Documentar despre cartierul Balta Albă

Mișcarea artistică din Romania a avut loc în permanență. Chiar dacă am fost puternic influențați de alte nații sau mișcări ce au avut loc într-un alt colț al lumii, mereu am încercat să ne punem amprenta la rândul nostru.

La fel ca orice manifestare creativă, există și o parte nevăzută a lucrurilor. Noi o denumim generic „underground”, dar, în cazul acesta îl numim generic „cartierul Balta Albă”. După cum spune chiar descrierea oficială, „Balta Albă este cartierul din sud-estul Bucureștiului, orașul metropolă de la marginea Orientului, capitala României.” La prima vedere nu-ți spune nimic acest nume, l-am putea considera un cartier ca oricare altul din București. Dar totuși, prin ce se distinge față de celelalte cartiere?! Veți rămâne plăcut surprinși să aflați diferitele structuri artistice și culturale ce sunt prezentate de-a lungul documentarului.

Nu este primul material despre mișcarea underground românească. În trecut, am avut și alte documentare precum „Antidot – Documentar Hip Hop”. „Balta Albă” se diferențiază față de restul documentarelor deoarece este axată strict pe mișcarea artistică de la nivelul unui singur cartier. Odată ce intri în atmosfera documentarului, rămâi plăcut surprins să afli că majoritatea artiștilor prezentați sunt nume sonore în muzica underground autohtonă. Pe toată durata documentarului, sunt prezentați pe scurt artiști și trupe precum Partizan/Timpuri Noi, La Familia, Nimeni Altu’, Subcarpați, frateleNord, Marijuana, Brazda Lui Novac, Avant’N’Gard, Breathelast, chiar și unele mențiuni ce datează de la începuturile unei trupe precum Iris. Mai apar și alte categorii de artă, precum sculptura reprezentată de Gheorghe Ionescu. Realizatorii documentarului au reușit să treacă efectiv prin toate etapele de dezvoltare, atât din punct de vedere logistic cât și artistic a cartierului, dedicând timp de prezentare fiecărei trupe ce a avut sau are în continuare origini din cartierul Balta Albă.

Acest documentar a fost realizat de Silviu Munteanu, cadrele fiind filmate de-a lungul anilor. Ne putem da seama ușor văzând cadrele cu trupe precum Subcarpați sau Breathelast, care, în momentul filmărilor aveau în componență membrii ce nu mai fac parte din trupele respective. A fost produs sub egida „Fundației Pentru Artă & Informație”. Documentarul va fi disponibil pe YouTube până pe data de 31 Decembrie 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=8f4acAKHOdI&fbclid=IwAR3525NuKi74xUUjYH2bJKdoCmWt62cA-l_aeaf60PpxpDi61ck-f4dfOQI

Lasă un răspuns