Concert tribut Nightwish – New Proscenium în Pub S4, Bacău – Păreri la rece (video)

Vinerea trecută, în clubul Pub S4 din Bacău, a avut loc un concert tribut adus trupei Nightwish. Trupa invitată a fost New Proscenium, o trupă de metal simfonic din Târgu Mureș. Aceștia s-au întors pentru a doua oară în orașul Bacău, tot în Pub S4, la fel ca tura trecută. Aceștia mai cântase pe 26 iunie 2015. Comparativ cu tura trecută, New Proscenium a avut altă solistă în persoana Veronicăi Fizeșan, soprană la Opera din Cluj sau fost concurent la Românii Au Talent.

Comparativ cu tura trecută, publicul a fost extrem de redus. Dacă în iunie 2015 erau peste 100 de oameni prezenți, tura asta erau vreo 40, ceea ce e trist, mai ales că-i o trupă ce aduce tribut uneia dintre cele mai iubite trupe metal din lume la ora actuală. O altă chestie care a fost problematică a fost sunetul: ori se auzea prea tare, ori nu se auzeau anumite instrumente, ori nu se auzea trupa în monitoare. Era oarecum frustrant, se înțelege de ce.

Concertul propriu-zis a început pe la 22:30. Primele piese ale serii au fost din perioada solistei Anette Olzon, „Amaranth„, „Storytime” și „I Want My Tears Back„. Noua solistă a trupei s-a mulat bine pe aceste piese, dar s-a văzut abia la piesa „Bare Grace Misery” ce „epocă” Nightwish stăpânește cel mai bine. Ultima piesă menționată este o piesă de pe albumul „Wishmaster„, un album realizat cu prima solistă a trupei, Tarja Turunen, soprană la rândul ei. Nu zic că piesele cu celelalte soliste au sunat rău, dar cele din perioada Tarjei precum „Nemo„, „Deep Silent Complete” sau „Wish I Had an Angel” s-au auzit ca la carte. Începutul piesei „Deep Silent Complete„, cu toate problemele de sunet prezente tot reușea să-ți facă pielea de găină, tonalitatea atinsă de Veronica Fizeșan pe scenă a fost similara cu cea a Tarjei Turunen. Cât despre solista New Proscenium, aceasta avea o prezență serioasă și sobră pe scenă, dar tot mai avea momente în care pur și simplu dansa cu trupa în timpul pieselor. New Proscenium s-au simțit bine pe scenă, chiar dacă era un public mai scăzut ca număr. Totuși, cei prezenți reacționau atunci când membrii trupei vorbeau pe scenă și prezentau piesele. Unii din public au strigat și numele unor piese ce nu se aflau în playlist-ul trupei precum „Elvenpath„. Totuși, trupa a abordat piese cam de pe toate albumele trupei Nightwish, chiar și de pe ultimul album, „Endless Forms Most Beautiful„. Piesa cântată de New Proscenium a fost „Elan„, cea mai cunoscută de pe acest album. A fost ușor amuzant atunci când Simon, organistul trupei New Proscenium, a prezentat piesa ca fiind din perioada lui Anette Olzon. Acesta s-a corectat după maxim 5 secunde, replicând „Floor Jansen, mă scuzați„.

Pe lângă piesele tribut Nightwish, trupa New Proscenium au cântat fanilor prezenți prima lor piesă oficială, intitulată „Chaos„. A fost fără doar și poate una dintre cele mai bune piese ale serii. Trupa chiar are potențial de a compune piese proprii. Plus de asta, genul lor nu prea e suprapopulat de trupe, nu prea există multe trupe de metal simfonic active în România la ora actuală, și dacă sunt, toate sunt în underground.

Spre finalul concertului, trupa a cântat piese de pe albumul „Century Child„, ultimele piese ale serii fiind „Ever Dream” și „Slaying The Dreamer„. Trupa a coborât de pe scenă după ce-au cântat peste 20 de piese Nightwish. Trupa s-a simțit bine în Pub S4, aceștia mulțumind fanilor după concert.

Publicul este o problema la concertele din Pub S4. Sunt evenimente în care pur și simplu ar trebui să fie un public mai numeros prezent. E trist totuși că la un concert tribut Nightwish lumea abia vine. De-ar fi măcar o trupă ce cântă nasol, dar nu e cazul, New Proscenium evoluează treptat și va trece de statutul de „trupă tribut” și va începe să aibe mai multe compoziții proprii. Sonorizarea a fost o mare problema în acea seară. Lăsând la o parte probleme remediabile din timpul concertului, după concert a fost o liniște totală în Pub S4 timp de vreo 10 minute. Se auzea lumea cum vorbea, nu era muzică de fundal de nicio culoare. S-a băgat într-un final; totuși, e un caz izolat, rar se întâmplă acest lucru, mai ales în Pub S4.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina noastră de facebook.

One thought on “Concert tribut Nightwish – New Proscenium în Pub S4, Bacău – Păreri la rece (video)

  1. Multumim pentru cuvintele frumoase si sa speram ca la urmatorul eveniment New Proscenium vor fi mai multi fani si clubul va investi intr-o sonorizare mai de calitate ca la ora actuala e nevoie de asa ceva altfel toate se sparg in capul trupei,cine nu cunoaste condamna trupa ca nu a sunat bine dar si aici e nevoie de sustinere a clubului prin prezenta oamenilor la concerte sa aiba fonduri pt investiti.Din pacate toti vor bilete ieftine si sa canti cat mai mult sau sa intre gratis daca se poate eu cred ca nu asa se poate sustine o trupa care are cheltuieli la randui,transport,scule,cazare,etc.Oricum mai multi sau mai putini a fost super fain la PUB S4 Bacau si publicul a fost minunat si noi ne-am simtit bestial.Cu aceasta ocazie vreau sa va multumesc din suflet tuturor celor care sau inplicet in acest eveniment: PUB S4,Paul Pista,Gheorghe Cancel si tuturor participantilor la concert!!!!!!!!

Lasă un răspuns