Ziua Supraviețuirii – Acțiune Colectivă a Artiștilor Independenți

Luna martie marchează un an de când viețile profesionale ale artiștilor independenți au fost suspendate. În acest an au avut loc nenumărate discuții, consultări, s-au scris petiții, s-au formulat cereri concrete si s-au strigat mesaje de ajutor către autorități. Răspunsurile nu acoperă problemele concrete și diverse cu care se confruntă sectorul independent. Tot în acest an, fiecare dintre artisti a pierdut ceva. Fie erau proiecte, bani, spații, sau chiar colegi. Unii artiști și-au luat joburi temporare ca să-și poată plăti chiriile. Alții s-au mutat la părinți. Unii au renunțat. Alții și-au propus să reziste până la final. Pentru toate lucrurile pe care le-au pierdut în acest an și pentru a semnala public faptul că artiștii/artistele și lucrătorii/lucrătoarele independenți/independente sunt permanent într-o luptă de supraviețuire în care zi de zi asistăm la o dispariție sau la o pierdere, aceștia vor „revendica” ziua de 26 martie ca fiind Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți.

Pe 26 martie, la ora 12.00, toți lucrătorii independenți din cultură, precum și pe cei care se solidarizează cu aceștia, sunt invitați să își exprime pierderea participând la o acțiune artistică colectivă, desfășurată simultan în mai multe orașe din țară.
Inițiatorii acestei manifestări, au inclusiv câteva indicații cu privire la această manifestare:

  1. Alegeți un lucru (un obiect) legat de arta pe care o practicați și care și-a pierdut sensul de când a început pandemia.
  2. Veniți cu el în ziua de vineri, 26 Martie, la ora 12:00, și depune-l în fața instituției culturale care are responsabilitatea să vă reprezinte (Ministerul Culturii, primării locale etc.)
  3. Se va forma o coadă în fața instituției, se vor depune obiectele și vor fi lăsate acolo, ca mărturie a pierderilor acestor artiști.
  4. Dacă totuși aduceți obiecte prețioase, le puteți lua înapoi după ce se termină manifestația. Toată manifestarea se estimează că va dura între 15-40 de minute, în funcție de numărul de artiști.
  5. Faceți o fotografie și postați-o pe orice rețea de socializare cu #ziuasupravietuirii. Aceasta acțiune este prima dintr-un șir de reacții publice care vor urma de acum încolo, până când condiția noastră se va îmbunătăți fundamental. Artiștii consideră că au demonstrat de ani de zile relevanța muncii noastre și revendicăm o recunoaștere asumată de către instituțiile publice, prin crearea unor structuri permanente de sprijin financiar și legislativ, proporționale cu dimensiunea sectorului și a impactului pe care acesta îl are.

Aceste manifestări vor avea loc la nivel național, iar locațiile manifestărilor deja confirmate sunt:

• BUCUREȘTI, Ministerul Culturii, Bulevardul Unirii nr. 22, sector 3

• CLUJ NAPOCA, Primăria Cluj Napoca, Bdul Eroilor, nr. 2

• TIMIȘOARA, Primăria Municipiului Timișoara, Bulevardul Constantin Diaconovici Loga 1

• IAȘI, Primăria Municipiului Iași, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 11

• CRAIOVA, Palatul Prefecturii, Piața Mihai Viteazul• TÂRGU MUREȘ, Primăria Târgu Mureș, Piața Victoriei, nr. 1

Lista rămâne deschisă, iar alte manifestări ar putea apărea și-n alte localitățo. Organizatorii încurajează artiștii independenți din orice oraș să se organizeze local.

Pentru mai multe detalii, intrați pe pagina oficială a evenimentului.

Lasă un răspuns