Rock’N’Iași „Winter Edition” 2016 – Prima zi – Păreri la rece (video)

În urmă cu o săptămână, a avut loc Rock’N’Iași „Winter Edition” 2016. Inițial, aceasta ediție n-ar fi trebuit să aibă loc, dar, datorita tragicului incident întâmplat în clubul Colectiv, ultima zi s-a reprogramat. Ziua de 31 octombrie 2015 fusese anulată datorită doliului național ce interzicea orice manifestare culturală timp de 3 zile. În acea ultima zi trebuia să cânte trupa Furtherial, o trupă venită din Turcia special pentru a susține un concert în cadrul festivalului Rock’N’Iași. Organizatorii festivalului și staff-ul trupei Furtherial au ajuns la un acord, iar concertul acestora a fost reprogramat în primăvara anului 2016. Având în vedere că anul acesta se aniversează 10 ani de Rock’N’Iași, organizatorii festivalului au decis să nu organizeze un concert pur și simplu și au decis să facă o ediție mai mică de Rock’N’Iași, intitulată sugestiv „Winter Edition„.

Rock’N’Iași „Winter Edition” a avut loc în perioada 26-27 februarie 2016, prima zi fiind dedicată exclusiv fanilor de rock alternativ. Până-n ziua evenimentului, se vânduse aproape 400 de abonamente, iar în prima zi se mai puteau găsi bilete disponibile la prețul de 15 lei. Acestea s-au vândut într-un număr limitat datorita faptului că în incinta Sălii Gaudeamus pot avea acces maxim 500 de persoane.

Ca în fiecare ediție, accesul în Casa de Cultura a Studenților din Iași a început după ora 19:00. Concertele au început în jurul orei 19:30, Adrian Căliman, organizatorul principal al festivalului prezentând fiecare trupa în parte. Acesta a început seara spunându-le fanilor prezenți că în acest an se aniversează 10 ani de Rock’N’Iași. Prima trupă a serii au fost sucevenii de la Nightmarion. Aceștia au avut primul lor concert din anul 2016 chiar în acea seară de 26 februarie.

În sală erau foarte puțini fani prezenți, în fata scenei aflându-se în jur de 100 de persoane. Acest lucru nu i-a descurajat pe membrii trupei prezente, nu au reacționat negativ atunci când au văzut publicul. Nightmarion a profitat de ocazie să arate pe scenă de ce e în stare. Prima lor piesă din acea seară a fost „Front Line„, dar înainte de această piesa trebuie menționat mini-solo-ul de tobe al lui Cosmin Manolache, toboșarul trupei Nightmarion. Concertul lor a început cu acesta în prim plan, toate reflectoarele se aflau pe el și puteai rămâne impresionat din primele clipe de dezinvoltura de care dădea dovadă pe scena. Cumva îți amintea de Dave Grohl, toboșarul trupei Nirvana în primii ani de carieră, exact același fel de a fi l-a avut pe scenă, cumva și aceleași mișcări.

Adrian, solistul trupei, era extrem de relaxat pe scena, acesta a încercat de multe ori să intre în contact cu publicul prezent, să-l facă o parte din concertul lor. De cele mai multe ori a reușit, publicul chiar a fost activ pe durata concertului. Nightmarion a fost o plasată bine în deschiderea primei zile, a încălzit cumva publicul pentru trupele ce aveau să urce pe aceiași scenă. Au cântat piese precum „Heroes of a war„, „Lumea lor” sau „The Demon„. Ultima lor piesa a fost și cea mai cunoscută piesa a trupei, „I’m walking„, aceștia terminând concertul lor după jumătate de ora în aplauzele fanilor prezenți.

A doua trupă a serii a fost Inside, o prezență constantă pe scena festivalului Rock’N’Iași. Ediția trecută și-au lansat primul lor album din existența trupei, „Povești„. În această ediție au început cu o mică întârziere datorită unor probleme tehnice. Mădălina, solista trupei, chiar și-a cerut scuze în numele trupei față de fanii prezenți pentru faptul că întârzie. A fost un moment destul de creativ în tot acest timp de probleme tehnice. Toată problema a fost la chitara electrică a trupei, în tot acest timp, toboșarul și basistul aveau un jam session în toată regula pe scenă. N-a durat mult remedierea problemei, pe fundal auzindu-se piese precum „Stare„, „Hello” sau „O fi cerul„. Inside a cântat aproximativ toate piesele de pe albumul „Povești” dintre care putem aminti „Tot ce simți” sau „Muza„. Pe lânga acestea, trupa a cântat și piese noi, precum „From this place„. E una dintre cele mai active trupe din underground-ul ieșean, sunt prezențe constante în diverse concerte, dar e și una dintre cele mai creative trupe. Fiecare concert e diferit și chiar simți stări diferite pe piesele lor, poți să meditezi pe o piesa ca „Hello„, poți sări în sus de fericire pe o piesa ca „Tot ce simți” datorită ritmului energic oferit de aceasta, poți simți diverse chestii și poți simți că piesele lor chiar vin din gândurile trupei. Probabil de aceea se și cheamă trupa „Inside”, își pun pur și simplu sufletul pe tava și poți simți acest lucru în timpul concertului.

Ultima piesa a trupei a fost „You are ok„, trupa coborând de pe scenă după vreo 40 de minute.

A treia trupa a serii a fost Driftwood, câștigatorii concursului alternativ din ediția din 2014 a festivalului Rock’N’Iași. Din toamna anului 2015, trupa are o nouă solistă în persoana Sandrei Sky. A fost puțin cam trist că au fost foarte puțini fani în fața scenei la această trupă. Era pen-ultima trupă, fanii își păstrau energiile pentru ultima trupă, cumva se înțelege absența majoră a fanilor. Plus de asta, nimeni nu știa cum să reacționeze la trupă, având în vedere că au o solistă relativ nouă.

Driftwood a început cu un „cover” al piesei „I like to move it” de la Reel 2 Real. De ce am pus „cover” în ghilimele ?! Pentru că ritmul, și refrenul erau într-adevăr ale piesei, dar Driftwood și-au adăugat propria originalitate, piesa având versuri, și chemându-se „Unfair„. Sandra, solista trupei Driftwood a fost extrem de bine dispusă pe toată durata concertului și se vedea clar că puțin îi păsa că-n sală era puțină lume. Se comporta ca și cum ar fi fost o sală neîncăpătoare, se conecta cu fanii prezenți și fanii îi răspundeau. Cât despre restul trupei, nu putem reproșa nimic, au cântat impecabil piese precum „Nobody’s Wife„, „New Feeling” sau „Run Away„. Trupa a cântat aproximativ o oră, ultima lor piesă fiind un cover după piesa „Cântă cucu-n Bucovina” a lui Grigore Leșe. Este o piesă extrem de preluata de diverse trupe, dar, varianta celor de la Driftwood a fost cea mai comercială și chill versiune. A sunat interesant piesa și va fi prezentă în continuare în concertele trupei.

A urmat cea mai așteptată trupă a prime zile de Rock’N’Iași „Winter Edition”: Beauty and The Rat. Chiar și atunci când i-a prezentat Adrian Căliman pe scenă s-a putut simți că nu e un concert oarecare, e unul marcant și important pentru istoria festivalului. Beauty and The Rat au avut debutul în cadrul ediției din 2011 de Rock’N’Iași, fiind de atunci o prezență constantă în cadrul festivalului. Totuși, n-au fost niciodată cap de afiș; a fost o decizie interesantă din partea organizatorilor să-i pună cap de afiș pe ei. Beauty and The Rat au meritat acest concert, au pornit pe scena Rock’N’Iași pentru prima dată și au ajuns să fie cap de afiș într-un final.

Concertul trupei Beauty and The Rat a fost unul atipic, unul destul de bine pus la punct, plus de asta, a fost un concert de lansare a primului lor album intitulat „Unborn„. Primele piese ale serii au fost „Believe„, „At The End” și „Spiders in my bed„. Nu au fost piese modificate instrumental, dar, s-au simțit că erau mult mai violente decât într-un concert obișnuit Beauty and The Rat. Sala a fost plina în timpul concertului, publicul venise clar pentru ceva mai violent. Aceștia au facut headbang și s-au manifestat pe toată durata concertului. A fost un moment extrem de interesant la piesa „Phrases„. Pe scenă alături de trupă, a urcat Diana Mertic alături de un violoncel. Pe albumul „Unborn”, această piesă apare acompaniată de un violoncel, dar nu cred că se aștepta nimeni să vadă unul și-n cadrul concertului.

Au urmat cele mai violente piese ale serii: „Out of this world” și „Inside„. Până la acest concert, puteai cataloga piesele trupei Beauty and The Rat ca fiind dure, nicidecum violente. Varianta live a piesei „Out of this world” s-a simțit atât de dur încât publicul a exclamat de fericire, pur și simplu. Asta voia să audă toată seara, asta a auzit. S-au putut auzi până la finalul serii piese precum „Lake of false desire„, „Smiling Sun” sau „Pretend„. Toate piesele de pe albumul „Unborn” au fost cântate în acea seară, dar pen-ultima piesa nu a fost de pe album. Această piesa a fost „Fade in haze„, o piesă primită cu mare căldură de fanii prezenți. Ultima piesă oficială a serii a fost „In treason I fall” cântată alături de Ciprian Golimbiovschi, solistul trupei Aamon. După această piesă, publicul a strigat frenetic „bis”, iar trupa le-a onorat dorința. Ultima piesă a fost cea mai aclamată piesa a serii, „Out of this world„.

A fost o primă zi reușită, o zi în care puteai să te bucuri de muzică bună cu piese total necunoscute în cele mai multe cazuri. Nimic de reproșat pentru trupe, chiar au încercat să dea pe scenă tot ce au mai bun, s-a observat asta, au mai fost și probleme tehnice rapid remediate și o organizare destul de bună. Au fost fotografi prezenți pe toată durata evenimentului, a fost toată seara un bar disponibil la prețuri rezonabile, o masă de merchandise chiar și o masă pentru reclamații. Organizatorii au învățat în cei 10 ani să se gândească aproximativ la toate.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina oficială a festivalului.