Wacken Open Air 2018: Semifinala Iași

De câțiva ani încoace, pe teritoriul țării s-au desfășurat diverse evenimente prin care se alege un reprezentant la concursul ce are loc în cadrul festivalului Wacken din Germania. În trecut, în cadrul marelui eveniment, au participat trupe precum Altar, Bucovina, Hteththemeth, Dirty Shirt sau E-an-na. Până la ora actuală, cele mai bune clasări le-au avut trupele E-an-na și Dirty Shirt, ambele obținând locul 2 în cadrul competiției.

Sâmbătă, 26 Mai 2018, clubul Underground din Iași vă invită la Wacken Open Air: Semifinala Iași. Aceasta are loc după două săptămâni de la prima semifinală, ce a avut loc pe data de 12 Mai în Cluj-Napoca. În cadrul acelei semifinale, s-au calificat mai departe trupele Indefiance din Timișoara și Descend Into Despair din Cluj-Napoca. În cadrul semifinalei din Iași, vor participa trupele ieșene Serpent Stream, Tenebres, Paragon Collapse și Hiraeth, Contraband X din Piatra Neamț, respectiv Mercy’s Dirge din Suceava.

Mercy’s Dirge este o trupă de black/death metal. Aceasta s-a înființat în 1990 în orașul Suceava. A fost activă până în anul 1997, în toată acesta perioadă de 7 ani lansând doua demo-uri intitulate „Another Hell” în 1993, respectiv „Unholy Doom Creation” în 1995. Formația a revenit în anul 2015, susținând concerte în deschiderea unor trupe precum Bucovina sau Grimegod, sau în cadrul unor festivaluri precum Rock’N’Iași. Din formula originală au rămas doar 2 membrii. Membrii noi au la rândul lor experiențe muzicale diverse, fiind membrii din trupe sucevene precum Era Decay sau Nightmarion. Are doar un EP sinonim cu numele trupei lansat la începutul anului 2018, acesta conținând piese precum „Devilish Wish„, „Another Hell” sau „Bewitched„.

Iarna anului 2015 aduce nașterea unei noi trupe: Tenebres. Aceasta „poate fi clasificată drept black metal la prima vedere, însă melodica clapelor, adaugă un ton gotic, în timp ce violoncelul luminează dar și întunecă întreaga atmosferă„. Cel puțin așa susține Diana Mertic, membru al trupei Tenebres. Aceasta s-a format prin contopirea membrilor a trei trupe destrămate de pe scena ieșeană. Trupa și-a închegat sunetul în jurul sonorităților black, gothic și doom metal pe care le subliniază cu ajutorul clapelor și a violoncelului. Trupa a mai concertat în București, Sofia, Timișoara, Iași și s-a bucurat de o primire caldă din partea publicului cu ocazia primei editii OSTRING și festivaluri precum Artists of the DarkRevolution Fest sau Rock’N’Iasi „Open Air” 2017. În anul 2017, Tenebres a lansat și primul lor videoclip oficial ce poartă numele albumului. Acesta a atras atenția străinilor în special din Finlanda și Belgia unde au fost publicate mai multe detalii despre trupă pe site-uri de știri precum Metalliluola sau United Rock Nations. Pe lângă piesele lor originale, în concertele trupei se mai pot auzi și câteva preluări, cea mai notabila fiind „My Hope, the Destroyer” de la My Dying Bride. Până la ora actuală, are doar un album de studio, intitulat „Pain Eternal”. Acesta a fost lansat oficial pe data de 29 Octombrie 2017 în cadrul ultimei zile de Rock’N’Iași „Indoor Edition” 2017.

Hiraeth este una dintre cele mai tinere formații de pe scena muzicală ieșeană. Este o trupă de melodic death metal înființată în octombrie 2015. Debutul scenic l-a avut în noiembrie 2016, atunci când a cântat în barul The Gate din Iași alături de trupa Serpent Stream. Concertele trupei au fost doar la nivel local, în locații precum Underground Pub, The Gate sau club Rocknrolla, împărțind aceiași scenă cu formații precum E-an-na, Harmasar sau Halmyris. Ultimul concert memorabil semnat Hiraeth a avut loc în cadrul festivalului Rock’N’Iași „Indoor Edition” 2017, cântând în aceiași zi cu trupe precum Subliminal Damage sau Tenebres. Are doar un material discografic până în momentul actual, în forma EP-ului „Souls„, ce conține piese precum „Before The Crossroads„, „Rivers” sau „Tomb of Souls„. Trupa continuă să compună în continuare, piesa „The Cure” fiind cea mai recentă creație ce se poate auzi live în concerte.

Serpent Stream este o trupă de nu metal din Iași, înființată în decembrie 2015. Conform propriei lor descrieri, numele trupei vine din alăturarea cuvintelor „Serpent”, care reprezintă în principiu un simbol malefic, un simbol al răului, al ispitei, al pericolului, membrii trupei fiind de părere că în societatea contemporană, simbolul domină asupra sufletului omenesc, și „Stream”, ce are ca scop reliefarea aspectelor negative ale societății redate prin cuvintele și metaforele membrilor. Majoritatea concertelor semnate Serpent Stream au fost pe plan local, dar trebuie menționat faptul că în septembrie 2016, trupa a cântat în cadrul Semifinalei GBOB Bucovina din 31 Motor’s Pub, Suceava. Ultimul lor concert a avut loc la Rock’N’Iași „Indoor Edition” 2017, fiind de altfel trupa ce a deschis festivalul.

Contrabanx X este o trupa metal din Piatra Neamț. Aceasta s-a înființat în anul 2017, până la ora actuală având concerte doar la nivel regional, în orașe precum Roman, Suceava sau Piatra Neamț. Totuși, trupa a cântat în deschiderea unor trupe recunoscute din underground-ul autohton, precum E-an-na sau Truda. Până la ora actuală, are piese precum „Hate Me!„, „Perpetual Nemesis” sau „Extinction Algorithm„.

Paragon Collapse este o trupă ieșeană de progressive doom metal. Conform descrierii oficiale, trupa s-a înființat prin anul 2011, dar abia la finalul anului 2017 a început să fie mai activă și să lucreze la primul material discografic. Acesta a fost lansat pe 20 Ianuarie 2018, fiind intitulat „The Dawning„. A fost lansat sub egida casei de discuri Loud Rage Music și conține piese precum „Nirvana„, „The Stream” sau „The Endless Dream„.

Evenimentul din clubul Underground va începe undeva după ora 20:00, intrarea fiind de 20 de lei. Pentru mai multe detalii, intrați pe pagina oficială a evenimentului.

https://www.youtube.com/watch?v=dd0ZB0I4Ln4