Concert RoadkillSoda, Focuri & Third Eye în Pub S4, Bacău – Păreri la rece

Salutare dragi hoinari. Dupa cum v-am spus acum cateva zile pe facebook, în maxim 3 zile vor apărea „parerile la rece” de la concertul celor de la RoadkillSoda, Focuri și Third Eye. Dacă tot sunt un om de cuvânt, părerile să curgă…

 Am ajuns undeva trecut de 21:15. Am rămas prost: CLUBUL ERA PLIN. Mă așteptam să vină atât de multa lume, dar nici în halul ăsta de mulți. Intrare liberă – s-a văzut chestia asta. Mai târziu am aflat că jumătate din persoanele aflate în acea seară erau din afara Bacăului, din orașe precum Piatra Neamț sau Roman, orașele celor două trupe din deschidere.

Concertul a început undeva pe la ora 22:00. Prima care a urcat pe scenă a fost trupa nemțeană Third Eye. Am rămas șocat la cât de activ a fost publicul încă de la prima trupă. Ce-i drept, mare parte erau puștani; genul ăla de adolescenți de 15-16 ani care au avut recent primul contact cu concertele. Sincer, nu m-a deranjat chestia asta, mă bucur că într-un final concertele din Bacău au public, și unul tânăr chiar, care se manifestă ba printr-un headbang, ba un moshpit, o bere pe gât și lista poate continua la nesfârșit.

Față de alte trupe, Third Eye chiar avea atitudine. Am mai văzut în trecut trupe la început de drum, dar de fiecare data se simțea ceva greșit. La Third Eye n-a fost așa; e genul ăla de formație care se vede clar că prestează din pura plăcere, înainte de toate. Vocalul lor avea o oarecare atitudine pe scenă, chitariștii și basistul nu stăteau chiar locului și cântau, încercau să simtă melodiile, înainte de toate; iar la tobe nu mai zic, era o gagică. De fiecare dată tipele au atras atenția, mai ales când vine vorba de trupe. Dar, rare sunt exemplele în care ne întâlnim cu o bateristă.

Spre finalul prestatiei trupei Third Eye, publicul urla „wall of death, wall of death„. Vocalul lor, a răspuns extrem de sec: wall of death sa fie frate. Eu personal, am fost luat prin surprindere. Avusesem un clip filmat și se văzuse exact partea în care fugeam din mijlocul „mosh-ului”. A fost mișto momentul.

Înainte de ultima lor piesă, (să mor dacă știu cum se chema piesa lor), un nene (n-am cum să-i spun altfel) l-a abordat pe vocal sub pretextul „frate, ai tricou cu Soulfly„. Andrei (vocalul) se uita ceva de genul „WTF DUDE ?!„. Dar, fiind în fața solistului, am strigat către el, si i-am zis ceva de genul „iartă-l frate„. A inceput sa râdă, prinzându-se că tipul respectiv n-are nicio treaba cu concertul (într-o oarecare măsură).

Third Eye a terminat prestația lor după vreo 40 de minute, cred. A cântat ceva melodii, printre care putem aminti „Fuck” sau „Blind„. Din câte am înțeles de la prietenii mei apropiați, au cântat vreo 3-4 melodii noi, pe care nu le-au mai cântat până acuma. Spre binele lor, le-aș recomanda să pună mai multe piese pe net, ca să afle lumea de ei.

Cu o seara înainte, vorbisem pe facebook cu Kraite (chitară Third Eye). Mai în gluma, mai în serios, le-am zis că am să vin după concert să le iau autograful. Și m-am ținut de cuvânt aparent.

A fost o caterinca generală în culise: vorbeam cu ei parca m-aș fi cunoscut de-o viața cu ei. Foarte de treaba tipii (și tipa).

Ultima poză a fost făcută într-un stil aparte: membrii formației începuse să urle unii la alții ceva de genul „hai frate să facem poză„. Fiecare a încăput cum a putut în poză, după cum se poate observa.

A doua formație a fost Focuri, din Roman. O alta formație relativ noua (chiar dacă există din 2010) dar cu un potențial imens. Tot concertul lor cap-coadă a fost o repriză intensă de headbang. Hoinarilor, știți cât de impecabil puteau suna ?! Serios, chiar trebuia să fiți de față ca să puteți experimenta felul în care cântau Focuri.

Rămăsesem surprins, sincer să fiu. A fost a doua surpriză plăcuta a serii după Third Eye. Focuri îmi făcuse o poftă cretină să dau din cap și să stau naibii în fața scenei. Și asa am făcut aproape toată prestația lor.

La un moment dat obosisem. M-am așezat pe scările din Pub S4 și-am început să filmez. Pe durata melodiei stăteam cu capul sprijinit de gratiile balustradei. Îmi plăcea pur și simplu ce ascult, cu toate că nu știam aproape nici o melodie din câte cântau.

La un moment dat, Ovidiu (vocal Focuri) interacționa cu publicul. El le punea microfonul în dreptul lor și publicul cânta. Printre aceștia eram și eu cu M-16. La fel ca și publicul, să mor dacă știu ce mai cântam. Fazele erau ceva de genul: erai atent la melodie, prindeai ritmul și versurile cât de cât și apoi le reproduceai dacă vocalul punea microfonul în dreptul tău.

Formația Focuri terminase într-un final concertul. Au cântat vreo 40-50 de minute. Sunt fericit c-am putut auzi melodia „Dice eyes„, era singura melodie de la ei care-mi rămăsese în cap dinaintea concertului.

Imediat cum s-a terminat concertul, vocalul a coborât în public. O scenă extrem de banală, dar care semnifica extrem de multe: formațiile de cele mai multe ori sunt compuse din fani, care de multe ori ajung să aibă fani. Numai simplul fapt că Ovidiu, vocalul trupei Focuri a coborât de pe scenă în public arată că-i un fan la finalul zilei, și nu uită de unde pleacă. Mă rog, încep să bat câmpii, dar n-am de gând să șterg ce-am scris, pentru că impresia asta mi-a făcut, și-am rămas marcat (în sens pozitiv) într-o oarecare măsură.

Apoi am mers în culise, și l-am prin doar pe Alin, chitaristul formației Focuri. Ceilalți membrii strângeau instrumentele de pe scena. I-am strâns mana, i-am felicitat, și i-am spus multe chestii legate strict de concert. I-am cerut un autograf la un moment dat și s-a uitat ciudat tare la mine. Mi-a spus că apreciază cuvintele spuse mai devreme de mine și că nu-i obișnuit cu autografele. Și nu l-am mai deranjat după asta.

Am rămas impresionat de Focuri dintr-un motiv: au o vârstă, nu sunt chiar puștani și cântă de plăcere, înainte de toate. Și asta e marfă, mi-ar plăcea să existe în țară mai multe formații cu mentalitatea asta.

A urmat capul de afiș: RoadkillSoda. Prima interacțiune cu ei am avut-o imediat după ce s-a terminat prestația formației Third Eye. Atunci ei și-au instalat o masă cu merchandise, iar la aceasta erau Para (tobe RoadkillSoda) și Sebi (voce RoadkillSoda). Culmea, m-au recunoscut de tura trecută. I-am intrebat daca au citit „părerile” de tura trecuta, si au zis ca au fost ok. I-am întrebat chestia asta deoarece primisem o remarcă după concertul acestora de tura trecută, dar, spre surprinderea mea, nu erau ofticați sau ceva.

Concertul celor de la RoadkillSoda începuse undeva după miezul nopții, Ei au început cu câteva piese de pe „Oven Sun„, mai exact cu „Nobody home„, „Drove away” și „The blame is mine” (din câte-mi amintesc).

La un moment dat, după prima melodie, Sebi a ținut să menționeze că se bucură de atâta lume prezentă, și că în public se află și figuri de tura trecută. Mi-a plăcut faptul că s-a uitat și-nspre mine când a spus asta. RESPECT pentru faza asta.

De-al lungul prestatiei lor, băieții au cântat piese de pe ambele albume ( „Oven Sun” și „A fucked up trip gone bad„), dar au ținut să menționeze că vor să lanseze cât de curând „albumele 2 și 3”, ei cântând multe melodii relativ noi (cel puțin pentru publicul băcăuan). „Old” a fost piesa mea preferată în acea seară. Cred că va fi inclusă pe „albumele 2 și 3”, pentru că n-am găsit-o nicăieri pe net, decât variante live. La cât de bizară era melodia, n-am putut să nu ma amuz totuși la reacțiile prietenilor mei atunci când i-am filmat.

Spre finalul concertului, băieții au băgat „Ties that bind„. În momentul acela, publicul băcăuan făcea headbang în ultimul stil posibil. Concertul s-a terminat undeva pe la ora 01:00.

Imediat după concert, am întrebat pe băieți dacă-s ok să facă o poza. Au fost mai mult decât amabili.

Prima poza cu Mihnea (chitară RoadkillSoda) și Sebi ieșise neclară. I-am rugat dacă mai pot face o poză și au răspuns ceva de genul „facem frate, cum să nu!„. Mi s-a părut comic că-n a doua poză cei doi s-au ridicat pe vârfuri că sa fie înalți ca mine. Eu m-am lăsat mai jos, ca să fie perfect contrastul dintre mine și ei.

Prețurile produselor oferite de RoadkillSoda erau acceptabile. Mi-a părut rău ca nu mai aveau casete audio cu „A fucked up trip gone bad„. Mihnea a spus că tura viitoare îmi va aduce. A spus că se vând casetele de obicei și urmează să mai scoată o alta serie. Sincer, să tot scoată din partea mea, atâta timp cât iesă pe profit.

Petrecerea de dupa concert a continuat în Pub S4. Eu n-am mai stat mult, eram obosit. Seara de 28 februarie a fost exact genul ăla de seară în care ți se stâlcește părul din cauza headbang-ului și-a fumului de țigară. A fost a doua oară când i-am văzut pe RoadkillSoda și nici de data aceasta n-au dezamăgit publicul. Au zis că se mai întorc, atâta timp cât public va fi ca-n seara de 28 februarie. Până atunci, vă las, încă mă doare spatele și gatul datorită concertului. 

Hoinăreală plăcută!

2 thoughts on “Concert RoadkillSoda, Focuri & Third Eye în Pub S4, Bacău – Păreri la rece

Lasă un răspuns