Muzică Recent Descoperită: The Slow Decay

Anul 2020 a fost productiv pentru muzica underground românească. Trupele deja existente s-au concentrat pe materiale noi, iar altele abia au luat naștere. Un astfel de exemplu este și cel al trupei The Slow Decay. Aceasta a fost formată în toamna anului trecut, lansând de atunci mai multe producții. Momentan nu a avut niciun concert activ, dar a profitat de ocazie să-și facă un mic repertoriu cu compoziții originale pentru scena metalcore autohtonă.

The Slow Decay este formată din 3 oameni, originari din Iași, unii fiind relocați în Cluj-Napoca. Cu toții au avut experiențe muzicale diverse, inclusiv un proiect comun. Trupa e formată din Dragoș Ciobanu, Andrei Bojoga și Alex Popescu. Aceștia au fost la un moment dat membrii în trupa ieșeană Hiraeth. Dragoș Ciobanu, solistul trupei The Slow Decay, a mai fost în trecut și-n alte proiecte precum Seven Hills sau Before The Reign. Aceștia au cochetat mereu cu stilul metalcore, sau, ceva foarte apropiat în orice caz.

Prima dată când am auzit de The Slow Decay a fost pe Facebook. Din ce țin minte, știu că dăduse unul dintre membrii un share la clipul de mai jos. Nu am întrebat „ce e The Slow Decay?„, cumva se lasă înțeles de la sine că va fi o trupă. Totusi, clipul „I Needed Closure” pare mai degrabă un trailer, un fel de intro neoficial al trupei, mult prea cinematic pentru introducerea unei noi formații.

â

La o săptămână distanța, trailer-ul respectiv se unea perfect cu începutul piesei „Circle„. Vizual, arată impecabil videoclipul. De acesta s-a ocupat Aurelian Pușcașu de la RelianFilms, partea fotografică a acestuia fiind asigurat de Ilinca Popescu și Tudor Șanta. De partea de design si layout s-a ocupat chiar solistul trupei, Dragoș Ciobanu.

Tema videoclipului e una simpla, toti cei trei membrii ai trupei fiind prezenți de-a lungul clipului alergând sau mergând printr-o pădure extrem de luminată. La prima vedere, titlul „Circle” mă ducea cu gândul la cu totul altceva, nicidecum la o piesă ce abordează tema „salvării sinelui”, sau „Redemption” cum zic americanii. Odată ce se înaintează în piesă, se înțelege cumva titlul și ideea clipului, mai ales că piesa nu e tocmai veselă. E genul de piesă ce crește ca intensitate cu cât înaintezi pe lungimea acesteia. La final îți dă un sentiment pozitiv, senzația aia de „va fi bine într-un final„.

Sunt prezente inclusiv părți atmosferice, neașteptate, dar bine plasate cu starea oferită de piesa „Circle„. De altfel, trupa are inclusiv în descrierea videoclipului că „vor ca acest proiect muzical să fie o experiență vizuală și sonică„. „Circle” exact asta este, o experiență muzicală, simplă ca și structură vizuală, o temă des auzită în piese, dar totuși atât de bine structurată încât îi dă o oarecare unicitate pentru muzica autohtonă.

De mix-ul și master-ul piesei s-a ocupat Daniel Szandai.

Pe 6 februarie 2021, The Slow Decay a lansat a doua piesă oficială. Aceasta se numește „Empire Of Gold„. Abia acum am înțeles cu adevărat ideea din spatele numelui trupei. Temele abordate sunt probabil des folosite si-n producțiile altor formații, dar, felul in care sunt reproduse de The Slow Decay creează o oarecare poveste. Temele abordate din aceste 2 piese au la bază o idee distructiva extrem de lentă; „slow”, ca-n numele trupei. Tema piesei se înțelege chiar din titlu, versurile piese descriind perfect ideea de „imperiu”, creat pe baza unor principii nu tocmai corecte sau umane, cumva similar cu al unei firme multinaționale sau al unei corporații, unde prioritar este profitul, nu serviciul furnizat.

Empire Of Gold” nu are un videoclip oficial, doar un clip de tip „visualier” realizat de Andrei Bojoga, unul dintre chitariștii trupei The Slow Decay. În rest, partea de productie, mix si master si design vizual este similar cu cel de la videoclipul piesei „Circle„.

Ultima producție a trupei a fost lansată pe 6 mai 2021. Aceasta se numește „The Calm„. Dintre toate producțiile trupei, asta e probabil cea mai interpretabilă dintre toate. Versurile reușesc să descrie perfect starea oferită de o persoană „salvatoare”, sau, o persoană iubită sau extrem de apropiată. Tind să cred că versurile descriu mai degrabă o persoană iubită, pentru că are loc o trecere de la singular la plural spre final. Toată piesa este descris acel laitmotiv interpretabil ca fiind „you are„, iar la final, ultimele versuri sunt „we are„. Cel puțin așa interpretez dintr-o ascultare privată, fără nimeni în preajmă. Ultima strofa, cea cu versurile care încep cu „we are” ar putea fi reinterpretate într-un concert live. Chiar mă gândesc că partea respectiva cu „we are” poate fi strigată cot la cot cu un public prezent la unul dintre viitoarele concerte ale trupei.

La fel ca și „Empire Of Gold„, nu are un videoclip oficial, doar un clip de tip „visualizer”, realizat de același Andrei Bojoga. La fel ca în producțiile anterioare, s-au menținut aceiași oameni, singura diferență fiind la partea fotografică. De data aceasta, s-au ocupat Alexandra Elena și Tudor Șanta. Piesa în sine a fost înregistrată de către Radu Precup, afiliat cu MetalBiscuit Recordings.

Ca și trupa, are productii bune și inovative pentru scena metalcore românească. Părțile atmosferice bine plasate sunt cele care îi diferențiază cu adevarat, din punctul meu de vedere. Rămâne de văzut cum vor suna live, dacă va avea vreodată un astfel de eveniment. Pentru mai multe detalii legate de viitoarele producții ale trupei, intrați pe pagina oficială a trupei.

Lasă un răspuns