București va rămâne mereu cel mai activ oraș din România din punct de vedere concertistic. Totodată, este orașul în care se nasc cele mai multe trupe, marea lor majoritate rămânând în continuare în underground. Una dintre aceste trupe este Till Lungs Collapse, una dintre cele mai energice și violente prezente live din lumea underground-ului autohton. Pe data de 16 iulie a cântat alături de trupele ieșene Outstorm și Seven Hills în clubul Underground din Iași. După acest concert, am avut ocazia să vorbesc cu o parte din trupă, mai exact cu Valentin Birsan (chitara), Radu Matric (tobe) și Andrei Zamfir (bass).
Cum a luat naștere proiectul Till Lungs Collapse?
Valentin: Acum vreo 4 ani, prin 2012, am avut o chestie în cap, voiam să cânt altceva față de ce cântam în momentul acela, și am vorbit cu niște cunoscuti, ne-am întâlnit și am compus niște piese. Componența s-a tot schimbat de atunci, unii au plecat, alții au venit, dar sperăm că nu se va mai schimba prea mult această formulă.
Ați mai cântat în alte proiecte muzicale înainte de Till Lungs Collapse?
Valentin: Fiecare a mai cântat și cântă în alte trupe. E un fel de “all-star” componența trupei.
Andrei: Sunt basist în trupa Days Of Confusion.
Radu: Vali, de exemplu, cântă în Breathelast, eu am cântat cu Rock’N’Ghenă o perioadă. Practic, suntem o trupă formată din membrii altor trupe. Ideea e că ne cunoșteam dinainte din precedentele trupe în care am activat, iar propriu-zis așa ne-am găsit. Era o prietenie între membrii altor trupe. De exemplu, când cântam cu Rock’N’Ghenă, îl cunoșteam pe Vali din Breathelast, iar în perioada aia căuta un toboșar, iar de-a lungul timpului au mai trecut oameni prin trupă de la trupe precum Walk The Abyss, Cap De Craniu, în principal trupe underground românești.
Au fost membrii din trupe strict underground sau au fost și membrii din trupe mai “mainstream”?
Radu: A fost la un moment dat Andrei Marica, chitaristul trupei Eyedrops.
V-a luat mult să vă gândiți la numele trupei, “Till Lungs Collapse”?
Valentin: Nu ne-am gândit mult, a fost ideea solistului, Alex Pavelescu. A avut mai multe variante și cumva asta a rămas.
Aveți la activ un material discografic sub forma EP-ului “Desuetude”. Ce puteți spune despre acest material?
Valentin: E primul nostru material, l-am înregistrat acum un an de zile, are 6 piese iar vreo 4-5 sunt cu interludiu. A fost înregistrat într-o altă componență, cu un alt basist, cu un alt toboșar, cu o singură chitară, având în vedere că acuma sunt doi chitariști în trupă. Andrei Zamfir, de exemplu, a venit în trupă acum aproape 2 săptămâni. Noi propriu-zis am schimbat toată formula trupei în ultimele două săptămâni și a ieșit ceea ce s-a văzut în această seară.
Revenind asupra albumului, acesta a fost înregistrat în toamna anului trecut alături de Marius Costache de la Studioul 148. Grafica a fost făcută de Alexandru Das de la Valerinne și pot spune că a fost o experiență interesantă înregistrarea sa. Este prezentă ideea de abandon, dar totodată de regăsire, e un sentiment negativ dar totuși există o oarecare urmă de speranță. Solistul ar fi explicat mai bine semnificația acestui album. De exemplu, un prieten de-al nostru se uita la un clip și spunea: Băi, mă uitam la clip, vedeam cum vin versurile prin partea de jos, dar nu am mai putut să mă uit la clip că erau prea negative versurile. Cumva îl deprima piesa.
De unde vine numele EP-ului “Desuetude”?
Valentin: solistul de-ar fi fost prezent ar fi explicat mult mai bine semnificația acestui nume. Numele vine de la ideea de “desuet”: totul este depășit iar adevăratele valori au rămas în urmă.
Aveți de gând în viitorul apropiat să scoateți piese noi?
Valentin: Avem 10 piese noi, iar în septembrie am vrea să intrăm în studio să le înregistrăm. Vrem să lansăm primul album integral cu aceste 10 piese. Sperăm să-l lansăm anul viitor.
Radu: Momentan am făcut clipuri la piese de pe “Desuetude”, mai exact la piesa “Heavy Eyes”, și urmează în cel mai scurt timp la piesa “Scavengers”.
Ați mai cântat în Iași cu Till Lungs Collapse?
Valentin: Nu e prima dată când am cântat cu această formație in Iași. Fiecare dintre noi am cântat separat cu alte trupe.
Cum vi s-a părut publicul ieșean?
Valentin: a fost foarte cool, au stat oamenii în față, au cerut “bis”, s-au distrat și asta e tot ce contează.
Radu: De obicei când vii într-un concert într-un loc unde nu prea ai fost nu-ți faci cine știe ce așteptări ca să nu ai un șoc, dar per-total ne-am simțit super bine. Sincer să fiu, în provincie e “alt vibe” și din motivul ăsta noi chiar ne-am simțit bine pe scenă și poate s-a văzut acest lucru.
Aveți alte concerte programate în perioada următoare?
Valentin: Pe 21 august avem un concert acustic în București, prin toamna vom avea ceva “electric”, după care mai vedem.
Radu: Majoritatea pieselor auzite în această seară o să fie transpuse în varianta acustică la concertul din 21 august.
Va fi primul concert acustic al trupei?
Valentin: Da, va fi primul și va fi ceva interesant.
Radu: Eu și cu Andrei nu cred că o sa facem parte din concert. Dar în toamnă o să fim în concerte în formulă completă.
Andrei (râzând): Noi o să fim în public și o să bem și o să vin să râd de Valentin. Noi luăm gagicile.
Un mesaj pentru fanii Till Lungs Collapse?
Andrei (râzând): Vă așteptăm la concerte și vă rugăm să ne cumpărați tricourile că sunt foarte frumoase și confortabile.
Valentin (râzând): Să ne cumpărați și albumele, că merg în mașină, în combină și în orice cd player.
Radu: Îi rugăm să nu ne uite pentru că pregătim o “surpriză” în albumul ce avem de gând să-l lansam la anul.
Un mesaj pentru cei ce nu asculta Till Lungs Collapse?
Andrei (râzând): Pai de ce n-ascultați, mă?!
Valentin (râzând): Dați-ne o șansă, e ceva interesant acolo, s-ar putea să vă placă. Acuma de când a venit Andrei în formație, s-ar putea să vă placă, înainte nu știu cum a fost.
Radu: În primul rând, să vina lumea la concerte ca să afle de noi, și nu doar de noi, de trupe în general, să susțină mișcarea și apoi vor putea alege dacă să ne asculte sau nu, dar, ideea e să vina la concerte.
Valentin: Ideea lui Radu e bună, altă energie se transmite prin muzica live, efectiv în momentul ăla artiștii transmit ceea ce simt ei tuturor și devine atmosfera cu totul altceva față de ce ai asculta pe un cd. Bine, există și posibilitatea să emiți aceiași energie și pe un cd, dacă ai înregistrat cum trebuie sau dacă ai experiență, dar live e cu totul altceva. Din punct de vedere senzorial și sufletește, prinzi chestiile altfel.