În ultimii ani, underground-ul românesc a oferit trupe în cele mai neașteptate zone ale țării. Majoritatea nu mai există, în timp ce altele abia se formează și lansează piese. Un astfel de exemplu este trupa Grohot. Este una dintre cele mai noi trupe din țară, existând din anul 2019. Nu a avut o foarte mare expunere pentru concerte, probabil și din cauza zonei de unde provine. Aceasta a fost înființată în orașul Comănești din județul Bacău. Lăsând la o parte pandemia din ultimul an, zona județului Bacău ducea lipsă de locații unde să se susțină concerte rock/metal. Singurele locații ce încă mai organizau astfel de evenimente se află în continuare doar în orașul Bacău, iar distanța până la Comănești este de peste 60 de kilometri. Trupa în sine are doar 3 membrii și abordează o combinație de stiluri ce au la bază genul black metal.
Prima dată când am auzit de Grohot a fost prin 2020. De regulă, nu mă dau în vânt după trupele noi, dar când apare dintr-o zonă obscură din punct de vedere geografic și abordează un stil muzical muribund în zilele noastre (cel puțin în România), îmi atrage interesul. În zilele noastre, trupele ce se formează parcă toate vor să abordeze stiluri din ce în ce mai „moderne” și fără suflet, din punctul meu de vedere. Dacă analizați majoritatea trupelor noi apărute, fie sunt de metalcore, sau orice alta derivație a unui gen muzical care se termină cu „core” la final. Grohot apare ca o gură de aer proaspăt, una extremă în cazul nostru. Genul de bază este black metal, cu mici influențe din alte genuri pe ici pe colo. Și nu, nu e orice fel de black metal. Dacă ascultați piesele trupei, chiar lasă impresia că ar fi din primul val de trupe ale genului apărute la nivel mondial. E plăcut să auzi o abordare modernă la o ramură incipită a black metal-ului mondial.
Pe 3 martie 2021, Grohot a lansat primul material discografic. Din păcate nu a avut parte de vreun concert de lansare sau un eveniment special. Motivul este mult prea bine cunoscut și întemeiat: e pandemie, locațiile sunt închise peste tot. Albumul, momentan, a fost lansat în online, pe Youtube și pe Bandcamp. Are doar 5 piese, 4 fiind deja cunoscute dinainte.
Piesa de inceput a EP-ului este „Il Separatio„. În mod oficial, este cea de-a patra compoziție a trupei, dar totuși, e poziționată ca fiind prima piesă de pe acest material discografic. Tema este conturată în jurul mitului Creației. Denumirea „Il Separatio” o are un personaj din vechile manuscrise medievale care-l caracterizează ca fiind o creație de o neutralitate perfectă, creată în momentul separării luminii de întuneric. De altfel, versurile piesei, compuse în limba română, descriu perfect acest personaj. Grohot încă este o formație aflată la început de drum, influențele din trupele mari ale black metal-ului simțindu-se în continuare în compozițiile trupei. Din primele secunde ale piesei „Il Separatio„, gândul te duce automat la piesa „Freezing Moon” de la Mayhem. E exact același riff de chitară, modificat la final, aflându-se cumva la limita unui plagiat al piesei de la Mayhem. Nu o spun nicidecum în nume de rău, e cumva deruntant riff-ul de început. Dacă ascultați genul black metal și știți piesele renumite ale genului, cum e „Freezing Moon„, puteți avea o reacție de genul „cât de Mayhem sună trupa asta!„. Asta ar fi singura „remarcă” la adresa acestei piese, în rest, nimic de reproșat. Nu e o compoziție brută și distorsionată cum erau piese din urma cu 30-35 de ani, atunci când a apărut genul în sine. Instrumentalele sunt mixate și masterizate corespunzător zilelor noastre. Artwork-ul piesei a fost creat de Maria Zaharia.
Cu cât înaintez pe acest album, cu atât îmi dau seama că piesele sunt inspirate din anumite mitologii sau teme religioase. A doua compoziție este numită „Djinn„. Din punct de vedere al mitologiei arabe, termenul de „djinn” reprezintă o creatură supranaturală, de obicei cu intenții răuvoitoare. Versurile piesei am putea spune că sunt scrise din perspectivă narativă, cumva îți povestește cât de rău poate fi un astfel de spirit, punctând foarte mult în versuri de genul „Fantomatic și înșelător” sau „Doar asta așteaptă demonul cel negru/Dar tu niciodată să nu îl crezi !„. E plăcut de remarcat blast-beat-urile prezente, dar nu într-un mod exagerat. Sunt echilibrat poziționate pe parcursul acestei piese.
A treia producție este „Creatio ex Nihilo„. Datorita acestei compoziții, există și denumirea materialului propriu-zis. „Creatio Ex Nihilo” a fost lansată pe 8 martie 2020. S-ar traduce în română „Creare Din Nimic„. Versurile piesei îți amintesc cumva de Negură Bunget, datorită faptului că acestea sunt inspirate din peisaje întunecate ale naturii și o ușoară tenta spirituală. Compoziția în sine, ca și lungime are 5 minute și 19 secunde. După primele 2 minute, „Creatio ex Nihilo” face o trecere într-o parte extrem de atmosferică, pe fundal auzindu-se doar chitara într-o manieră semi-acustică.
Conform unui articol publicat de Din Intunerec, membrii trupei au declarat despre piesă că este „o viziune proprie asupra creării Universului. Piesa reprezintă exact ceea ce spune și titlul din limba latină: crearea din nimic„.
Dacă „Il Separatio” a fost a patra piesa creată de Grohot, dar poziționată prima, acum a venit rândul primei piese să fie cea de-a patra de pe album. Din punct de vedere al poziționării pieselor în funcție de cronologia creației acestora, putem spune că s-a făcut o rocadă între aceste piese. „Noaptea Moroiului” a fost prima compoziție produsă vreodată de Grohot. A fost lansată pe 24 august 2019. Începutul te duce cu gândul la piese de la trupe mari precum Bathory sau unele compoziții de la Primordial. Are un început de o chitară mai mult acustică, decât electrică, fiind ulterior făcută trecerea într-o parte care crește ca intensitate. Riff-urile de chitară încep, treptat, să crească în această intensitate până devin de-a dreptul brutale. Titlul și tema piesei provine din mitologia autohtonă. Ca și concept, un „moroi” se crede a fi un prunc mort înainte de a fi botezat, ucis sau înmormântat de viu, sau dintr-un mort neputrezit, căruia nu i s-a făcut slujba religioasă. Se crede că aceste creaturi plâng și bântuie noaptea și își cer botezul. Totodată, se mai spune că un moroi ar ieși noaptea din mormânt, ca să facă rău celor vii. Piesa chiar te induce în starea respectivă, e o teroare permanentă prezentă dacă îți imaginezi că te afli în același univers ca și moroiul.
„Negru Voievod” încheie acest material. Cea mai frenetică piesă, atât din punct de vedere muzical cât și al temei abordate. E de apreciat că, în comparație cu alte trupe, nu au ales un voievod/domnitor „celebru” din istoria României. Membrii trupei l-au ales pe Negru Vodă, cunoscut și ca „Negru Voievod”. Nici nu știu dacă asta a fost intenția, dar, versurile piesei mai degrabă spun povestea/legenda lui Negru Voievod, decât să fie o tema abordată muzical. Ca și mod de expunere, chiar te duce cu gândul la o trupă precum Carach Angren, ce are compoziții extreme redactate în versuri, ca și cum ar fi o poveste, nicidecum o piesă.
Pentru un prim EP, este un „must listen” din punctul meu de vedere. E scurt, are doar 5 piese, îți amintește foarte mult de trupele din prima gardă a black metal-ului mondial, iar, pe deasupra, este un material independent. Nu a fost creat sub egida vreunei case de discuri cunoscute. Cei din Grohot au declar despre EP următoarele aspecte:
„Materialul discografic are ca titlu o piesă reprezentativă pentru estetica proiectului, „Creatio ex Nihilo”, din latină „Creație din nimic”. Acest titlu este și o referință la procesul creativ al materialului, deoarece membrii trupei au început cu un număr foarte limitat de echipament într-o cameră de apartament.
Estetica EP-ului este una întunecată, agresivă, cu puține momente de răgaz până la reînceperea energiei brute. Piesele conțin riff-uri tremolo și secvențe cu influențe de thrash metal cu un BPM ridicat, iar vocalele rămân la fel de agresive pe toată durata materialului.„
Din punct de vedere al producției, materialul a fost retușat și masterizat. Piesele de pe EP sună puțin mai diferit față de variantele originale ale pieselor lansate dinainte. E mai finisat din punctul acesta de vedere, sunetul este mult mai clar, iar unele instrumente sunt mai accentuate în unele părți ale pieselor.
Pentru mai multe detalii despre Grohot, vizitați pagina oficială de Facebook a trupei, sau contul oficial de Bandcamp.
One thought on “Păreri la rece despre albume: Grohot – Creatio ex Nihilo”