Concert RoadkillSoda în clubul Rocknrolla din Iași – Păreri la rece (video)

Din cauza pandemiei, concertele au fost extrem de rare. Lucrul acesta s-a simțit puternic în ultimii 2 ani. Dar, totodată, sunt unele trupe care au reușit să cânte de mai multe ori în același oraș. RoadkillSoda e unul dintre exemple, care a cântat pentru a patra oară în ultimii 2 ani în orașul Iași. Locația a fost mereu aceeași: clubul Rocknrolla din Iași, una dintre puținele locații din acest oraș în care se mai țin evenimente live din zona rock/metal.

Ultima dată când RoadkillSoda a cântat în Iași a fost pe 9 octombrie 2021, în cadrul festivalului Miss URF, fiind unul dintre capetele de afiș în ediția respectivă. Totodată, a fost printre ultimele evenimente rock/metal ce s-au desfășurat pe raza orașului Iași din ultimele luni. La sfârșitul anului trecut, trupa și-a lansat ultima piesă, intitulată „Loud & Proud„. Lansarea a fost marcată de o serie de concerte în mai multe orașe ale țării, Iașiul fiind unul dintre ele.

Evenimentul a avut loc pe 19 februarie 2022. Fiind condiții de pandemie și restricții impuse la nivel național, evenimentul a fost anunțat că va începe după ora 18:00. Eu unul am ajuns aproape de ora 19:00, dar am rămas plăcut surprins că era o grămadă de lume la intrarea din Rocknrolla. Să fie din cauza lipsei de evenimente din ultimele luni?! Să fie din cauza lansării noi de piese?! Cine știe?! Și, serios vorbind, cui îi pasă?! E visul oricărui promoter și organizator de evenimente să aibă locația plină. Să nu mai zicem de trupă, care are cu totul altă stare în momentul în care sunt mulți oameni prezenți. Am intrat în discuție cu cei prezenți, existau multi „veterani” ca mine care vedeau a nu știu câta oară trupa live (a noua oară în cazul meu), dar, am rămas uimit să văd mulți tineri aflați la primul lor concert RoadkillSoda. Multi auziseră de trupă, dar nu cred că știau cum se manifestă live. Ei cred ca se așteptau să fie în zona aia de chill-eală, nicidecum energică. La câțiva cunoscuți, aflați prima dată la Roadkillsoda, le-am zis din start că „au și piese de mosh-pit”.

Lumea tot venea, nu pot sa zic câți au fost exact dar, pentru capacitatea din Rocknrolla a fost plin. Erau inclusiv circumstanțe în care, char dacă veneai singur, era imposibil să nu cunoști pe cineva. Fiind o comunitate relativ mică la concerte, de multe ori fiind cam aceleași persoane, chiar putem spune că „toată lumea se cunoștea cu toată lumea”. Era o atmosferă bună, prietenoasă cumva, iar muzica din Rocknrolla și bautura au contribuit la acest lucru. Am remarcat de-a lungul anilor că în clubul Rocknrolla se bagă mereu muzica pe vibe-ul concertului ce urmeaza, sau, cel puțin apropiat ca stil de genul trupei. S-au auzit pe fundalul clubului până la începerea concertului piese precum „Black Hole Sun” de la Soundgarden, „Sober” de la Tool, chiar și piese ceva mai extreme precum „Enemy of God” de la Kreator.

Concertul a început după ora 20:00. Sugestiv, trupa a început cu piesa „Tonight„. Nu trecuse nici măcar un minut din concert și publicul era dement, în adevăratul sens al cuvântului. Cei aflați în fața scenei deja făceau headbang, iar spre finalul piesei începuseră inclusiv un mosh-pit. Ca să fie peisajul complet, Byst, solistul RoadkillSoda, a început să facă exact ceea ce știe el cel mai bine: haos. Acesta s-a urcat pe mesele din jurul scenei cam tot concertul, a fost inclusiv în public cât îi permitea cablul microfonului, ajungând să atragă atenția inclusiv celor prezenți că le calcă firul de la microfon. Trebuie să menționez că „scenă” e un termen generos, era efectiv un spațiu delimitat imaginar la nivelul podelei în jurul trupei. În trecut, exista o scenă de dimensiunea unei trepte, dar, nu era în această seară. Trupa a stat la același nivel cu publicul.

La finalul primei piese, Byst a reușit inclusiv să ridice unii fani de la o masă care filmau cu telefonul. A făcut de multe ori mișto de publicul care stătea la mese. A urmat apoi „Wrong„, ceea ce nu s-ar fi așteptat nimeni. De regulă, aceasta este cântată spre finalul concertului, nicidecum în deschiderea acestuia. După aceasta, playlist-ul trupei a rămas cumva neschimbat comparativ cu concertele din ultimul an. S-au putut auzi piese precum „My stretch of dirt„, „Wake Up” sau „Satan„. Singura diferență a fost chiar la piesa pentru care s-a făcut acest concert. „Loud & Proud” a fost cam printre singurele cântece diferite.

Am fost binedispus să văd că „Old” face parte din piesele oficiale ale concertului. Personal, e preferata mea de la ei. E printre cele mai lungi piese de la RoadkillSoda, dacă nu e chiar cea mai lungă. Are peste 9 minute ca lungime, fiind una extrem de meditativă în marea ei majoritate, și, e una dintre raritățile ce se pot auzi din partea trupei. De regulă, chiar și în acele rare momente, se cântă la final, în funcție de cum simte trupa. Nu a fost cazul să fie „bis” de data aceasta, a fost la mijlocul concertului, poziționată strategic între toate riff-urile dure alea celorlalte piese. Pe scenă și-a făcut prezența și Patricia, mereu prezentă în concertele RoadkillSoda, fiind persoana principală care se ocupa de vânzarea produselor de la masa de merchandise. Acestea nu au lipsit nici în seara de 19 februarie 2022. S-au putut găsi cd-uri, vinyl-uri, tricouri, chiar și cărți. A fost disponibilă cartea „Nowhere. And fast.” a lui Victor Vava Ferezan, basist și membru fondator al trupei RoadkillSoda.

A urmat apoi o tranziție de la „Old” la „Prometheus„. Efectiv a fost o schimbare extrem de bruscă de stare pentru că s-a trecut de la cea mai lentă piesă a serii la cea mai extremă. „Prometheus” a fost punctul în care s-a făcut cel mai dur mosh pit al serii, fiind cele mai bizare scene totodată. Byst era în public, fanii mergeau în toate direcțiile, înspre scenă, înspre bar, înspre mesele laterale, oriunde dar nicidecum în același loc. Am asistat inclusiv la un șpagat în fața scenei. Da, ați citit bine, un șpagat făcut la propriu de cineva din public, care, habar n-aveam de ce s-a făcut. A fost cel mai „WTF moment” la care am asistat în seara respectivă.

Tot concertul a durat o oră și jumătate, sonorizarea având probleme în mai multe privințe.Înțeleg că piesa nouă se numea „Loud & Proud„, dar a fost și problema principală, dacă se poate numi „problemă”: era mult prea tare sunetul. RoadkillSoda a fost ad literam titlul piesei, dar lucrul ăsta nu prea a contat, publicul fiind activ tot concertul și cumva sunetul sărit de limite amplifica starea lor.

Concertul s-a terminat pe la 21:30, ultima piesă oficială fiind „Made of stone„, urmată de piesa de „bis”, mai exact „Loud & Proud„.

După concert, membrii RoadkillSoda au stat la poze și discuții cu cei prezenți, unii luând inclusiv autografe pe playlist-urile trupei din fața scenei. Cei prezenți, cât și trupa, au stat în Rocknrolla până la închidere.

Dintre toate cele 3 concerte RoadkillSoda ce au avut loc în ultimul an în clubul Rocknrolla, cel din 19 februarie 2022 a fost pe departe cel mai bun. Lăsând la o parte sunetul și lipsa scenei fizice, atmosfera a fost demențială cap-coada. Publicul chiar a interacționat cu trupa și viceversa. Probabil că e și o „sete” din partea publicului datorită faptului că evenimente nu prea s-au ținut în Iașiul ultimelor luni, iar dacă s-au ținut, erau cel mult „de stat la masă”, nu în picioare, cum a fost și la acest concert. Totuși, nu ai cum să nu apreciezi și profesionalismul trupei. Mereu s-a adaptat pe publicul prezent și mereu a fost și va fi una dintre cele mai bune prezențe scenice din underground-ul autohton.

Nu se știe când va mai fi următorul concert rock/metal din Iași, dar, cu siguranță se va desfășura tot prin cluburi ca Rocknrolla, cel mai probabil.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina oficială a blogului. Mulțumesc pe aceasta ocazie lui Ștefan Robciuc, care a contribuit și el la realizarea acestora. Puteți să îl găsiți pe pagina lui de fotografii, Through Winter’s Lenses.

2 thoughts on “Concert RoadkillSoda în clubul Rocknrolla din Iași – Păreri la rece (video)

Lasă un răspuns