Grohot a lansat piesa “Il Separatio”

În ultimii ani, underground-ul românesc a oferit trupe în cele mai neașteptate zone ale țării. Majoritatea nu mai există, în timp ce altele abia se formează și lansează piese. Un astfel de exemplu este trupa Grohot. Este una dintre cele mai noi trupe din țară, existând din anul 2019. Nu a avut o foarte mare expunere pentru concerte, probabil și din cauza zonei de unde provine. Aceasta a fost înființată în orașul Comănești din județul Bacău. Lăsând la o parte pandemia din ultimele luni, zona județului Bacău ducea lipsă de locații unde să se susțina concerte rock/metal. Singurele locații ce încă mai organizau astfel de evenimente se află în continuare doar în orașul Bacău, iar distanța până la Comănești este de peste 60 de kilometri. Trupa în sine are doar 3 membrii și abordează o combinație de stiluri ce au la bază genul black metal.

Grohot a lansat la începutul acestei luni piesa “Il Separatio“. Aceasta marchează cea de-a patra producție oficială, și a doua lansată în acest an. Prima a fost la piesa “Creatio ex Nihilo“. La fel ca și în piesa anterioară, titlul este în continuare în limba latină. Exact ca și în piesa “Creatio ex Nihilo“, tema este conturată în jurul mitului Creației. Denumirea “Il Separatio” o are un personaj din vechile manuscrise medievale care-l caracterizează ca fiind o creație de o neutralitate perfectă, creată în momentul separării luminii de întuneric. De altfel, versurile piesei, compuse în limba română, descriu perfect acest personaj. Grohot încă este o formație aflată la început de drum, influențele din trupele mari ale black metal-ului simțindu-se în continuare în compozițiile trupei. Din primele secunde ale piesei “Il Separatio“, gândul te duce automat la piesa “Freezing Moon” de la Mayhem. E exact același riff de chitară, modificat la final, aflându-se cumva la limita unui plagiat al piesei de la Mayhem. Nu o spun nicidecum în nume de rău, e cumva deruntant riff-ul de început. Dacă ascultați genul black metal și știți piesele renumite ale genului, cum e “Freezing Moon“, puteți avea o reacție de genul “cât de Mayhem sună trupa asta!“. Asta ar fi singura “remarcă” la adresa acestei piese, în rest, nimic de reproșat. Grohot, încet dar sigur, își formează stilul propriu, atât la versuri, cât și la sunet. E exact o trupă de old school black metal, adaptată-n zilele noastre. Nu e o compoziție brută și distorsionată cum erau piese din urma cu 30-35 de ani, atunci când a apărut genul în sine. Instrumentalele sunt mixate și masterizate corespunzător zilelor noastre. Artwork-ul piesei a fost creat de Maria Zaharia.

Pentru mai multe detalii despre activitatea trupei Grohot, vizitați pagina oficială de Facebook a trupei, sau contul oficial de Bandcamp, unde se pot găsi primele două piese.

Leave a Reply