Rock’N’Iași „Winter Edition” 2016 – A doua zi – Păreri la rece (video)

Dacă în prima zi de Rock’N’Iași „Winter Edition” am avut o zi dedicată exclusiv rock-ului alternativ, în cea de-a doua zi lucrurile au stat ceva mai diferit. Metal-ul a fost la putere în ziua de 27 februarie 2016, patru trupe având să urce în acea seară.

Accesul în Casa de Cultură a Studenților din Iași s-a putut face începând cu orele 19:00, iar concertele propriu-zise au început după ora 19:30. Prima trupa a serii a fost o trupă aflată la primul lor concert: Seven Hills. Trupa a fost înființată în octombrie 2015, lansându-se oficial în februarie 2016, odată cu prima lor piesa „Tragedy„. Nu știa nimeni aflat în sală la ce să se aștepte, nu știau decât că trupa cânta metal cu influențe de hardcore și groove, conform paginii lor de facebook. Concertul a început, publicul ieșean aplaudându-i din secunda în care au urcat pe scenă. Aceștia au început cu piesa „Masquerade„. Încă de la acea piesă puteai să-ți dai seama ce stil cântă. Sunetul lor amintește de trupe precum August Burns Red, cu piese cu părți soft cu voce curată dar și cu părți brutale acaparate de growl-uri. A doua lor piesa a fost un cover. Ca orice trupă debutantă, playlist-ul mai conține pe ici pe colo câte un cover. Nimeni nu cred că se aștepta la piesa „Idols and anchors” de la Parkway Drivecapul de afiș de la Rockstadt Extreme Fest 2016. A fost impecabil acel cover, publicul reacționa din ce în ce mai tare în prezența lor, băieții din Seven Hills devenind din ce în ce mai tare una cu scena. Trupa a cântat 4-5 piese, n-au cântat mult, dar îndeajuns de mult să prindă la publicul prezent și să-i încălzeasca pentru seara ce abia începea. Ultima lor piesa oficială a fost „Tragedy„, imediat după publicul strigând „bis”. Un debut neașteptat de bun, nu cred ca s-ar fi așteptat nimeni ca din primul lor concert trupa să fie primită cu atâta căldura de publicul prezent. Dragoș, solistul trupei, a ținut să le mulțumească fanilor prezenți pentru reacție, membrii fiind copleșiți de situație. Concertul lor s-a terminat după vreo 30 de minute cu piesa cu care au început primul lor concert, „Masquerade„.

După 20:30, au urmat băieții de la Asemic. Trupa a fost prezentată de Adrian Căliman ca fiind „jumătate din Iași„. Doi dintre membrii trupei chiar sunt originari din orașul Iași. Trupa, înființată în București, este una instrumentală de progressive metal. Odată ce a început concertul, pur și simplu nu puteai să omiți faptul că se aseamănă extrem, extrem de mult cu trupa Animals As Leaders, o trupă celebră a genului abordat de Asemic. Că se aseamănă, e una, dar Asemic a implementat stilul lor propriu în piese și se simțea acest lucru în acea seară. Piesele trupei au influențe diverse, atât din jazz fushion, atât din djent cât și din post-rock. Playlist-ul trupei din acea seară a fost format din piese de pe primul lor album, „Luminescentity„, dintre care putem aminti „Solaris„, „Disclosure” sau „Solitary human being„. S-au mai putut auzi și piese ce nu se află pe primul lor album precum „Celestial Gardens„, toate piesele fiind primite extrem de bine de public. Acesta a fost foarte calm pe durata concertului, mai vedeai un headbang pe ici pe colo din când în când dar în principal era în transa și simtea piesele trupei Asemic.

A treia trupă a serii a fost cea în jurul căreia s-a învârtit această ediție de Rock’N’Iași: Furtherial. Concertul lor a început după ora 21:30, publicul strigând „Furtherial” încă înainte de a urca pe scenă. Același lucru s-a întâmplat și-n ediția din octombrie de Rock’N’Iași, trupa costaricană Heresy primind același tratament. Trupele străine mereu au fost primite cu căldura pe scena Rock’N’Iași, Furtherial nefiind o excepție.

Pe fundal se auzea un intro cu ritmuri orientale, trupa urcând pe scena sub un mare nor de fum. Odată cu primele riff-uri, sala a luat-o razna de-a dreptul. Trupa se afla la primul concert extern și a vrut să fie unul memorabil. Membrii acesteia instigau fanii prezenți, se manifestau la rândul lor pe scena, iar fanii îi asculta la rândul lor, un mare nor de praf ridicându-se în Casa de Cultură a Studenților datorita mosh-pit-ului extrem de intens. Printre primele piese ale serii s-a putut regăsi piesa „Devastationg Vengeance Unfold„. Înainte de piesa „Sworn For Revenge„, solistul trupei a zis că „ei sunt Furtherial din Istanbul„. Publicul a început să strige la unison „Istanbul, Istanbul”. A fost genul ăla de moment atât de aleatoriu, cu atât de mult bun simț ce nu-l puteai ignora și era imposibil să nu zâmbești după acea fază. A fost genul ăla de moment care te făcea să-ți dai seama că muzica unește, chiar dacă are piese cu titluri ce spun exact opusul precum „Sworn For Revenge„.

Furtherial a cântat de-a lungul serii piese precum „Wing Swept My Wings„, „Elder & Apprentice” sau „When Angels Kill„. Cea mai apreciată piesă a trupei a fost „Beneath The Stars„. Concertul trupei Furtherial a durat mai mult decât era programat inițial, publicul a strigat frenetic „bis„, concertul terminându-se undeva după o oră jumate de cântat.

După miezul nopții, au urcat pe scena cei din Bucovina. Crivăț a purtat kilt pe toată durata concertului. Publicul striga frenetic „Bucovina, Bucovina!” încă dinaintea începerii concertului. E remarcabil faptul că trupa cânta an de an în cadrul festivalului Rock’N’Iași și de fiecare dată având sala plină. Primele piese ale serii au fost „Strașnic neamul meu” și „Bucovina, inima mea„. Crivăț a făcut o tranziție destul de faină înainte de piesa „Zi după zi, noapte de noapte„: „Să urle publicul pentru acel octombrie pentru că nimic nu se oprește ușor„. Au fost multe referințe către incidentul din Colectiv. Ultima zi de Rock’N’Iași 2015 trebuia să aibă loc pe 31 octombrie 2015, Bucovina fiind programată să cânte în acea seară, dar n-a mai fost sa fie. Bucovina chiar a dedicat piesa „Șoim în văzduh” lui Adrian Rugină, unul dintre eroii din incidentul din Colectiv și un apropiat al trupei; înaintea acestei piese, Crivăț a arătat spre tatuajul de pe antebrațul său cu „Rugină” și a exclamat „E pentru Rugină„.

Acest concert al trupei Bucovina a avut ca scop lansarea albumului „Nestrămutat„, ultimul material discografic al trupei. De-a lungul serii s-au putut auzi piese precum „Dă-mi mana, toamnă„, „Veacul Ruinei„, „La Apus„, „Cărări în suflet” sau „Ultima iarnă„.

S-au putut auzi piese cunoscute în acea seară precum „Sunt munți și păduri„, „Mestecăniș” sau „Spune tu, vânt„. Piesa de „bis” a fost „Luna peste vârfuri„, concertul trupei terminându-se după o oră și jumătate.

A fost o ediție bună de Rock’N’Iași „Winter Edition”, ceva mai ușoară comparativ cu celelalte ediții. Sonorizarea a fost bună cu excepția concertului Bucovina, atunci când s-au auzit câteva microfonii destul de tari. Rock’N’Iași va reveni în luna mai, cu o ediție de tip OPEN AIR.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina oficială a festivalului.