Concerte Bucium & Nouă Ani Lumină în zona Moldovei – Lansare album „Zimbru Alb”

În perioada 31 martie – 1 aprilie 2023, Bucium va susține concerte în zona regională a Moldovei. Primul eveniment va avea loc în Underground Pub din Iași pe 31 martie, urmat de concertul din Art Rock Cafe din Suceava de pe 1 aprilie. Ambele concerte au ca scop promovarea noului album semnat Bucium, intitulat „Zimbru Alb”. La aceste concerte, alături de Bucium, se va afla și Ligia Hojda, voce prezentă în piese de pe acest nou album precum „Cântecul Soarelui„. În deschiderea ambelor evenimente, va cânta formația ieșeană Nouă Ani Lumină.

Conform descrierii oficiale,
„Ideea care s-a cristalizat la început, în crearea albumului, a fost această galaxie imaginară – a Zimbrului Alb, care să conțină poveștile noastre. Singura piesă deja compusă la acea vreme era „Greuceanu”, o poveste despre furtul Soarelui. Albumul are două coperte conceptuale – piesele „Zimbrul Alb” și „Nirwana”, între care se dezvăluie trei basme populare – „Fata din grădina de aur” – basmul ce a stat la baza Luceafărului eminescian, „Greuceanu” și „Harap-Alb”, alături de „Cântecul Soarelui”, care este de fapt poezia populară „Soarele și Luna”, culeasă de Vasile Alecsandri, care beneficiază de vocea minunată a Ligiei Hojda, „Vânător” – numele popular al constelației Orion și „Drumul Robilor”. Întreg albumul face referiri la Eminescu – prima piesă conține o strofă din „Odă în metru antic”, iar „Nirwana” este de fapt titlul inițial al „Rugăciunii unui dac” și este totodată cheia întregului disc.
Zimbrul alb prezintă conceptul albumului, o invocație și o îmbrățișare a suferinței, a recompunerii după aparenta distrugere a ființei, a botezului focului într-un ego înghețat:
„Zimbrule alb vino din miazănoapte!
În lacrimi de gheață renaște-ne îndat!
Zdrobește-ne-n vieți fără strop de dreptate
Și-n tot acest drum să fim fără de păcat.”

Bucium este o trupă rock cu influențe de folk, muzică ambientală și metal simfonic, caracterizată prin folosirea a două viori alături de chitară, bas, tobe, instrumente tradiționale și voce. Aceasta s-a înființat în anul 2000 în orașul București. Albumele Bucium sunt conceptuale, îmbinând legendele și basmele românești cu o muzică introspectivă, spirituală, adusă într-o notă contemporană. Au totodată și inspirații din literatura română, fiind inclusiv referiri la scrieri de-a lui Vasile Alecsandri sau Mihai Eminescu. Toate materialele Bucium au rădăcini în mituri și legende, însă versurile și muzica sunt compoziții originale. Dintre aceste piese putem reaminti  „Sus, la cheia Raiului„, „Maria Doamna (Rareșoaia)”, „Războieni„, sau, ceva mai recent, „Zimbrul Alb” sau „Cântecul Soarelui„.

Nouă Ani Lumină consideră că abordează genul muzical numit „cosmic rock”. Conform descrierii ofciale, membrii trupei consideră că este „locul” în care aberează cât de mult pot și sar de pe șinele realității. E un fel de realitate virtuală în care pot trăi scenarii ciudate. De multe ori, au primit întrebarea „ce înseamnă Nouă Ani Lumină?„. Pentru trupă, este o distanță pe care nu o pot cuprinde cu mintea. Toată lumea știe ce înseamnă ani-lumină dar nimeni nu concepe, de fapt, termenul. Asta caută și aceștia prin muzică; sonorități mai greu de conceput, încercând să transmită ciudatul și fantasmagoricul prin unde sonore. De multe ori, aceștia vor să fugă de pe pământ, cât mai departe de lucrurile lumești iar Nouă Ani Lumină este mantra lor prin care parcurg distanțe de neconceput.

Accesul pentru concertul din Iași va începe undeva după ora 19:00, iar pentru cel din Suceava după ora 20:00. Biletele, atât pentru concertul din Iași cât și pentru cel din Suceava se găsesc în continuare în rețeaua IaBilet.ro la prețul de 55 de lei. Pentru mai multe detalii, intrați pe pagina oficială a trupei.

Lasă un răspuns