În perioada 4-6 octombrie 2024 a avut loc o nouă ediție de Rock’N’Iași. Acesta s-a desfășurat în zona și în incinta Casei De Cultura A Studenților în Iași. În ultimii ani, festivalul a avut mai multe nemulțumiri justificate din partea publicului, participant sau absent voluntar de la aceasta ediție. Am avut controverse atât legate de organizare, de concursul de trupe ce a avut loc cu o săptămână înaintea festivalului, în mod explicit cu trupa ACE111 și lista poate continua.
Menționez de la bun început că nu este o postare de denigrare a acestui festival. Dacă vreți să citiți despre trupele ce le-am prins în prima zi, puteți derula mai jos în această postare la partea cu „recenzia propriu-zisă” marcată cu roșu.
Mi-a plăcut festivalul dintotdeauna, încă de la prima ediție la care am participat din anul 2013. E genul de festival micuț, dar, care în trecut a adus nume neașteptat de mari de pe scena metal autohtonă și internațională. S-au perindat de-a lungul anilor pe scenele de la Rock’N’Iași formații precum Napalm Death, Finntroll, Arkona, Korpiklaani, sau trupe autohtone sau din zona noastră precum Alternosfera, Implant Pentru Refuz, Luna Amară, Trooper sau Bucovina. Cea din urmă menționată a rămas cam singurul nume mare care încă mai cântă în cadrul festivalului. Anul acesta a fost prima ediție, după foarte mult timp, în care Bucovina nu a cântat în cadrul festivalului. Motivul a fost unul credibil, ea devenind a două trupa metal din istoria României care a avut un turneu european ca și cap de afiș și cu nightliner. Prima trupă care făcuse acest lucru a fost Negură Bunget cu mulți ani în urmă. Ultima ediție recentă în care Bucovina lipsise din line-up a fost cea din anul 2018. De atunci până-n 2024 a cântat an de an, fiind constant unul dintre headlinerii festivalului și unul dintre punctele principale de atracție de altfel.
Anul 2024 a fost primul Rock’N’Iași „Bucovina free” să zicem așa. Trebuie menționat că băieții din Bucovina au fost prezenți mereu atât la sunet cât și la partea de backstage în cadrul festivalului. Reprezintă o parte importantă din logistica festivalului, dar, de când aflasem de turneul trupei am stat și m-am întrebat: Cine vine anul ăsta la Rock’N’Iași?! Era deja începutul lunii septembrie 2024 iar trupele nu fuseseră deloc anunțate, asta în condițiile în care evenimentul era creat din luna ianuarie 2024. Singurele trupe, sau, potențiale trupe mai bine zis de care se știa ceva au fost cele din cadrul concursului Rock’N’Iași „You(ths) break the stage”.
- Controversa cu ACE111
În luna august 2024, Rock’N’Iași a anunțat organizarea concursului/evenimentului „You(ths) break the stage”. Acesta s-a desfășurat în mai multe etape, prima fiind votul publicului. În cele din urmă, s-au selectat 12 trupe pentru concurs. Conform reportajului de mai jos de la Iasi Tv Life (o televiziune locală ieșeană), s-au strâns vreo 7000 de voturi la această „preselecție”.
Printre aceste trupe s-a enumerat și ACE111, fără doar și poate printre cele mai populare din acest concurs. Aceasta este o trupă de trap-metal care a luat naștere în urma cu vreo 4 ani. Inițial, era un proiect solo trap-metal, ulterior devenind o trupă metal în adevăratul sens al cuvântului. Este una de tip anti-sistem, având multe piese de referință, cea mai evidentă fiind „Bubuie Parlamentul„.
Controversa propriu-zisă a început cu câteva săptămâni înainte. Pe 9 septembrie 2024 a apărut podcast-ul lui Gojira (de la noi, nu de la francezi) cu trupa Bazooka. La un moment dat, spre finalul acestuia, Gojira a spus că lui ACE111 „i s-a pus în vedere să nu cânte o anumită piesă„. Puteți vedea întreaga parte în clipul de mai jos la minutul 1:39:52. Dacă dați play, ar trebui să vă dupa direct la partea respectiva, așa l-am setat.
De când am auzit partea respectivă, am bănuit că nu va fi ok prestația. ACE111 a cântat pe 27 septembrie 2024 în prima zi a concursului „You(ths) break the stage”. Acesta s-a desfășurat în Sala Azur a Casei De Cultură A Studenților din Iași (CCS Iași). Au fost 12 trupe participante, mai exact Molda The Dog, Cătun, Hypnotical, Mantra, Fier Vechi, Frații Jdieri, Kröm, Mars, Cloșca, Punisher, Timebomb și ACE111. Personal, nu am participat la acest eveniment, iar următoarea parte scrisă aparține cunoscuților și prietenilor mei care au fost prezenți în sală. Poveștile lor erau unanime ca informație, ușor subiective pe alocuri în unele cazuri.
Evenimentul în sine trebuia să înceapă la 21:00, dar, din cauza unui alt concert (filarmonic, din ce știu) ce avea loc în Sala Gaudeamus, acesta a fost amânat pană la o oră mai târzie. Multi oameni din cei prezenți nu au înțeles exact întârzierea aceasta pentru că organizatorii de la Rock’N’Iași nu au anunțat absolut nimic pe nicio pagină de social media. Cred că au anunțat trupele ce urmau sa cănte și ora de începere care fuseseră și aia decalată dar, nimic mai mult. Puteau să scrie un rând de informație, nu era așa greu de înțeles că sunt mai multe săli în CCS Iași. Oricine ar fi înțeles că Sala Azur era literalmente desupra Sălii Gaudeamus unde se ținea concertul respectiv. Accesul către această Sală Azur se făcea din lateralul insittuției și aveai de urcat vreo 2 etaje până acolo.
În prima zi, trebuiau să fie 3 trupe: ACE111, Timebomb și Fier Vechi, dar, cea din urmă a fost mutată în următoarea zi de concurs. Am fost recent în Sala Azur, iar, din punctul meu de vedere, nu este o încăpere bună pentru concerte. Pare mai degrabă o sala de conferințe, acustica este foarte aiurea, e un ecou pregnant sau îți dă senzația de sunet ce-l auzi pe holuri: foarte tare, dar nu în sensul bun al cuvântului. ACE111 a fost prima trupă care a urcat destul de târziu pe scenă, cred că era undeva pe la ora 22:00. A început concursul, iar în sală au fost prezenți foarte mulți fani ai formației. Unii au venit special la acest eveniment pentru ACE111. Chiar dacă nu cochetez mai deloc cu zona de trap în general, mai ales când fuzionează cu zona metal, nu pot să nu le apreciez fanbase-ul tânăr și energia emanată. E energic rău genul ăsta muzical și nu ai cum să rămâi indiferent, mai ales dacă ești prezent. Jumătate de oră, concertul a fost electrizant, fanii făceau headbang, solistul din ACE111 făcea atmosfera de pe lume. Din câte am înțeles, nu puteai face mosh-pit în sala respectivă, iar din pozele de la eveniment era cumva delimitata zona din fața scenei si dintre un perete al sălii. Mi se pare aberant ca avem astfel de interdicții în 2024 la un concert rock/metal. Dar, problema a fost că era un concurs, iar limita era de 30 de minute. Faza ciudată a fost că nu era afișat nicăieri un timp/timer, efectiv se putea monta un monitor lângă scenă cu un cronometru descrescător de 30 de minute, ar fi înțeles publicul altfel, poate chiar și trupa, dar, nu prea a ținut cont de acest lucru și a luat-o ca pe un concert obișnuit, în care te poți lungi la infinit. Solistul a aruncat inclusiv cu apă de pe scenă, atât în public cât și pe trupa în sine de pe scenă. Mai mult ca sigur era pentru atmosferă. Am impresia că au și fost avertizați de câteva ori de băieții de la sunet (care se aflau la intrarea în sală) să aibă grijă cu apa, și, cumva e de înțeles, sunt instrumente electrice pe scenă și se puteau electrocuta aiurea. Apoi au venit ultimele 5 minute din concert. Băieții au fost informați de la sunet că mai sunt 5 minute de cântat. Ca să înțeleagă toată lumea: în momentul în care un sunetist anunță o trupă de pe scenă CEVA, aude doar trupa în căștile lor sau în monitoarele de pe scenă îndreptate spre formație, iar dacă stai în public, sunetul e insesizabil de cele mai multe ori. Doar că tura asta începea să fie sesizabil, dar trupa ignorase acest lucru.
S-a trecut de baremul de 30 de minute, iar ACE111 urma să cânte „Bubuie Parlamentul„. Cred că a cântat câteva versuri și apoi au fost dați jos de pe scenă cu forța, la propriu. Cred că s-a zis de Adrian Căliman, prezentatorul de la Rock’N’Iași că s-a depășit timpul sau ceva de genul acesta. Publicul n-a înțeles nimic, au început să huiduie sau să strige „Bubuie Parlamentul„. După concertul trupei, sala se golise, efectiv, iar Timebomb, ultima formație din concurs din seara respectivă, a avut sala mai mult goală. Lucrul acesta se poate/putea vedea și pe postările oficiale de la Rock’N’Iași de pe Facebook și Instagram. Unii fani au început să fie vocali și-n online, am impresia că unii își luaseră inclusiv o interdicție la Rock’N’Iași pe moment, iar ACE111 comenta pe Instagram. Interacțiunea lui ACE111 era de lăudat în seara respectivă, dădea share la orice story sau discuție cu fanii prezenți. Uneori postase cam prea multe informații. Am impresia că ACE111 își vandalizaseră camera de hotel unde era cazată toată trupa în cadrul concursului, facuseră inclusiv un story la momentul respectiv cu un perete pe care scria „ACE111” și părea în incinta acelei cazări. Nu mai știu dacă s-a luat vreun fel de acțiune pe cale legală ce ține de acest act, dar, nu cred ca mai contează acest aspect.
Pe lânga asta, inclusiv pe pagina Rock’N’Iași au apărut comentarii de la diverși fani care au fost prezenți și au considerat că Rock’N’Iași a devenit „Cenzură’N’Iași”. Am stat și m-am uitat pe net dacă exista vreo politică sau vreo lege legată de ”cântarea unor piese împotriva sistemului” în cadrul unor evenimente publice. Și am găsit în paralel mai multe cazuri mari legate de insulte/injurii care țin de o oarecare cenzură, cel mai cunoscut fiind procesul trupei Paraziții cu Poliția Română pentru că a descris Poliția Română într-un stil calomnios în piesa „Antimiliție„. Culmea, Poliția Româna a pierdut procesul respectiv. Iar acum stau și mă gândesc: ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi cântat ACE111 piesa „Bubuie Parlamentul„?! Iși luau o amendă cel mai probabil, care s-ar fi casat oricum în timp, că, deh, legislația din România. Incită piesa la ura împotrivă sistemului?! Probabil, dar, asta nu înseamnă că va ajunge cineva care chiar să facă exact ce zice piesa. Actul este unul artistic, în momentul în care o trupă urcă pe scena exprimă o artă, chiar dacă nu suntem de acord cu ea. Libertatea de exprimare unde e?! Nu există aparent în România. Ajungem iar la un caz de „dat jos de pe scenă” cum a pățit Luna Amară de nenumărate ori, iar, lista poate continua la infinit. Și dacă tot am menționat Luna Amară, să fim serioși, nu a fost un singur protest sau o revoltă pe undeva care sa aibă la baza o piesă de la Luna Amară, iar trupa are multe de acest gen precum „Focuri” sau „Folclor„. Același exemplu se poate aplica și la ACE111, nu ar fi aruncat nimeni în aer parlamentul din cei prezenți în „Sala Azur”.
Pe de altă parte înțeleg și reacția celor din ACE111 care voiau să le ofere o experiență fanilor prezenți și au luat-o ca pe un concert și nu ca pe un concurs, dar, cred că putea să încadreze piesa „Bubuie Parlamentul” lejer în 30 de minute. La faza asta ar trebui să ia exemplul trupei La Familia, care a început recent un concert cu „Viață Bună„, cea mai cunoscută și apreciată piesa a lor. Inclusiv cei de la Rock’N’Iași puteau gestiona cu totul altfel acest incident, efectiv puteau să le taie sunetul după 30 de minute în timpul piesei, dar, au preferat să nu facă nimic înafară de avertismente de la sunet și să-i lase să continue. Totodată, nu a menționat nicăieri despre acest incident, sau măcar de faptul că ACE111 depășise limita de timp. Sa nu mai zic că nu s-a menționat nimic despre faptul că s-a huiduit în sală, aceștia au preferat să tacă. Nu au menționat public absolut nimic de acest incident, ceea ce m-a făcut să cred ca vor să ascundă sub preș acest incident. Aceste incidente se întâmplă și la case mai mari, dar, din punct de vere al PR-ului, pică foarte prost că nu au făcut vreo postare sau vreun comunicat cu acest incident. Pot înțelege că nu vor să le facă reclamă trupei ACE111, dar, lucrul ăsta doar dezgustă fanii festivalului, care, mai devreme sau mai târziu tot află, și nu află din postarea asta citită de voi în acest moment, află de la alți prieteni, cunoștințe și tot așa, veștile rele circulă repede. Fanii vechi sunt din ce în ce mai distanți de la an de an strict din cauza unor găinării de genul ăsta și așa se ajung la acuze de cenzura și alte chestii pe net. Măcar de ar fi fost un om sau 2, dar, comentariile încă se pot vedea la pozele de la ACE111 de la Rock’N’Iași.
- Organizarea
Trebuie menționat că Rock’N’Iași este
„Un proiect finanțat de Primăria Municipiului Iași în parteneriat cu Casa de Cultura a Studenților Iași și implementat de Asociația Culturală Moldavia și Clubul Fabrica de Voluntari”.
Vedeți mesajul ăsta din ghilimele?! Este literalmente la toate postările de pe Facebook de la pagina Rock’N’Iași și de pe Instagram. Înțelegem cu toții că este organizat de autoritățile locale, dar asta nu înseamnă că trebuie să politizam evenimentul. Era de ajuns un mesaj/postare de mulțumire și ATÂT. Suntem suprasaturați de mesajul acela în loc să se abordeze probleme serioase ale festivalului. Din 2019 încoace, Rock’N’Iași se ține în parcarea CCS Iași. Locația este ok, nu se compară deloc cu pârtia de ski, unde era mult mai faină ca atmosferă, dar, e acceptabilă. Problema este că în interiorul festivalului nu ai voie să intri cu alcool. Și aici mă refer la tot ce conține cuvântul „alcool” în descriere, inclusiv băuturile fără alcool. Scena a fost poziționată în dreptul fostului bar Dublin din partea dreaptă a CCS Iași. Garduri de protecție au fost din jur împrejurul acestei parcări, nefiind afectată circulația din intersecția cu BCU. Acesta a fost până la limita cu Sofani, singurul chioșc din zona festivalului. E literalmente un chioșc de unde-ți iei cafea sau apă dacă ești în trecere prin zonă, nu vă gândiți că-i un magazin de cartier în stilul Mega Image sau Profi. Gândiți-vă că nu aveați voie nici măcar cu băuturi fără alcool în interiorul festivalului. În mod normal, astfel de interdicții s-ar pune dacă în interior ar fi standuri de mâncare și băutură, dar, ghici ce?! NU SUNT!
Nu sunt de câteva ediții încoace. Mi se pare nostim că este un eveniment organizat de primărie, dar nu sunt standuri de bere. Literalmente la toate evenimentele din orașul Iași finanțate de primărie sunt standuri de bere și mâncare. Nu zic că ar trebui să o dea în zona de cocălăreală, dar, un stand de băuturi, cel puțin, trebuie. Înțeleg ideea că-i instituție publică, dar, nu înțeleg cum în alte orașe se poate să fie organizat ca un festival, iar in Iași, „capitala onorifică a Moldovei” nu. Aici putem da exemple festivalurile din Suceava, la rândul lor susținute și finanțate într-o oarecare măsură de primărie și autoritățile locale. Ca să nu mai spun ca locația din Suceava este Cetatea De Scaun A Sucevei și este un monument istoric ce datează literalmente de pe vremea lui Ștefan Cel Mare. Din punctul meu de vedere, Suceava are cele mai bazate festivaluri de rock și metal din toată zona regională a Moldovei, mai exact Bucovina Motorfest și Cetatea De Rock A Sucevei. Și nu e singurul exemplu de festival care sunt susținute, finanțate sau sprijinite de autoritățile locale sau de instituțiile publice. Dacă mergem diagonal opus pe harta țării de la Iași, vom regăsi festivalul „Vast Plains And Goats” de la Craiova. Acesta va ajunge în anul 2025 la cea de-a patra ediție și, culmea, se tine în incinta Casei De Cultura A Studenților din Craiova. Din câte știu, se organizează ca un festival normal, cu stand de băutură în interior inclusiv. Nu înțeleg cum în unele locații se poate și în altele nu. Dacă era în alta tară înțelegeam, dar, toate festivalurile de mai sus se țin pe teritoriul României și, din câte știu, nu există legi diferențiale de organizare pentru fiecare oraș sau regiune in parte. Iar dacă exista și nu știu, mea culpa din oficiu.
Revenind la Rock’N’Iași 2024. Standul de merchandise, cel puțin în prima zi, a fost aproape absent. Era unul în partea stângă a scenei, dar nu era deloc cu produse Rock’N’Iași. Singura trupă care a avut merch în prima zi a fost Amongruins. Masa respectivă era pusă cumva în batjocura daca mă întrebați pe mine, nu era aflată sub vreun pavilion anume, era pe o masă în aer liber după gardul de protecție din fața scenei.
Toți voluntarii de la Rock’N’Iași au avut tricouri cu ediția de anul acesta care conținea mesajul „Visează Fără Să Fumezi„. Înțeleg și apreciez de regulă orice inițiativă de prevenție a drogurilor, dar, pe bune, în cadrul unui festival rock/metal v-ați găsit?! Ca să nu mai zic că în pauza dintre trupe, în fiecare zi au rulat reclame anti-drog de ajungeau enervante la un moment dat chiar dacă n-ai fost în viața ta fumător sau consumator de vreun fel (cazul meu). Prevenții de genul pasiv-agresive dar promovate într-un mod agresiv își au locul la eventimente de tip GFest sau campanii de prevenții în școli. Singurele festivaluri rock unde s-ar fi potrivit astfel de campanie de informare/prevenție agresivă ar fi fost cele de rock creștin cum era Drumfest pe vremuri sau orice festival ce aparține culturii straight edge. Scriind aceste rânduri la o lună și ceva distanță de acest festival mă enervează din ce în ce mai tare. Mă enervează cum a ajuns festivalul și direcția acestuia, sunt sătul de intrare gratis pentru toată lumea doar că-i organizat de primărie și promovare pe ultima sută de metri cu multe trupe aproape necunoscute. Spun asta cu tot respectul pentru toate formațiile participante, dar, în momentul în care anunți potențialii headlineri în ultimele săptămâni, așteptările sunt slabe de la an la an. Mi-ar plăcea să existe un sistem de ticketing cum există și la festivalurile menționate mai sus, din Suceava și Craiova, așa s-ar aduce un punct de atracție și trupele mici ar avea o expunere mult mai bună dacă ar cânta în ziua cu acei headlineri.
- Recenzia propriu-zisă
Sincer, trupele nu au nicio vină cu partea de organizare, tocmai de aceea am împărțit recenzia această în mai multe părți.
Accesul a fost gratuit pe toată durata festivalului în limita a 500 de oameni pe zi.
În fiecare zi erau programate 5 concerte diferite. Ziua de 4 octombrie 2024 a debutat undeva pe la ora 18:00. Cu câteva ore înainte de începerea festivalului, E-Force, unul dintre headlinerii festivalului din acest an, și-a anunțat imposibilitatea de a mai participa. Trupa britanică rămăseseră blocată pe un aeroport din Belgia și nu a mai ajuns. Ar fi fost ok și cu 4 trupe în prima zi, dar, Fier Vechi a fost trupa ce a acoperit slot-ul liber în line-up-ul festivalului. În cadrul concursului Rock’N’Iași „You(ths) break the stage”, trupele Frații Jdieri, Cătun, Mars, Hypnotical și Kröm au câștigat dreptul să cânte în cadrul festivalului mare Rock’N’Iași. Formația Mars din Iași ar fi trebuit să deschidă în mod oficial ziua, dar, n-a fost cazul. Înaintea acestora, Fier Vechi a cântat. Aceasta cred că a fost a șasea clasată la concursul ce avuseseră loc în urmă cu o săptămână și, fiind o trupă din Iași, a ajuns destul de repede la festival. Abia apoi a urmat Mars. Personal, n-am reușit să prind aceste trupe tinere, dar, fiind din Iași, sigur îi voi vedea pe undeva în următorul an în deschiderea vreunei trupe mari. La a treia trupă, Cătun, am reușit să le prind ultima piesă, „Nisipuri„. Eram exact în drum spre festival când am început să recunosc piesa și să-mi dau seama de la câteva sute de metri că suna mai bine live decât în variantă de studio, ceea ce e un mare plus pentru o trupă recent înființată și fără prea mare experiență scenică. Singurul cadru în care am reușit să-i vad a fost exact în momentul în care cobora de pe scenă și băieții erau aclamați de fanii prezenți. Asta era undeva pe la ora 20:10. Publicul de la Rock’N’Iași a fost format din foarte mulți puștani iar pe ici pe colo mai erau studenți sau oameni din generația mea de 30+.
Înainte de prezentarea trupei SMAÉ, Adrian Căliman, organizatorul principal și prezentatorul festivalului a arătat publicului un mesaj video de la băieții din Bucovina, aflați în turneu european la momentul respectiv. Nu am înțeles sau auzit nimic din acel mesaj decât faptul că-i vedeam pe băieții din Bucovina, dar, în mintea mea era doar faptul că nici anul ăsta Rock’N’Iași nu a scăpat de Bucovina. Nu că mi-ar displăcea trupa, ba din contra, dar, pentru mine, ea deține recordul de formație ce am văzut-o de prea multe ori din greșeală, de cele mai multe ori. Majoritatea dăților, culmea, a fost la Rock’N’Iași. După acel mesaj, a început concertul băieților de la SMAÉ.
A fost a doua oară când i-am văzut live, iar pentru ei a fost al doilea concert din Iași. Este originară din orașul Iași, unii dintre aceștia fiind și din Focșani. Unii fac parte și din alte proiecte muzicale precum Subliminal Damage. Acronimul ,,Smaé” vine din sintagma maghiară ,,Sötét már az Évad”, care, în traducerea liberă înseamnă ,,anotimpul este deja întunecat”. Exact ca și tura trecută, mi-a rupt capul de la prima piesă. Este unul dintre cele mai interesante și unice proiecte din underground-ul ieșean. Vizual, arată ca o trupă sobra iar multe piese încep brutal. István, solistul trupei, țipa efectiv ca un dement pe scenă, în timp ce Vlad Borcan, basistul, îl completa cu o parte vocală clean sau ceva mai puțin dură. Ca și stil muzical, eu i-am comparat mereu cu Dimmu Borgir în prima lor perioadă când era Vortex (backing vocal-ul din Dimmu Borgir) în trupă. Apoi un prieten a făcut o comparație ceva mai aproape de adevăr: sună ca Emperor, influențele simfonice sigur sunt inspirate în vreun fel sau altul de acolo. Folosesc aceste comparații ca să vă faceți o idee în ce zona muzicală s-ar afla. Ca și instrumente, au o clapă, un bass, tobe și 2 chitări. Se simte influența metalului progresiv în același timp iar dacă ascultați muzica, fără niciun ambient în jur, chiar te duce cu gândul la un film thriller psihologic care nu are chiar cel mai fericit final posibil. De altfel, nici titlul pieselor lor nu te duce cu gândul la ceva tocmai fericit. Dintre acestea putem să amintim „Vak” (”Orb” în maghiară), „Blight” sau „Intrusive Journey„. Publicul, de asemenea, a fost bizar, în cel mai bun sens al cuvântului și s-a manifestat ca niciodată. S-a făcut un circle pit imens, headbang în grup, iar la piesa „Történik” s-a „vâslit”. Există de câțiva ani o chestie la concertele metal numita „rowing” în care publicul se pune ca-ntr-o barcă pe jos și începe să vâslească. Această barcă imaginară era destul de lunga la concertul trupei SMAÉ, ziceai că-i coada de la moaștele Sf. Parascheva pentru că, la un moment dat, se „curba” și era o coadă foarte mare. Ca idee, s-a început acest vâslit de la jumătatea zonei destinate publicului și s-a terminat aproape de intrare în zona festivalului. Aveai vreo 20-30 de metri lejer. SMAÉ a terminat concertul după o oră, fiind cea mai bună prestație a lor din Iași de până acum. Comparativ cu concertul lor din urmă cu 2 ani, publicul, ăla format de puștani, chiar a făcut diferența și cred că i-a făcut să se simtă ca o formație mare pe scenă, nicidecum ca una din zona underground, lucrul acesta văzându-se inclusiv pe fața membrilor, István mulțumind frecvent acestora.
Pe la vreo 21:45 a urcat și headliner-ul neoficial al primei zile: Amongruins. Aceasta venea din Grecia și cânta melodic death metal. Sincer să fiu, mi se părea că suna total altfel dar numai melodic death nu. La prima piesă, „Tear Me Apart„, am avut o bună parte din timp senzația că-i riff-ul de la piesa „Unleashed” de la Epica, era exact acelasi tempo și, într-un mod ciudat, aproape aceeași linie melodică. Totodată, piesa aceasta deschide și ultimul material discografic al formației, „Land Of The Black Sun”. De pe acest material s-au mai cântat și alte piese precum „Shattered Times„, „Suffer for Credence„, „End Of My Fall” sau „Our Destructive Tide„. Trupa a mai cântat și alte piese cunoscute precum „Sear Sacrifice„, dar, cu cât se înainta în concert, cu atât îți dădeai seama că auzisei pe undeva muzica lor sau riff-urile erau inspirate din alte piese mai celebre și mai cunoscute. Sincer să fiu, nu m-a impresionat cu nimic, suna bine, dar, atât. Iar, cu cât mă plimbam prin public, cu atât auzeam și alte comparații din partea fanilor prezenți. Dacă eu îi comparam cumva cu Epica la instrumental, alți fani i-au comparat cu trupa Gojira ca sunet, ceea ce nu prea era departe de adevăr și acceptam și această părere. Concertul din cadrul Rock’N’Iași a fost primul din cadrul turneului de promovare al noului album semnat Amongruins. Totodată, a fost și primul concert din România al acesteia și s-a terminat după o oră. Așa s-a și terminat prima zi de Rock’N’Iasi. Sincer să fiu, SMAÉ mi s-ar fi părut o trupă mult mai bună care să termine acea zi, dar, poate vedem asta cu altă ocazie.
Poze din prima zi gasiti pe pagina de Facebook a blogului.