Muzică Recent Descoperită: Viespi

Într-o lume muzicală plină de extreme, avem nevoie și de ceva mai lent, sau mă rog, mai contemplativ. Am văzut de-a lungul anilor trupe ce au apărut și au dispărut extrem de repede. Am avut inclusiv trupe care au ajuns neașteptat de mari, dar, totul a ținut strict de mesajul pe care au încercat să-l exprime, și, bineînțeles, de foarte mult efort din punct de vedere creativ. Într-o lume plină de trupe ce abordează stiluri extreme „doar pentru că-i la modă”, a apărut Viespi. E un stil atipic zilelor noastre, e genul de muzică ambientală, în cea mai mare parte, combinată cu elemente total neașteptate, precum cele împrumutate din muzica rap, ce apar în piesele trupei ca niște elemente perfect contopite, menite să completeze perfect aceste producții.

Pentru mulți, perioada pandemiei a fost și este în continuare una extrem de dificilă. Dar nu e cazul trupei Viespi, care s-a format chiar în aceasta perioada. Este originară din Iași, membrii acesteia fiind Bogdan Hapliuc și Ștefan Strejac. Membrii trupei nu sunt tocmai străini de scenă, aceștia făcând parte la un moment dat din diverse proiecte muzicale. Toate au fost, în principal, la nivelul orașului Iași, fiind doar trupe ce au cântat la nivel local, cel mult regional în zona Moldovei. Membrii din Viespi au făcut parte din trupe sau proiecte muzicale precum Rava, Glasgow, Belzeduh sau Noise Code.

Viespi a debutat în mod oficial pe 8 martie 2020, atunci când a lansat „Doina Primăverii„. Această producție a folosit un fragment din „Doina Oltenească” de Maria Lătărețu. Ca și instrument atipic, Ștefan Strejac a cântat la caval în anumite părți ale piesei. „Doina Primăverii” îți dă senzația de piesă melancolică, dar, sunetul cavalului te duce într-un fel într-o altă lume. Nici nu poți spune că piesa ar fi inspirata din alte proiecte precum Subcarpați, Argatu sau Fantome. E cumva o combinație dintre cele 3, la prima vedere. Sunetul popular, mai ales cel din caval poate fi comparat cu Subcarpați, modul în care a fost fragmentată piesa te duce cu gândul la o producție de-a lui Argatu’, iar Maria Lătărețu nu mai e printre noi de aproape 50 de ani, ceea ce te duce cu gândul la „bântuiala” celor de la Fantome. Asta ar fi dacă ar fi să comparăm cu alte producții de pe la noi, dar, „Doina Primăverii” e diferită, încă de la prima producție putem spune asta. E ceea ce avea nevoie muzica românească: de o gura de aer proaspăt, exact genul de muzica ambientală care să fie pe „sountrack-ul vieții fiecăruia”.

Muzica a fost asigurată de Viespi, doar partea de producție a piesei propriu-zise fiind asigurată de Bogdan Hapliuc. Artwork-ul aparține lui Răzvan Moroșanu.

Pe 15 aprilie 2020, producția „Răbdare” a fost lansată. Încă din primele secunde se aude pe fundal un alt instrument rar în zilele noastre: țambalul. La fel ca și în „Doina Primăverii„, o altă voce din zona muzicii populare și-a făcut prezența. Doar că de data aceasta nu s-a folosit un fragment dintr-o piesă, doar s-a folosit vocea lui Grigore Lese dintr-o conferință TEDx, ce a avut loc la un moment dat în București. Bine, monologul respectiv din cadrul acelei conferințe are legătură cu starea ce ți-o exprimă piesa „Răbdare„, iar contopită cu vocea Alexandrei Hapliuc, senzația e de neprețuit. E genul ăla de senzație ce-o poți avea când vrei să te întorci cumva la originile poporului roman, dar adaptat zilelor noastre.

De muzică și producție s-au ocupat băieții din Viespi, cavalul fiind iar asigurat de Ștefan Strejac. Artwork-ul piesei a fost, la fel, asigurat de Răzvan Moroșanu, iar animația clipului a fost asigurată de Aurelian Pușcașu.

„Cântec De Codru” a fost primul videoclip oficial al trupei. Comparativ cu alte videoclipuri făcute în muzica autohtonă, acesta chiar are o poveste care se potrivește cu titlul și mesajul piesei. Piesa în sine, cumva „te teleportează” undeva în codru, departe de orice urmă de civilizație. Îți dă cumva senzația că-i o „piesă de cursă lungă”, ce o poți asculta fiind rătăcit printr-o padure sau un alt peisaj dintr-o hoinăreală epică, imensă. Piesa include inclusiv un fragment din piesa „Am căsuța sub pădure” a Minei Pîslaru. Aparent, toate piesele semnate Viespi includ o chestie de „bântuială”.

Din punct de vedere vizual, videoclipul are un singur personaj în prim-plan, în persoana lui Servan Yldiz. Exact după cum spune și titlul, codrul este omniprezent, iar acest personaj din clip mergând prin diverse peisaje atent alese. Nu există vreo descriere de unde ar putea fi aceste peisaje, dar, chiar îți atrag atenția asupra frumuseții lor. De altfel, videoclipul în sine a fost filmat de Emilian Oprea și Aurelian Pușcașu, cel din urma ocupându-se de regie, DOP și montajul clipului propriu-zis.

Prima voce „reală” pe care Viespi a inclus-o într-una dintre producții a fost abia la piesa „Vremuri„. romaN și-a făcut prezența pe o piesă meditativă, cu versuri bine plasate și corelate perfect cu linia melodică presărată de sunetul de caval al lui Ștefan Strejac, care, începe să fie prezent aproape pe fiecare producție a trupei. De altfel, romaN (cunoscut și ca romaNecredinciosu) nu este un străin al scenei. El este unul dintre membrii grupului Unda Comuna, probabil cea mai veche trupă hip-hop din Republica Moldova, fiind înființată în anul 1998.

Comparativ cu celelalte piese, versurile au fost scrise doar de romaN, băieții trupei Viespi ocupându-se doar de muzică și de mix. De înregistrarea piesei și de master s-a ocupat Egris de la AMUstudio.

Ultima producție semnată Viespi a fost lansată pe 27 noiembrie 2020. Piesa „Scurtcircuit” ne-a făcut să ne dăm seama cu adevărat că aceste producții chiar au nevoie de o voce. Vocea unui rapper se potrivește foarte bine. Exact ca la piesa „Vremuri„, „Scurtcircuit” are parte tot de o voce estică, dar ceva mai apropiata de Iași, nu din Republica Moldova. Haw și-a făcut prezența în ultima producție, el ocupându-se de versuri. Pentru prima dată, într-un videoclip al trupei și-au făcut prezența vizuală și membrii trupei Viespi. Bogdan Hapliuc și Ștefan Strejac apar în acest clip în paralel cu imagini în care și Haw apare. Locurile ce apar în clip sunt familiare pentru oricine a trecut prin Iași măcar odată. Videoclipul începe cu o imagine urbană, filmată în zona Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, fiind rapid făcută trecerea la Galeriile Comerciala „Ștefan Cel Mare Și Sfânt”/ „Zona Spiralei” din Iași. E de apreciat faptul că epicentrul evenimentelor underground din Iași se află în zona acelor galerii, băieții din Viespi punând cumva accentul pe acest lucru. Totuși, e ciudat să vezi zona respectivă în lumina zilei, când, toată lumea știe că zona respectiva se vizitează doar pe timpul nopții. Viața de noapte din centrul Iașului se află în zona acelor galerii. Imaginile cu Haw, de asemenea, sunt filmate tot în Iași, acesta fiind prezent doar pe pasarela din zona gării principale. Tot videoclipul, corelat cu versurile lui Haw, îți lasă de înțeles că ideea principală a acestei producții este pierderea omului în tehnologia de zi cu zi. Sunt diverse imagini prezentate care te duce cu gândul la asta. Este inclusiv reprodusă o bătaie, în adevăratul sens al cuvântului, corelată cu o persoană care trece pe lângă, ignorând total scena respectivă, datorită faptului că acea persoană era atentă la telefon, nu la ceea ce se întâmplă în jurul ei. Corelarea cu ideea de „scurtcircuit” al ființei umane este una foarte bună, și, excelent reprodusă în videoclipul realizat de Aurelian Pușcașu, același regizor care s-a ocupat și de piesa „Cântec De Codru„.

Două luni mai târziu, mai exact în februarie 2021, „Scurtcircuit” și-a facut prezența inclusiv pe programul UTV, fiind difuzată în cadrul unei ediții de „Fresh Tracks Bangers Edition”.

Viespi nu a mai lansat nimic de ceva vreme, dar, proiectul încă există. Am decis să fac acest articol deoarece chiar mi-a atras atenția muzica abordată de trupa. E o combinație inedită de rap, sample-uri vechi și demult uitate și muzică ambientală, care, contopite, chiar îți dau senzația că-i „muzică de cursă lungă”. Recomand cu încredere muzica trupei, e un sound diferit, elementele folosite nefiind tocmai noi, dar, atent structurate încât să pară ceva inovativ.

Pentru mai multe detalii, vizitați pagina oficială a trupei Viespi sau canalul oficial de YouTube al trupei.

Lasă un răspuns