Ultimele producții Critique Sound Records

În ultimii ani, rap-ul a rămas, în mare parte, un stil muzical de nișă. La noi în țară, cel puțin, așa este. Majoritatea artiștilor și a trupelor de profil au rămas în continuare pe scenele cluburilor underground, iar, de cele mai multe ori, adună doar o mână de oameni la evenimente. Inclusiv artiștii mari suferă de o absență a publicului la concerte. Cel puțin așa era înainte de pandemie. Cu toate acestea, artiștii nu încetează să apară sau să reapară pe scena underground. Un astfel de exemplu este și cu casa de producții Critique Sound Records.

Conform descrierii oficiale, “reprezintă sunetul unei noi generații, o casă ce are ușă deschisă tuturor artiștilor tineri ce doresc să se afirme în muzică, prin talentul și creativitatea lor! Noi suntem CSR și reprezentam Sesiune De Control!“. Majoritatea artiștilor provin din Eleven Studio, o casă de producție ce avea rădăcinile în orașul Comănești din județul Bacău. Un astfel de exemplu este Haw, care, în trecut a lansat diferite producții cu Eleven Studio precum “Povești de noapte” sau “Pentru visători“. Momentan, singura producție lansată sub egida Critique Sound Records este “Alpha“. Aceasta a fost lansată la începutul anului, pe data de 17 ianuarie 2020. Piesa conține versurile scrise de Haw și reprezintă mai degrabă o prezentare introspectivă a artistului. Titlul “Alpha” te duce cu gândul la ceva puternic, dar piesa în sine, cântată pe instrumentalul de la Doku Beats îți dă o senzație de liniște, într-un mod ciudat. Dacă ascultați versurile, sunt bine poziționate și calculate. “Alpha” a fost mixată și masterizată de Ștefan Simion și Laur Vartolomei.  Artwork-ul piesei a fost realizat de Răzvan Alexa.

Comparativ cu Haw, Spretera a avut mai multe producții lansate sub egida noii case de producții. Pe lângă piesa “Sub control“, acesta mai lansat “Terannosaurus“. La fel ca și Haw, provine de la Eleven Studio, în trecut lansând producții precum “La suprafață“, “Vorbe Aruncate” (piesă realizată cu Simptom) sau “Gânduri De Bine“. Piesa “Sub Control” este ultima producție a acestuia, ce a fost lansată pe 7 martie 2020. Este însoțită de un videoclip cu versuri realizat de Ștefan Simion, care a avut un cuvânt de spus și în mix-ul și masterizarea piesei. E una dintre cele mai catchy piese de la aceasta casă de producție, refrenul având posibilitatea să fie reținut extrem de ușor dacă este cântat live. De altfel, Haw și Spretera au cântat în deschiderea concertului lui Chimie din 24 ianuarie 2020, majoritatea pieselor disponibile pe internet fiind cântate într-un format live la momentul respectiv. Evenimentul acela a avut loc în clubul Underground din Iași.

Simptom nu este chiar necunoscut underground-ului, în trecut lansând diverse producții, inclusiv mixtape-ul “3 Voci“. A lansat la începutul anului piesa “Într-o Zi“, fiind de altfel și prima producție Critique Sound Records pe anul 2020. Au mai urmat și alte piese precum “Fiul Meu“, “Fum” sau “CPP“. “Wizza” este singura producție ce-l are momentan pe TNY, acesta ocupându-se de versurile piesei alături de Simptom. Piesa a fost mixată și masterizată de Doku, de artwork și visual ocupându-se Răzvan Alexa.

Balans este unul dintre cei mai activi MC din cadrul Critique Sound Studio. Acesta a lansat în ultimele luni 4 producții. Două dintre ele sunt piese de tip freestyle iar acestea sunt “FUCKSHITBITCH” și “Smecleu“. Piesele de studio sunt “Samsara” și “Level 1“. Aceasta din urmă a fost lansată pe 1 aprilie 2020, și, de la bun început se poate remarca modul mai explicit de exprimare comparativ cu ceilalți MC. Putem spune că sunt foarte multe versuri făcute “dintr-o bucată”, ceea ce nu-i deloc un lucru rău. Acesta s-a ocupat totodată și de artwork-ul piesei, de mix și master ocupându-se Laur Vartolomei și Ștefan Simion.

Ultima producție lansata aparține lui LacaResa și C4. “Drum Lung” este totodată și primul videoclip oficial realizat sub egida Critique Sound Records. Ca și la celelalte producții, Răzvan Alexa s-a ocupat de partea vizuală a videoclipului. Piesa în sine a fost mixată și masterizată de Ștefan Simion. De altfel, piesa în sine a fost lansata în decembrie 2019 pe canalul oficial NZVR Music, care, deține de altfel instrumentalul piesei. Videoclipul în sine, este unul simplu, sugestiv, fără scenarii complicate, în prim-plan fiind LacaResa și C4, predominand la bordul unei mașini aflată într-o continuă mișcare. E o piesă simplă, ușor de reținut și de înțeles contextul acesteia.

Pentru mai multe detalii despre viitoarele producții Critique Sound Studio, accesați pagina lor oficială de Facebook, sau canalul oficial de YouTube.