Păreri la rece despre albume: Spirala Rap Compilație #2

Spirala Rap este o mică familie formată din MC rămași în lumea underground a rap-ului românesc. Aceasta este formata din mai mulți producători și artiști, dintre care putem să-i amintim pe Ra’, Epoch, C.o.D sau Pterodactilii S. . Recent, aceștia au lansat o compilație oficială formată din 12 piese, fiecare MC asociat acestei „familii” punându-și amprenta creativă.

Prima piesa de pe compilație este un intro ce aparține lui Zoli. Este o piesă intrumentală, sunetul unui pian semi-frenetic auzindu-se pe fundal, inducându-te în starea ce urmează să-ți ofere această compilație: una întunecată și meditativă.

A doua piesă de pe compilație este „Vivre„, ce aparține lui Para, un MC underground destul de apreciat. Am putea spune că-i atât de underground încât are decât un cont de SoundCloud și un cont personal pe Facebook, nicidecum o pagină de „artist”, iar dacă vrei să-i cauți piesele pe YouTube, poți întâmpina ceva dificultăți. Titlul piesei „Vivre” înseamnă în franceză „a trăi”, la începutul acestei piese auzindu-se câteva versuri în limba franceză. Toată piesa pare a fi un dialog zilnic între Para și propria sa ființă, cu gânduri ce vuiesc în capul său. Ne putem regăsi în exemple precum „curat vacarm, ordinea e un haos controlat„.

A treia piesa se numește „Real pentru nimic” și aparține lui Epoch & K-Spirit, cunoscuti sub numele de Dexorcists. Întrebat despre această piesă, Epoch a declarat:

Piesa asta privește ideea vieții într-un mod realist, dar optimist. M-a inspirat instrumentalul să fac ceva mai uplifting, comparativ cu ce am scos până acum. E un fel de îndemn, la modul, „ieși acolo și zbate-te să-ți fie bine!”.

Refrenul piesei are un mesaj destul de pozitiv, după cum spunea chiar Epoch. Acesta îndeamna ascultătorul să profite de orice șansă i se oferă.

41

A patra piesă aparține lui Carpatin și Krepoo și se numește „Daswasup„. Pare genul de piesă de prezentare, în care cei doi dau exemple cumva amuzante corelate cu această piesă, la un moment dat auzindu-se versuri de genul „e petrecerea mea, hai că-ți dau și invitație„.

A cincea piesă aparține lui C.o.D și Kefren fiind intitulată „Blaturi„. Beat-ul folosit de cei doi are un sunet gangsta, ducându-te cu gândul la genul de piesă ce o auzi într-un boombox într-un cartier mărginaș. La mijlocul piesei este o parte total neașteptată în care îl auzi pe Gigi Becali cum dă exemple de sexologie. Pur și simplu te bufnește râsul partea aceea, lăsând la o partea că toată starea oferită de piesă e una ce-ți aduce un zâmbet tâmp pe față și te face fericit. Se folosesc foarte multe exemple legate de Becali și echipa Steaua, râsul acela epic a lui Becali regăsindu-se în anumite versuri.

A șasea piesă aparține lui Shushi, intitulându-se sugestiv „Hip hop„. Din primele momente în care asculți piesa poți auzi scratch-urile lui Dj TMB, omniprezente pe toată durata acestei piese. Shushi exprimă foarte bine sentimentul unui rapper aflat la început de drum, cu exemple de stări ce le are oricine alege acest drum, piesa terminându-se cu un mic diss cu versul extrem de sugestiv „am rupt beat-ul ăsta cum te-a rupt mă-ta-n bătaie„.

A șaptea piesă este „Schizophasia” și aparține lui Traian. Originar din Chișinău, acest MC și-a început cariera undeva prin anul 2012, până la ora actuală având doar un album, „Scârbă” lansat în anul 2015. „Schizophasia” e exact ceea ce spune, o ordine anacronică a unor gânduri ce nu se regăsesc într-o formă anume sau o idee concretă; sunt prezente unele versuri contradictorii precum „Dau cu pace, aaaa, muie!„. Este cea mai nouă piesă a lui Traian.

Piesa cu numărul 8 este „Numai” și aparține lui Smoalacazan. Este una dintre cele mai bizare piese de pe aceasta compilație. Refrenul e unul ce te pune cumva pe gânduri, primele versuri fiind „zâmbesc nu mai sunt al vostru, plâng și ma dau cu capul de crucea mea„. Ai putea spune că Smoalacazan e mult prea personal în piesa asta, cel putin îți oferă sentimentul unei sincerități întunecate.

A noua piesa se numește „Coșmar” și aparține lui HODI. E piesa cu cel mai trist negativ de pe această compilație, sunetul unui pian cu partituri repetitive oferindu-ți o stare întunecată, chiar tristă. Pe lângă asta, versurile îți oferă un sentiment de pierzanie finală, cumva un „ultim cântec” prin care HODI exprimă ultimele imagini ce le-ai putea vedea în ultimele clipe de pierzanie sau chiar ultimele clipe din viață. E un cântec interpretabil, poți avea stări diferite și să înțelegi cu totul altceva de fiecare dată când îl asculți.

Piesa cu numărul zece aparține lui C.o.D și se intitulează „Viața„. Este singurul artist ce are 2 piese pe această compilație. Toată piesa este cumva „o lecție de viață”, iar C.o.D oferă acele sfaturi, aparent banale, dar de mare folos, precum „trebuie să înveți să taci înainte de a vorbi” sau „în viață trebuie să fii nepăsător ca Dumnezeu„.

Pen-ultima piesă se numește „Inner Ego” și aparține lui Ra’, unul dintre cei mai cunoscuți MC asociați cu „Spirala Rap”. Piesa asta nu are un mesaj anume, sunt gânduri pierdute și regăsite într-o formă nedefinită în piesa „Inner Ego„. Ra’ spune la un moment dat că „piesa asta-i despre nimeni„, dar totuși, acel „nimeni” are mai multe gânduri decât un om normal.

Piesa ce încheie compilația este un „outro” creat de Scârbă, un producător muzical din Zimnicea. Acesta nu are piese cu versuri, această ultimă piesă fiind exemplul perfect. Dacă „intro”-ul lui Zoli îți oferea o stare de meditație mai mult, „outro”-ul lui Scârbă îți oferă o stare întunecată, una care te trezește la realitate.

Compilația #2 a Spiralei Rap este exact precum rap-ul underground: plin de adevăr, stări de meditație și multe momente întunecate și de impas. Recomandăm călduros aceasta compilație, nu are decât 26 de minute, dar îți oferă foarte multe stări. Sperăm ca pe viitor să auzim materiale discografice singulare ale artiștilor, nicidecum o compilație. Fiecare-n parte are un oarecare potențial, niciunul nu se aseamănă între el la stil sau starea exprimată, fiecare are o anumită stare de exprimat ce ar merita mai multă atenție, fără doar și poate.

3 thoughts on “Păreri la rece despre albume: Spirala Rap Compilație #2

Lasă un răspuns