Recomand: Scarface

111

Nu sunt mare fan al filmelor, dar când mă uit la unul, e al naibii de special. Auzisem numai lucruri pozitive despre „Scarface„, unul dintre cele mai reprezentative filme ale anilor ’80, iar după mine, probabil cel mai bun film cu gangsteri după trilogia „Nașul”. Culmea, atât „Nașul” cât și „Scarface” îl au în rol principal pe Al Pacino.

Este fără doar și poate rolul care l-a prins cel mai bine, acela de gangster. Diferența este că în „Scarface” are mult mai multe probleme și este un personaj mai puțin calculat și foarte repezit, condus de propria mânie și ură față de persoanele care îi greșesc foarte puțin. Sunt multe secvențe în care cuvintele sale se întorc împotriva lui, dar de fiecare data încearcă să iasă la suprafață prin propria atitudine și carismă de cubanez scăpat din pușcăriile comuniste. Un alt lucru care m-a atras la acest film este similaritatea pe care îl are cu jocul GTA: Vice City. Dacă ați jucat vreodată jocul și v-ați uitat la film, puteți remarca similaritatea acestora, începând de la poveste în sine până la peisaje. Până și vila lui Tony Montana din film este reprodusă la perfecție în acel joc. Singurele diferențe dintre joc și film sunt oamenii implicați și finalul, „Scarface” având un final tragic, dar mult prea epic, similar unui film precum „Gladiator” sau „300”, doar că personajul principal portretizat de Al Pacino este mult mai uman și într-un fel mai dur.

Sunt foarte multe replici memorabile în „Scarface”, îți rămân în cap secvențe precum „Say hello to my little friend!” sau „Only you got a look in your eye like you haven’t been fucked in a year!„, pe lângă alte jargoane și onomatopee de gangster cubanez precum „You wanna play rough?! Ah!?„. Recomand cu mare căldură filmul, chiar dacă are 33 de ani vechime. Este fără doar și poate unul dintre cele mai prolifice roluri ale lui Al Pacino, Tony Montana fiind un personaj legendar și foarte des parodiat, dar mai ales apreciat.

Lasă un răspuns