Concert Pinholes & Nava Mamă în Underground, Iași – Păreri la rece (video)

Săptămâna trecută în clubul Underground din Iași a avut loc concertul trupelor Pinholes și Nava Mamă. A fost al doilea concert din cele trei programate în acea săptămână în care ambele trupe împărțeau scena. Primul concert a fost pe 23 iunie 2016 în clubul Rockstadt din Brașov, iar pe data de 25 iunie 2016 au susținut un concert în Fabrica De Pensule din Cluj-Napoca. Nu a fost primul concert de acest gen din Underground, în decembrie 2014 acestea cântând în aceiași formulă.

Cu o seara înaintea evenimentului, se anunțase clar că ora de începere a concertelor va fi 21:50. Cu un sfert de oră înaintea orei stabilite, clubul adăpostea vreo 50-60 de oameni. Clubul Underground după ce s-a redeschis acum câteva luni s-a micșorat ca spațiu. Cândva era spațiu și-n spatele barului, locul acesta adăpostind cândva concerte de 500-600 de persoane. Cu toate că erau doar 60 de oameni, tot îți dădea senzația de spațiu foarte întins și gol. Cum intrai în club, puteai simți diferența de temperatură. La ce vreme caniculară era afară, marea majoritate a oamenilor au venit îmbrăcați lejer, în pantaloni scurți și tricou/maiou. Aerul condiționat din Underground era pornit, pentru câteva secunde aveai senzația că intri într-un frigider, era o diferență semnificativă de temperatură și numai bună pentru concerte. Până la începutul concertului propriu-zis s-au putut auzi piese pop-rock, indie rock sau din aria rock-ului alternativ, dintre care putem aminti „Guns And Horses” de la Ellie Goulding sau „Sweet Disposition” de la The Temper Trap.

Concertele propriu-zise au început după ora 22:00, prima trupă fiind Nava Mamă. Am putea spune că a început concertul la ora anunțată cu o seară înainte, având în vedere că Nava Mamă a stat câteva minute să facă ultimele probe de sunet. Concertul a început cu piesa „Ceva Potrivit„, un titlu foarte sugestiv pentru o primă piesă. Este totodată și prima piesă de pe primul și singurul album al trupei până la ora actuală. Puteai remarca din primele minute ale acestui concert că trupele pregătise un concert de excepție, pe fundalul scenei din Underground fiind clipuri cu peisaje sugestive ca și cum ar fi văzute literalmente dintr-o „navă mamă”.  Pe durata concertului trupei Nava Mamă, s-a aflat Vladimir Ivanov la sunet, solistul trupei Pinholes.

Nava Mamă a știut să gestioneze piesele în playlist-ul lor, la început auzindu-se piese ceva mai lente din partea lor, precum „Ca Pământul„. „Svet” a început exact așa cum se aude și-n varianta înregistrată pe album: cu un sunet de fluier la începutul piesei produs de către solistul trupei Nava Mamă. Starea ce-ți oferea piesele și mai ales faptul că sonorizarea a fost atât de bună că puteai auzi fiecare vers în parte era de-a dreptul faină. Rar întâlnești concerte în care să te pierzi cu gândirea și să asculți și să analizezi acele versuri. Treptat, lumea tot venea în club, acea răcoare diminuându-se într-un final. A urmat piesa „Mintea îmi pleacă„, una dintre cele mai cunoscute piese ale trupei și cumva prevestea finalul concertului. A urmat apoi „Ne așteaptă„, cea mai dură piesă a trupei Nava Mamă. În timpul acestei piese, în fața scenei s-a dus un fan care s-a băgat prin mulțime până era chiar în primul rând fix în centru. Acesta a început să se manifeste, inițial ai fi crezut că-i scandalagiu, genul de om ce merge la concerte doar ca să se facă praf, dar nu a fost nicidecum cazul. Era amețit, fără dubiu, dar nu căuta scandal, pur și simplu se exterioriza pe piesa „Ne așteaptă„, acesta făcând headbang și cumva instigând și alți fani să facă același lucru. Publicul a stat destul de liniștit până la această piesă, cum ziceam mai devreme, se pierdeau în versuri. A fost nevoie doar de o piesă și un fan mai dezinvolt ca să-ți dai seama că totuși ești la un concert și poți face absolut orice în limita bunului simț. După această piesă, trupa a mai cântat o piesă ce nu are niciun nume în momentul de fața. Am întrebat solistul după concert de numele piesei, dar a zis că momentan nu are nume, momentan s-ar chema „Brusturi” dar nu e sigur deloc acest lucru. Cred că e cea mai optimistă piesa compusă vreodată de Nava Mamă. Avea ritmurile și riff-urile cele mai „vesele”, se simțea diferența față de piesele cântate anterior. Avea la un moment dat un vers de genul „să trecem peste asta” ceea ce dovedea influența „optimistă”. Concertul lor s-a terminat dupa 50 de minute, trupa fiind aplaudată la scenă deschisă.

Nu a durat mult iar trupa Pinholes era deja pe scenă. Concertul a început după ora 23:00, primele piese fiind „Porcul Spinos” și „Balada Împăratului Roș„, ambele piese extrase de pe ultimul album al trupei, „Era Pietrelor Neșlefuite„. Având în vedere că nicio trupă nu a avut merchandise de vânzare, majoritatea fanilor aveau tricouri cu Pinholes și Nava Mamă de la concerte anterioare. De cum au urcat cei de la Pinholes pe scenă, puteai să-l remarci din prima pe Sergiu Ivanov, basistul trupei Nava Mamă. Acesta este basist și-n trupa Pinholes, trupă fondată alături de Vladimir Ivanov, fratele său. Ca o chestie ușor simbolică, pe durata concertului Nava Mamă, acesta a purtat un tricou cu Pinholes, iar la concertul cu Pinholes a purtat un tricou cu Nava Mamă. Pe toată durata concertului Pinholes s-a putut remarca faptul că vocea lui Vladimir Ivanov se auzea ceva mai încet comparativ cu instrumentele. Puțini au remarcat acest lucru, având în vedere că majoritatea pieselor erau cântate de fanii din primele rânduri. Un alt lucru foarte rar întâlnit în concertele din România este faptul că muzica nu s-a oprit aproape deloc pe toată durata concertului, mereu trebuia să fie o chitară distorsionata pe fundal ce anunța piese precum „Camera” sau „Cum?!” și mereu membrii trupei intrau în piese atât de bine sincronizați încât aveai senzația că au repetat concertul integral înainte concertului. După piesa „Camera„, n-a durat mult că deja se auzea pe fundal piesa „Avem un loc„, cea mai energică piesă din tot repertoriul trupei Pinholes. Pe această piesă s-au putut remarca cei mai multi fani făcând headbang.

Dacă la concertul Nava Mamă erau pe fundalul scenei „peisaje văzute din nava mamă”, la Pinholes lucrurile au stat ceva mai diferit. Pe fundal se putea remarcau omuleți realizați în stil minimalist ce ziceau o poveste continuă. Acești „omuleți” erau de fapt din artwork-ul albumui „Haotic I„, primul album live al trupei Pinholes și singurul de acest gen lansat până la ora actuală. După „Avem Un Loc” a urmat una dintre cele mai lente piese din repertoriul trupei Pinholes: „Hena„. Pe toată durata concertului s-au cântat piese lente care într-un punct aveau o parte ceva mai energică. Faza e că Pinholes măreau energia de 1000 de ori decât suna piesa originală de studio. La piesa „4 Ore„, același lucru, același rezultat, unul foarte diferit față de trupele din România la ora actuală. La finalul acestei piese, instrumentele erau distorsionate foarte puternic și au intrat direct în piesa „Dialog„. Până-ntr-un timp, piesa „Dialog” obișnuia să încheie concertele trupei, dar de data aceasta a fost o fuziune între piesa „Dialog” și „Poza„. Cu distorsiile chitărilor pe post de pauză între piese, Vlad, chitaristul trupei Pinholes a început să cânte cu un arcuș la chitara electrică. După primele sunete puteai remarca faptul că urmează „Poza„, dar sunetul acela produs de arcuș cu dozele chitării puteai să-l auzi de 1000 de ori și tot nu-ți venea să crezi că-i un sunet produs de om și nu de un calculator. Publicul se dublase ca număr la concertul trupei Pinholes, iar majoritatea fanilor când au văzut că Vlad cânta la chitară ca la o vioară și-au scos telefoanele și-au început să filmeze sau să pozeze momentul. Nu în fiecare zi vezi acest lucru. După terminarea piesei „Poza„, trupa a reintrat în „Dialog„, ceea ce a fost foarte ciudat dar în sensul bun al cuvântului. Vlad este și backing vocal de un timp încoace, acesta făcându-și prezența în piesele ce fuzionase. După ce a crezut tot clubul că se terminase piesa „Dialog„, Vlad a țipat în microfon ca și cum ar fi fost ultimul urlet de disperare auzit de la capătul lumii, iar trupa a început să cânte riff-uri ce te duceau cu gândul atât la „Poza” cât și la „Dialog„, iar ca să fie totul complet, aceștia se manifestau în timp ce cântau la instrumente si-ți dădeau senzația că sunt posedați. A fost genul de moment în care rămâneai fără cuvinte și nu puteai decât să admiri ceea ce se întâmplă pe scena din clubul Underground. După acest moment, trupa a fost aplaudată la scenă deschisă, toți fanii strigând „Pinholes! Pinholes! „. Au mai cântat doar o piesă, una neașteptată în playlist-ul trupei. Aceasta a fost „Lungul Drum Spre Mediocritate„, o piesă de pe albumul „Era Pietrelor Neșlefuite”, una care nu te-ai fi așteptat vreodată să o auzi live, mai ales la finalul concertului. Pe această piesă, Vladimir și Vlad s-au dus ceva mai în fața scenei și au cântat foarte aproape de fanii prezenți. Concertul s-a terminat undeva pe la miezul nopții, Pinholes fiind aplaudați și apreciați de fanii prezenți.

Nava Mamă și Pinholes sunt două trupe ce se completează una pe alta, sunt foarte aseamănătoare la stilul abordat, atât la versuri cât și la muzică. Sunt genul de trupe aflate la stadiul de „subapreciat”, merită mult mai mult de atât. Promovează muzica de calitate din underground-ul românesc și sunt unici deoarece și-au format propria identitate, prin care cu siguranță o să fie auzită și răspândită mai departe prin alte concerte și eventuale albume.

Poze de la acest concert puteți găsi pe pagina de facebook a acestui blog. O altă părere a fost scrisă de blogul Adevăr De La Un Om Fals, la rândul său având și câteva poze de la acest concert.

Lasă un răspuns