Underground Metal Fest Piatra Neamț – Ziua 1 – Păreri la rece (video)
Posted on
Salutare, dragi hoinari printre litere. Sincer, nu credeam ca voi mai apuca să termin vreodată recenzia acestui eveniment ce a avut loc fix în urmă cu doi ani de zile. Totuși, având în vedere că aveam notițe serioase luate de la evenimentul respectiv, m-am gândit că ar fi cazul să încep să povestesc întâmplările evenimentului respectiv. Menționez din start că această postare a fost o schiță din perioada evenimentului respectiv, iar, pentru mine, s-au schimbat multe lucruri și păreri de atunci, pe care nu le mai am în zilele noastre. Dar, am considerat că merită să fie lăsate, pentru acuratețea desfășurării evenimentului respectiv.
Sfârșitul lunii septembrie 2018 a marcat debutul unui nou festival: Underground Metal Fest Piatra Neamț. Acesta s-a aflat la prima ediție și a avut ca scop readucerea la viață a festivalurilor de metal ce aveau loc în anii 90′ în orașul Piatra Neamț.
Pentru mulți, acest festival nu ar fi trebuit deloc să existe. Au fost atât de multe reacții pe net că, pe bune, nu știai ce să înțelegi. Au fost multe adresate în mod special lui Tudor Vornicu, organizatorul principal al festivalului. Au fost reacții mai mult sau mai puțin fondate, tocmai de aceea nu puteai să-ți faci o anumită părere. Inițial, în cadrul acestui festival ar fi trebuit să cânte cu totul alte trupe. Dintre toate confirmările, oficiale, trei trupe s-au retras. Prima a fost Trooper. care și-a anunțat imposibilitatea de a participa încă din luna august. Din postarea trupei ce anunța acest lucru, motivele au ținut strict de sănătate, nefiind oferite mai multe detalii în legătură cu acest lucru. Patru zile mai tarziu, Contraband X a fost anunțată că nu va mai cânta în cadrul festivalului. Focuri a fost a treia trupa ce trebuia să cânte în cadrul festivalului, dar, a fost anunțat CU O ZI ÎNAINTE de începerea festivalului că nu va mai participa. Ceea ce e ciudat la ultimele două anulări este faptul că niciuna dintre trupe nu a declarat oficial imposibilitatea de a participa în cadrul festivalului. Ambele anunțuri au fost făcute prin intermediul celor de la Underground Concerts Piatra Neamț, nu de trupe. Nu a mai fost timp nici de o corecție a posterului propriu-zis. Focuri ar fi trebuit să fie a doua trupă ce cânta în prima zi. Totul a fost reprogramat pe ultima sută de metri, iar, programul a fost decalat și a început mult mai târziu.
Locația evenimentului a fost una foarte mică pentru desfășurarea unui concert, înainte de toate, nicidecum nu era potrivită pentru organizarea unui festival. Ze Germans este un pub aflat în apropierea centrului din Piatra Neamț. S-au ținut foarte multe concerte în acest loc, în trecut cântand trupe precum Bucovina, Aamon sau Tenebres. Pub-ul în sine se afla pe 2 nivele, iar evenimentele în general desfășurându-se la subsolul acestuia. Era un culoar măricel în care ar încapea pe ușor 40 sau 50 de persoane. Accesul la eveniment s-a făcut pe o scară în formă de spirală ce se afla în incinta barului. Odata ce intrai acolo, chiar te gândeai daca spirala respectivă este singura ieșire din pub. Dar, la acel subsol, lângă bar se afla o ușă imensă de ieșire ce ducea spre o parcare subterană goală. Din punct de vedere al locului, a putea spune că fost gândit și ales ok, dar, nu e nicidecum o locație unde să se susțină concerte. E ciudat pentru că nu a fost nicio scenă propriu-zisă, trupele cântau mereu în capătul acelui culoar menționat mai devreme. Îți dădea cumva senzația că era capătul unui beci, nicidecum o sală de concerte.
Prima zi de Underground Metal Fest Piatra Neamț a început după 21:30. Inițial, trebuia să înceapă la 21:00, dar, nu a fost cazul. Mai mult ca sigur s-a produs această decalare ca să vină mai multa lume, dar, nu a fost cazul. În prima seară, cred că au fost 25-30 de persoane maxim. Având în vedere că a fost anunțat acest eveniment cu câteva luni înainte, au fost foarte puțini oameni. Efectiv, puteai să te uiți la ei și să începi să-i numeri. Culmea, în prima seară, cel mai numeros public l-a avut chiar prima trupă, Saddayah.
Saddayah este o trupă de death metal înființată în orașul Ploiești. Se află la ora actuală sub egida casei de producții Loud Rage Music. Concertul din Piatra Neamț a avut ca scop principal lansarea primului material discografic semnat de această trupă. Albumul se numește „Apopheny Of Life”, majoritatea pieselor fiind auzite în seara respectivă. Băieții din Saddayah au început concertul chiar cu piesa ce dă titlul albumului, „Apopheny Of Life„. Ordinea pieselor cântate în seara respectivă nu a fost cea din playlist-ul trupei. Sonorizarea a fost acceptabila pe toată durata concertului, auzindu-se piese precum „The Darkest Recess Of The Human Mind„, „King’s Will” sau „Mouth Of The Abyss„. Saddayah nu a cântat doar piese de pe albumul „Apopheny Of Life”, a cântat inclusiv piese noi ce nu aveau denumire la momentul respectiv. A fost inclusiv un moment după piesa „8” în care s-a conectat cu publicul. A fost un solo la tobe ce a făcut trecerea către piesele noi, iar publicul striga „hey” în momentele de pauză ale acelui solo. Pentru o trupă înființată doar de 4 ani, a părut profesionistă la prima vedere. Băieții au ținut la sunetul lor, unii membrii având două seturi de instrumente la unele piese și, chiar au încercat să ofere un show bine meritat fanilor nemțeni. Stilul lor muzical se aseamănă foarte mult cu cel al trupei Death. Sunt părți extrem de dure contopite cu părți foarte melodice. De altfel, printre ultimele lor piese a fost un cover dupa piesa „Pull The Plug” de la Death. Saddayah s-a dovedit a fi o surpriză plăcută, cântând o oră în fața publicului din Ze Germans. Piesa cu care a încheiat concertul a fost „Carving in the Stone Flesh of God„. Piesele ce au început și au sfârșit concertul au aceiași ordine și pe albumul „Apopheny Of Life”. Concertul propriu-zis, excluzând „bis”-ul, a început cu prima piesă de pe album și s-a terminat cu ultima melodie de pe acesta.
Saddayah a cântat aproximativ o oră, oamenii prezenți bucurându-se neașteptat de mult pe toată durata concertului. Înainte de concertul Taine, încă se auzeau prin public „ce tari au fost băieții ăștia„. Concertul semnat Taine a început undeva după ora 22:45. Din prima se putea remarca sonorizarea problematică, vocea fiind prea ridicată comparativ cu instrumentele. Pe lângă asta, au fost mai puțini oameni decât la prima trupă, ceea ce era foarte ciudat. Pe lângă asta, Taine nu este o trupă necunoscută, are în spate peste 20 de ani de existență și, chiar nu merita un astfel de public. A existat o parte bună, cei prezenți erau familiari inclusiv membrilor formației. Exista o oarecare familiaritate față de anumiți fani nemțeni. De altfel, Andy, solistul trupei, este originar din Piatra Neamț, trupa în sine fiind din București. Concertul Taine a cuprins piese din toată discografia trupei, concertul începând cu piese de pe EP-ul „Ressurection”, lansat în 2013. Primele piese au fost „Ressurection„, „The Devil Inside„, și „The Genius Way„. Ultima piesă menționată este o piesă dedicată lui Chuck Schuldiner, regretatul solist din trupa Death. A cântat o oră și jumătate, aproximativ, concertul terminându-se cu piesa „Înger sau Demon„, fără doar și poate cea mai cunoscută piesă de la Taine. După concert, puținii fani prezenți au rămas la băut și au mai continuat distracția ceva timp, vreo oră sau doua aproximativ.
Ce pot spune despre prima zi pe scurt: a fost ciudat să asist la 2 trupe din 3 programate inițial, iar trupa de deschidere să fie mai bună decât capul de afiș din prima seară. Nu știu, sonorizarea a fost mai bună, publicul mult mai numeros și mai intrigat de Saddayah decât de Taine. Am zis că a fost doar prima zi, și, serios vorbind, Taine a rămas în amintirea multor fani o trupă de garda veche. Nu a mai lansat de foarte multă vreme materiale noi, iar, din păcate, publicul tânăr abia dacă știe „Înger sau Demon„. Nici nu știu ce să zic, eu personal m-am simțit bine, am încercat să văd partea plină a paharului, cum văd de altfel la fiecare concert, și, m-am bucurat să cunosc oameni noi și să-mi revăd prietenii vechi din Piatra Neamț. Am plecat în seara respectivă cu gândul că „a fost doar prima seară, iar în următoarea lucrurile vor sta altfel„. Dar, lucrurile nu aveau să fie așa, deoarece s-au întâmplat multe lucruri dubioase în a doua seară.
Va urma și partea a doua a acestui eveniment.