Degeaba a lansat piesa “Dau Cu Pace”

Sunt unii MC din underground care lansează piese extrem de rar și o fac, într-un fel, doar la nivel de hobby. Cel puțin asta pot înțelege din ultima producție a lui Degeaba, care a lansat o producție oficială după o perioadă de 2 ani de zile. Dar, conform descrierii ultimei sale producții, urmează “și altele, în scurt timp”.

Degeaba (sau Sensei) este, înainte de toate, un fan al muzicii rap. Înainte de pandemie, era prezent în public la toate evenimentele cu tematică din orașul Iasi, cunoscându-se de altfel cu majoritatea artiștilor locali. Pentru o perioadă scurtă, a scris inclusiv articole și recenzii rap/hip-hop pentru OneVibe, un site închis între timp. Din punct de vedere al producțiilor, personal, n-am găsit decât două. Prima a fost piesa “Muzical Vorbind“, realizată împreună cu Fantomatic. Acea piesă a fost lansat pe 21 mai 2019.

A doua producție, a lansat-o pe 30 martie 2021. Datorita discrepanței mari de timp dintre cele două piese, am luat în considerare inclusiv ideea de “hobby” al artistului Degeaba. Posibil să mă înșel și să urmeze mult mai multe producții, dar, când nu găsești nicio informație despre acel artist, personal, asta înțeleg. Totuși, descrierea piesei “Dau Cu Pace” lasă de înțeles că vor apărea și alte producții. Lăsând aceste observații la o parte, piesa “Dau Cu Pace” este ceea ce numesc americanii “short and sweet”. E o producție scurtă, nu are nici măcar 2 minute ca și lungime, neavând o temă anume piesa. Pare mai mult un clip de prezentare a lui Degeaba, unul realizat destul de bine. Piesa propriu-zisă a fost înregistrată, mixată și masterizată de Studio ASA din Iași. Personal, beat-ul piesei mi se pare că are volumul puțin prea ridicat la un moment dat. Nu afectează deloc interpretarea lui Degeaba, dar, chiar îți dă senzația asta.

Videoclip propriu-zis a fost filmat și realizat de Marius Cioroianu, un prieten de-a lui Degeaba. Inclusiv videoclipul începe cu un fragment din piesa “My Buddy And Me” dintr-o reclama americană din anii ’80, timp în care este arătat în prim-plan Marius Cioroianu. Videoclipul în sine este un trip total prin diverse locații din Iași precum “Cubul” din centrul Iașiului sau una dintre pasarelele pietonale de pe malul râului Bahlui. Toate aceste cadre îl au în prim-plan pe Degeaba, unele fiind chiar hilare de-a dreptul. A reușit să combine atât cadre serioase cât și nostime în care îți dădea senzația că nu știe deloc unde se află.

Pentru mai multe detalii legate de viitoarele producții ale lui Degeaba, vizitați canalul său oficial de YouTube.

Leave a Reply