Concert Vița de Vie în The Stage – Bacău – Păreri la rece (poze)

Salutare, dragi hoinari. Acum 8 zile a avut loc un eveniment foarte fain în Bacău. Băieții de la Vița de Vie au încântat orașul pentru a șasea oară în ultimii 4 ani.

 Pe la ora 21:00, The Stage-ul era aproape plin, toate mesele fiind ocupate sau rezervate. Media de vârstă a publicului cred că a fost de 16 ani. Mai găseai pe ici pe colo câte-un rătăcit de vreo 20-21-22 de ani (ca mine de exemplu), în rest, erau numai puști și puștoaice.
Pentru mine, concertul celor de la Vița de Vie a fost unul foarte special, deoarece primul meu concert într-un club a fost cu această formație pe scenă. Acum 4 ani scriam prima mea „părere la rece” după un concert marca Vița de Vie.

 Până când a început concertul, m-am reîntâlnit prin club cu niște cunoștințe mai vechi, unele chiar foarte vechi. Nostalgia în mintea mea era al naibii de activă, dar, singura chestie care a stricat aceasta stare era muzica. N-am să-nțeleg niciodată de ce înaintea unui concert de rock alternativ bagi muzică de club (remix-uri, dubstep etc.). Înainte, acum multă vreme, înaintea concertelor din The Stage se obișnuia să se pună muzică asemănătoare cu formația care va urma să cânte pe „scenă”. Dar se pare că-n seara de 11 aprilie 2014, n-a fost cazul ăsta.

 La intrare în club, staff-ul formației a aranjat o mică „tarabă” cu produse Vița De Vie. Printre acestea se aflau albumele „Fetish„, „Acustic (dacă-mi amintesc bine)” și „Egon„. Pe lângă albume, se aflau și tricouri cu posterul evenimentului (caseta verde cu „Fenomental„) care costau 40 de lei bucata. Mi s-a părut puțin ciudat că nu aveau de vânzare albumul „Fenomental”, având în vedere că acest concert promova acest album ca fiind „cel mai cel” din partea celor de la Vița de Vie.
În tot acest timp, înaintea începerii concertului, am băut extrem de mult. Pentru mine cred că a fost cea mai mare cantitate de alcool îngurgitată de mine la vreun concert. Dar totuși, știam ceea ce fac, eram conștient de faptele pe care le făceam (la naiba, am reținut aproape tot concertul, deci, vă dați seama), dar, prietenii mei nu mă mai văzuse în acest stadiu, și ăsta era un lucru nou pentru ei.
Chiar a fost o fază înainte de concert: ieșisem afară cu unul dintre ei, el făcea mișto de mine că-s beat și alte dume asemănătoare, dar, când am intrat înăuntru, paznicul ne-a cerut biletele. El nu-și găsea biletul, iar eu l-am scos imediat din buzunar, și i-am explicat paznicului că am ieșit la o gură de aer, și biletul e la o masă, etc. Și tot eu eram beat cică, încă mi-a rămas faza în cap, și mă amuz teribil gândindu-mă la asta.

 Concertul a început undeva aproape de miezul nopții (tipic The Stage-ului, nu mă miră nimic). Primele 4 piese ale serii n-au fost de pe albumul „Fenomental”, au fost de pe albumul din 2010 – „Fetish”.Băieții au început cu piesa „Azi„. Părerea mea sinceră este că ar trebui să înceapă fiecare concert cu piesa „Azi„, pentru că e făcută într-un așa stil încât să deschidă concertele. Au urmat apoi piesele „Ca un clovn„, „Fetish” și „Ești mai frumoasă (când plângi)„. Ultima piesă menționată a fost cea mai recunoscută piesa de către publicul băcăuan, ei fredonând melodia odată cu formația.

Prima piesă de pe albumul „Fenomental” a fost „Eu cu mine„. Înainte de a începe piesa, Adi Despot (vocal Vița de Vie) a ținut să menționeze că albumul „Fenomental” este cel mai important album din discografia trupei. Ce-i drept, așa este, un album cu mai multe hit-uri ei nu au la ora actuală.

De pe „Fenomental” au mai cântat piesele „Iamma„, „Fraier ca tine” și „Vinolamine„. La piesa „Basul și cu toba mare” (tot pe albumul „Fenomental” se află, culmea), s-a pornit cel mai violent pogo posibil. La 5 concerte precedente marca Vița de Vie n-am văzut un pogo mai violent, serios. Și locul era de vină, The Stage fiind un bar relativ mic, mai ales când sunt aproape 100 de persoane la un concert. Am reușit performanța să-mi sparg buza în urma acestui pogo.

Nu mi-a venit să cred atunci când aceștia au început să cânte piesa „Neviu„. Asta-i una dintre piesele care nu le cântă niciodată la concerte. Mi-a plăcut că am ascultat piesa „live”, sună la fel de bine ca piesa originală, dar, piesele live au alt impact asupra noastră, mai ales când ești la un metru de formație.

Una dintre ultimele piese cântate de pe albumul „Fenomental” a fost „Sapa„. Am reușit performanța să dau un cap de-o boxă din fața scenei atunci când făceam headbang la refren. N-am simțit nimic la început, apoi m-a luat o durere de muream. Am avut noroc, am avut un cucui care mi-a trecut destul de repede, dar, faptul că am dat cu capul de boxă e neprețuit.

Față de concertul de anul trecut, Vița de Vie n-a cântat nicio piesă acustică. În schimb, am avut senzația că piesele cantate erau mai scurte. Nu știu ce naiba le făceau, nu cântau un riff sau ceva, dar, piesele se terminau foarte repede.
După piesele „fenomentale”, a urmat piesa „Varza„. Pentru mine, aia a fost piesa serii, având în vedere ce stare „de spirit” aveam.

Una dintre ultimele piese ale serii a fost „Ozosep„. La piesa asta, barul dansa. Eu dansam cu toate tipele cunoscute pe care le vedeam, și nu numai. Parcă era o piesă populară în felul în care dansam, nu una cântată de Vița de Vie. 

Al doilea pogo al serii (și ultimul) a avut loc la piesa „Sunetul mai tare„. Ca să citez cântecul: într-adevăr, „discoteca era prea mică să mai sari în cap„.

Formația a coborât de pe scenă, dar, publicul băcăuan cânta la unison „bis, bis, bis„. Formația a urcat înapoi pe scena, și-au mai cântat două piese.

Prima piesa de la „bis” a fost „Praf de stele„, una dintre cele mai lente melodii de la Vița de Vie.

Ultima piesă a serii a fost „Liber„. Având în vedere că piesele au fost „scurtate”, băieții au reușit să cânte o oră jumate, concertul lor terminându-se aproape de 01:30. Și ceea ce e de apreciat, au cântat foarte multe melodii. Melodiile menționate de mine au fost doar câteva.

N-am mai stat mult după terminarea concertului, am plecat imediat. N-am mai stat la autografe, cu toate că aveam albumul „Fenomental” și posterul evenimentului cu mine. Am făcut poze edițiile trecute. Și, sunt sigur că vor mai urma și alte concerte semnate Vița de Vie.
Al șaselea concert cu ei, și tot nu m-am plictisit de aceștia. Până data viitoare,

Hoinăreală plăcută!

P.S: poze de la acest concert găsiți pe pagina oficială de Facebook a blogului.

Lasă un răspuns