GBOB România 2016 – Semifinala Bucovina-Moldova – Păreri la rece (video)
Posted on
GBOB este un concurs muzical internațional care începe să fie din ce în ce mai auzit. De câțiva ani, este prezent și-n România, anual având loc etape de calificare în regiunile importante ale țării. Câștigătorul acestui concurs va reprezenta România în marea finală mondială, care an de an are trupe din peste 30 de țări de pe 5 continente. Reprezentanta din anul 2016 a României, Hteththemeth, a reușit să ocupe locul 2 în finala mondială ce a avut loc la Berlin în mai 2016.
Organizatorii GBOB România au desfășurat în anul 2016 mai multe etape de calificare. Pen-ultima etapă a avut loc pe data de 10 septembrie 2016, fiind intitulată sugestiv „Semifinala GBOB Bucovina-Moldova 2016”. Aceasta a avut loc în Suceava, în 31 Motor’s Pub, singurul loc din acel oraș în care se organizează concerte rock/metal în ultimul timp. Locația în sine este puțin buclucașă, mai ales dacă nu locuiești în Suceava. Nu sunt semne care să te îndrume spre 31 Motor’s Pub, singurul reper fiind stadionul și zona Universității „Ștefan Cel Mare”. În acea seara, odată ce ajungeai în zona pub-ului, puteai remarca mulțimea de oameni venită pentru acest eveniment. Majoritatea venise pentru capul de afiș, Invader sau pentru trupa locală Adamo Caduco, reprezentanta Sucevei în această semifinală.
Pe pagina evenimentului scria că evenimentul va începe după ora 20:00. Organizatorii și-au respectat acest program cât de cât, concertele propriu-zise începând undeva după ora 20:30. Dintre toate trupele anunțate, Atrivm din Tecuci și-a anulat participarea din varii motive. Prima trupă a serii participantă în concurs a fost The EMP din Bistrița. Aceasta a cântat doar două piese, „Freedom” și „Pagan Dance„. Regulamentul concursului GBOB spune clar că fiecare trupă are o limită de 8 minute. The EMP este o trupă instrumentală de progressive rock, stilul abordat de ei ducându-te cu gândul la piese semnate de Joe Satriani. „Freedom” în schimb a fost o piesă lentă pentru începutul serii. „Pagan Dance” în schimb, a fost ceva mai energică, publicul fiind ceva mai viu pe piesa asta. Au fost piese bune, dar trebuia inversata ordinea interpretării acestora, deoarece a fost prima trupă, iar rolul unei trupe de deschidere este să inducă publicul prezent în atmosfera concertelor ce urmează.
În timp ce Outstorm se afla pe scenă pentru a-și instala instrumentele și a face probe de sunet, Richard Constantinidi, organizatorul principal al concursului GBOB România a urcat pe scenă și a prezentat în mare juriul și a comunicat celor prezenți dacă filmează sau fac poze sau orice altceva ce implică evenimentul din seara de 10 septembrie 2016 și le postează pe net, să folosească #GBOBBucovina. Outstorm a avut ceva probleme cu sunetul, prestația ei începând după ora 20:45. A cântat piesele „Crazy” și „Freedom„, una mai energica decât alta. Băieții chiar s-au simțit în largul lor pe scenă și se comportau ca și cum era o mulțime imensă în fața lor, manifestându-se la rândul lor cât le permitea scena. Limita în 31 Motor’s Pub este de 190 de persoane. Clubul nu a atins capacitatea maximă în acea seara, dar putem spune că 2 treimi din club a fost ocupat. Outstorm a fost aplaudată de fanii prezenți după terminarea piesei „Freedom„.
Richard Constantinidi a urcat pe scena în pauza dintre trupe, mereu prezentând trupa ce urma să cânte sau alte detalii despre concursul GBOB, precum limita de 8 minute a trupelor, votarea propriu-zisă și multe altele. A treia trupă a serii a fost The Iron Cross din Iași. A fost cea mai tânără trupă din acea seară, ea fiind formată în principal de tineri adolescenți, media vârstei lor fiind undeva la 16 ani. Lăsând la o parte acest aspect, are multă experiență în spate, cântând în trecut alături de trupe ca Bucovina sau Trooper. În acea seară, The Iron Cross a cântat piesele „Pe Motoare” și „Go Away„. Am putea spune membrii trupei s-au gândit la specificul barului, Andrei Cerbu, chitaristul trupei, spunând înainte că „prima piesă este despre motoare„. La „Go Away” în schimb, The Iron Cross a riscat. A spus că piesa aceasta a fost compusă foarte recent, și într-adevăr, se simțea că era o piesă aflată în primele audiții, nu erau greșeli mari și evidente, membrii trupei fiind dezinvolți în timpul prestației. Totuși, piesa „Go Away” a fost lansată la începutul lunii octombrie cu un videoclip oficial, iar The Iron Cross a ieșit chiar admirabil în acea seară a semifinalei, fiind aplaudată de fanii prezenți.
În timp ce se pregătea pe scenă trupa Adamo Caduco, tot clubul s-a golit. Comparativ cu celelalte trupe, rămaseseră foarte puțini oameni în club, până și Richard Constantinidi era cumva uluit de acest lucru. Dar, odată cu începerea concertului semnat Adamo Caduco, lucrurile s-au schimbat. A fost una dintre cele mai plăcute surprize din acea seară. Trupa a cântat doar o piesă, care a început lent, prin vocea Liviei Feidaros, solista trupei și cea care se ocupa de clape în Adamo Caduco. A fost un început ce te ducea cu gândul la un cântec de blestem, tonalitatea ei era atât de sinistră că te deranja cumva acest lucru. Ca să fie totul complet, versurile erau cântate în română arhaică, amplificând „starea de blestem” creată de vocea Liviei. Apoi membrii trupei au început să cânte. Toată piesa se schimbase complet, stilul trupei era brutal. A fost o piesă al naibii de interesantă, Tony Flandorfer, solistul trupei, ducându-te cu gândul la unele piese vechi de la Negură Bunget, cu părți cu vocea foarte lentă, amplificată de părți foarte agresive, ceilalți membrii ai trupei mulându-se perfect pe starea creată de acea piesă. Pe la mijocul ei, in timp ce Livia cânta, Tony bătea la o tobă șamanică, iar Șerban Nistor, chitaristul trupei, cânta cu arcușul de vioară la chitară. Adamo Caduco, pe lângă faptul că a ieșit în evidență cu stilul abordat, a făcut show și au intrigat publicul de-a lungul acestor 8 minute. Trupa a fost intens aplaudată la final.
O alta surpriză plăcută a serii a fost trupa ieșeana B.P.C. Richard Constantinidi i-a prezentat ca fiind „Bem Pe Caiet”, numele de „B.P.C” fiind un acronim. Trupa a început cu piesa „Circul„, începutul fiind lent, ducându-te cu gândul la balade rock. Odată cu refrenul, s-a putut simți influența de punk, atât instrumental cât și vocal, publicul neașteptându-se la asta. Mihai Mihăiță, solistul trupei, începuse piesa „Circul” cu o voce caldă, melancolică, apoi s-a transformat în vocea tipică de punk, plină de agresivitate. B.P.C nu a făcut pauze între piese, dar a avut o parte lenta între piese. În toată această trecere, Andrei Vieru, chitaristul trupei, a avut probleme. Chitara sa pur și simplu murise, se putea vedea cum el încerca să cânte dar nu se auzea absolut nimic. A început să strige către sunetist, auzindu-se de multe ori „Chitara, NU SE AUDE CHITARA!„. Semnalase și publicul acest lucru, problema fiind remediată spre finalul acelor 8 minute. Ceea ce a fost remarcabil a fost faptul că trupa a cântat în continuare, fără chitară. Vlad Constantin Minea, basistul trupei, a reușit să mascheze acea chitară lipsă. Pe lângă faptul că B.P.C este o trupă relativ nouă, a dat dovadă de foarte mare profesionalism, publicul fiind implicat în multe părți ale concertului lor. La final, trupa a fost aplaudată la scenă deschisă.
A urmat singura trupă străina din cadrul acestei semifinale: The Wax Road din Republica Moldova. Pe această trupa, publicul a luat-o razna. A fost prima dată în acea seara când o participantă la acea semifinală se conectase 100% cu publicul prezent, marea majoritate a fanilor făcând headbang în timpul concertului. Odată cu începutul piesei „Do Things Right„, puteai remarca diferența colosală față de celelalte trupe. În acea seară, în 31 Motor’s Pub era prezent un public mai mult amator de metal decât de rock alternativ. Cu toate că The Wax Road cântă hard/blues rock, piesa „Do Things Right” spune exact contrariul. Îți dă mai mult o stare de stoner metal, decât de hard rock. A doua piesă a trupei a fost „Come To Me„, o piesă în care chiar puteai spune că e hard rock, cu anumite părți lente, ca de blues. Mulți fani după prestația celor de la The Wax Road au spus că „ei câștigă semifinala„.
A urmat trupa băcăuană Reflections. Este o trupă de rock alternativ, cu multe concerte la activ, aceasta cântând în deschiderea unor trupe precum Hteththemeth, câștigătoarea din 2015 a concursului GBOB România. Trupa a început cu piesa „Plutesc„, o piesă energică de rock alternativ. Comparativ cu celelalte trupe din concurs, aceasta a profitat de înălțimea mică a scenei, Arina, solista trupei și Steve-O, basistul formației, coborând spre finalul piesei de pe scenă. A fost o mișcare care a prins la public, a fost naturală, Arina manifestându-se ca și cum era ea un fan în timpul unui concert, nicidecum solista unei formații ce cântă același timp. A doua piesă a trupei s-a numit „Consemn„, o piesa ceva mai dură. Când s-a urcat Arina pe scenă, firul microfonului s-a înfășurat în jurul unei sticle de bere aflate la baza unui monitor, aceasta vărsându-se și făcând o mică baltă pe scenă. Norocul trupei a fost faptul că această situație a fost depistată la timp, o bună parte din acea bere fiind vărsată, aceasta fiind foarte aproape de pedala chitaristului din Reflections. A fost o prestație bună, trupa evoluând foarte mult comparativ cu anul 2015.
Ultima trupă din cadrul acestui concurs a fost Serpent Stream. La fel ca B.P.C, este o trupă tânără din orașul Iași. Stilul abordat de trupă are la bază nu-metal-ul, cu influențe din metalcore și brutal death. A cântat 2 piese, la început având ceva probleme cu sunetul, deoarece Mr. Ra, membrul formației, a avut probleme cu platanele. Dar odată început concertul lor, publicul a luat-o razna. Cum ziceam și mai devreme, era un public amator de metal. A avut atât părți lente, melancolice, dar și părți în care publicul făcea headbang și aplauda alături de trupă. Membrii Serpent Stream, spre finalul concertului, la fel ca Reflections, au coborât de pe scenă, conectându-se mult mai bine cu publicul, unii membrii imbrățișându-se cu fanii prezenți în primul rând.
Pe tot parcursul serii, fanii au putut vota pentru 3 trupe din cadrul concursului. Când plăteai intrarea, primeai un „buletin de vot” pe care puteai vota. După terminarea prestației tuturor trupelor participante, a venit rândul celor de la Invader să aibă un concert pentru fanii suceveni. Concertul lor a început după ora 23:15, având un intro foarte epic, publicul prezent manifestându-se din primele minute. A cântat aproximativ 45 de minute, timp în care s-au putut auzi piese de pe EP-ul „Sons of a Dying Sun” precum „Lack of Knowledge” sau „Labyrinth of Mind„. Totodată, s-au putut auzi și câteva cover-uri, unele fiind total neașteptate, precum „L’Enfant Sauvage” de la Gojira. George Lazăr, solistul trupei Invader, a instigat fanii prezenți la „mai multa mișcare„. Odată ce-a început să-și învârtă mâna, s-a pornit un circle pit, puțini aflându-se pe margine. Au fost multe momente de headbang și mosh-pit, multe momente în care publicul s-a bucurat de piese, iar trupa s-a bucurat alături de ei, finalul concertului fiind cu băieții de la Invader față-n față cu publicul prezent. A fost faină atmosfera, puteai să fii ușor indus în aceasta, chiar dacă nu asculți melodic death metal.
A urmat un moment de pauză în care jurații au stabilit câștigătorii semifinalei. Nicio trupă nu a scăpat nepremiată în vreun fel sau altul. Lista finală a premiilor arată în felul următor:
Locul I – Adamo Caduco din Suceava. A fost preferata juriului, cât și a publicului, fiind prima dată în istoria GBOB România când se întâmplă acest lucru. Totodata a câștigat și alte premii, precum unul de impresariat din partea Anglo-Saxon Booking Agency și un premiu din partea clubului Underground din Iași, în care vor avea un concert în această toamnă în acel club.
Locul II – The Wax Road din Ungheni, Republica Moldova. A fost pe locul 2 la votul juriului, cât și a publicului. Totodată a câștigat un premiu de impresariat din partea Anglo-Saxon Booking Agency.
Locul III – B.P.C. din Iași. Are șansa să participe în Finala Națională de la clubul Rockstadt din Brașov, în calitate de „wild card”, în funcție de prestația celorlalte formații de pe locul 3 în restul semifinalelor GBOB România din 2016.
Outstorm a obținut „Premiul Getic Art Studio”, ce constă în înregistrarea unei piese în acest studio. Totodată, a obținut și premiul „Intermedia TV”, ce constă în difuzarea tv a unui videoclip oficial și un interviu televizat.
Trupele ieșene B.P.C. și The Iron Cross au obtinut „Premiul Radio Iași”, ce constă în difuzarea frecventă a unei piese de studio la postul Radio Iași.
Trupa Reflections din Bacău a obținut un premiu din partea Anglo-Saxon Booking Agency, ce constă într-un concert propriu în București. Totodată, au obținut un premiu din partea celor din Aby Stage Bar din Râmnicu Vâlcea, în care vor avea un concert în acel club.
Trupa The EMP din Bistrița a câștigat o sesiune fotografică profesională și un interviu din parte celor de la The Intermission.
Serpent Stream a câștigat „Premiul 31 Motor’s Pub”, ce constă într-un concert la clubul cu același nume din Suceava.
Morsound a oferit o reducere de 10% tuturor formațiilor înscrise la Semifinala GBOB Bucovina-Moldova care doresc să își cumpere instrumente sau accesorii muzicale online.
A fost foarte fain din partea organizatorilor că fiecare trupă a primit un premiu. Indiferent cât de mic ar fi fost acel premiu, contează pentru muzica underground. Pe lângă asta, să ai în CV că „ai participat la GBOB”, nu strică deloc. Invader a spus în timpul concertului ei că „a fost cea mai bună decizie pentru trupa participarea la GBOB”. Trupele au obținut o expunere, o mică platformă de lansare, care poate fi exact ce trebuie pentru multe dintre ele. Dar, regulamentul GBOB lasă total de dorit la unele faze. Organizatorii au anunțat în articole scrise sau postări pe paginile de socializare anumite chestii care au fost depunctate. Cea mai exagerată depunctare a fost pentru trupa Outstorm, care a fost depunctată că a amplasat bannere cu numele trupei pe scenă, spunându-se că „este un concurs, nu un recital”. E puțin ipocrită formularea pentru că e un concurs de recitaluri, înainte de toate, și n-ai cum să vezi valoarea unei trupe în 8 minute, oricât ai încerca acest lucru. Fiecare trupă poate avea piese care să-ți inducă mai multe stări, iar în 8 minute rar poți face acest lucru. Totodată, a apărut un articol în care, la fel, s-a scris o chestie eronată despre Outstorm. Aparent, ei cânta hardcore-punk, și au nevoie de o voce mai puternică, așa scrie în acel articol. Înainte de a scrie despre trupe, ar fi bine să fii informat, și vă garantez, că Outstorm mai departe de rock alternativ nu s-a deplasat.
Finala GBOB România 2016 va avea loc în clubul Rockstadt din Brașov pe 10 decembrie 2016. Pentru mai multe detalii, intrați pe pagina oficială a evenimentului.
4 thoughts on “GBOB România 2016 – Semifinala Bucovina-Moldova – Păreri la rece (video)”
4 thoughts on “GBOB România 2016 – Semifinala Bucovina-Moldova – Păreri la rece (video)”