Concert Vița de Vie în 31 Motor’s Pub, Suceava – Păreri la rece (video)

Sâmbătă, 4 martie 2017, a marcat ultimul concert din turneul de promovare al albumului „Șase (+)” semnat de Vița De Vie. A fost printre singurele concerte din zona Moldovei din cadrul acestui turneu. Inițial, pe lângă orașele Suceava și Botoșani, mai erau pe lista locațiilor avizate Iași și Bacău, dar, datorită protestelor ce aveau loc în acea perioada, acestea au fost anulate.

În ziua de 4 martie 2017, staff-ul din 31 Motor’s Pub anunțase că mai erau doar 3 bilete de vânzare. Nu a durat mult să se vândă, în seara evenimentului fiind epuizate toate biletele. Pe la ora 21:00, clubul era neîncăpător, limita de persoane fuseseră atinsă, clubul adăpostea pe ușor peste 150-160 de persoane, excluzând staff-ul și trupa propriu-zisă. Atmosfera era predominată de mult rock și metal, puteai vedea atât tricouri cu Vița De Vie cât și altele cu trupe extreme, de thrash sau black metal. Muzica de fundal a fost o combinație interesantă până la începutul concertului, aveai atât piese precum „Psychosocial” de la Slipknot, dar și altele mai extreme precum „When Crows Tick On Windows” de la Carach Angren sau „Serendipity” de la Infected Rain. Toate piesele aveau un singur scop: să te pună în starea unui concert în care să simți adrenalina cum îți circulă prin corp, iar Vița De Vie e o trupă care să te treacă prin toate stările posibile în timpul unui concert. Din păcate, nu s-a găsit merchandise oficial de vânzare, dar majoritatea celor prezenți aveau deja albumul „Șase(+)” în format fizic sau tricouri cu tematica albumului cumpărate de la concertele anterioare sau de pe shop-ul celor de la DarkSide Booking Academy.

Concertul propriu-zis a început după ora 22:00, trupa urcând pe scena semi-întunecată din 31 Motor’s Pub. Publicul era în delir încă dinaintea începerii concertului. Fiind turneul de lansare al albumului „Șase(+)”, băieții din Vița De Vie nu au stat mult pe gânduri și au început concertul cu toate piesele de pe album. Concertul a început cu „Metaforă de toamnă„, o piesă adorată de public, ce știa fiecare vers în parte. A urmat apoi „Hai Încearcă” și „Somn ușor„. Înainte de fiecare piese, Adrian Despot, solistul trupei Vița De Vie, a prezentat într-un fel sau altul povestea fiecărei piese de pe noul album. A menționat despre piesa „Somn ușor” că a fost înregistrată în colaborare cu Dan Stănescu și Alex Teodorescu, câștigatorii concursului „Join The Band” lansat de trupă la începutul lunii septembrie. A urmat piesa „Pe Plajă-n Vamă la 5„, piesa cu istoria cea mai bogata dintre cele 6. Adrian Despot povestea acea dimineață din Vamă de parcă ar fi fost ieri, acesta reproducând inclusiv câteva riff-uri de piese ce se auzeau atunci, cea mai cunoscută fiind „Mugur de fluier” de la Phoenix. A urmat apoi „Luna și noi„, albumul „Șase(+)” fiind încheiat cu piesa „Inimi Surde„. Anul 2017 va marca lansarea albumului „Șase(-)”, Adrian Despot punctând acest lucru de câteva ori pe tot parcursul concertului.

După terminarea prezentării albumului nou, Vița De Vie a început să cânte câteva piese vechi și foarte apreciate de public. A început cu piese de pe albumul „Fenomental„, precum „Iamma” sau „Vinolamine„. Adrian Despot s-a amuzat puțin de situație pentru că „este cea mai apreciată piesa cântată de noi, care nu este a noastră„, adaugând totodată, „noi cântăm un cover după „Vino la mine” de la N & D, dar și Delia în concertele ei cânta „Basul și cu toba mare„. Culmea, după prezentarea trupei și exprimarea aprecierii față de mișcarea rock din Suceava, chiar în acea piesă s-a făcut trecerea. Au avut loc inclusiv câteva mosh-pit-uri la intensitate ceva mai mică. A urmat probabil cea mai interactivă piesă a serii: „Varză„. Cântată în varianta remixată realizată de Planet H, pe parcursul piesei s-au putut evidenția 2 verze, la propriu. Una era adusa special de apropiați ai trupei, dar alta a fost adusă de fani. Era amuzant faptul că varza respectiva fuseseră poziționată pe clapa lui Mihai Ardelean, în timp ce Adrian Despot o desena cu un marker.

De-a lungul serii s-au putut auzi inclusiv reacții mixte. S-au auzit multe titluri de piese pe care trupa nu le-a cântat, cea mai proeminentă fiind „Eu cu mine„. Trupa semnalase acest lucru, pentru câteva momente având intenția să cânte piesa respectivă. Totuși, trebuie menționat faptul că toată seara s-a putut auzi strigat titlul piesei „Cu p**a„, cea mai vulgara piesa a trupei. Cu aceasta ocazie, s-a făcut o trecere în revista a acelei piese chiar de către Adrian Despot, calmând spiritele „incinse” din public. Cea mai amuzanta parte a serii a fost când Despot a spus că „vor termina concertul cu clasă„, iar din public s-a auzit „Cu sapa„, varianta „de radio” a piesei „Cu p**a„. Acest lucru a provocat câteva hohote de râs pentru câteva momente. Lăsând acest lucru la o parte, concertul propriu-zis a fost terminat de piesele „Ozosep” respectiv „Sunetul mai tare„. Bineînțeles că nu au lipsit momentele în care publicul să nu strige „bis, bis„, trupa urcând după câteva minute înapoi pe scenă. Au urmat piese acustice precum „Alungă tăcerea” și „Liber„, partea de „bis” fiind încheiată în mod oficial cu piesa „Praf de Stele„. Concertul s-a terminat pe la miezul nopții, trupa fiind aplaudată la scenă deschisă de fanii prezenți. Mulți dintre ei au mai rămas minute bune după concert, Adrian Despot fiind cel mai solicitat, dar totodată printre ultimii care și-au făcut apariția pentru poze și autografe. În tot acest timp, lumea continua să se distreze în 31 Motor’s Pub, majoritatea pieselor fiind genuri extreme de metal și foarte puțin rock alternativ.

A fost unul dintre cele mai reușite concerte din acest an din orașul Suceava. Trupa se va întoarce în viitor, cel mai probabil cu lansarea albumului „Șase(-)”. Mișcarea rock în orașul Suceava continuă să existe, chiar dacă sunt concerte sold-out doar la trupe mari. Important e că există, e un început în toate, dar acest „început” trebuie menținut. După concertul Vița De Vie, au mai cântat și alte trupe, concertele continuând să existe în continuare în 31 Motor’s Pub. La câteva zile după acest concert, Vița De Vie a făcut publică prima piesă de pe albumul „Șase(-)”. Aceasta se numește „Hai Hui” și este disponibilă momentan doar pe site-ul oficial al trupei.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina de Facebook a blogului.

One thought on “Concert Vița de Vie în 31 Motor’s Pub, Suceava – Păreri la rece (video)

Lasă un răspuns