Concert Overload în club Rocknrolla, Iași – Păreri la rece (video)

Clubul Rocknrolla rămâne una dintre puținele locații din Iași în care se susțin concerte live din zona rock/metal în această perioadă. Totodată, e probabil singura care susține formații aflate la început de drum, de cele mai multe ori. Doar în luna iunie am avut evenimente în care s-au perindat o multitudine de trupe ieșene. Unul dintre acestea a fost cel al trupei Overload, care a susținut primul său concert din acest an și al treilea din întreaga sa existență.

Pe data de 16 iunie 2023 a avut loc concertul trupei Overload. Este originară din Iași, fiind una dintre cele mai noi apariții din acest oraș. A fost înființată în anul 2022, iar până în ziua evenimentului avea la activ 2 concerte. Primul a fost în clubul Rocknrolla din Iași pe 26 mai 2022, iar al doilea, o zi mai târziu, la Casa Luca din Rădăuți.

A fost un eveniment cu intrare liberă. Inițial, acest concert ar fi trebuit să aibă loc pe terasa clubului Rocknrolla, aflată literalmente pe acoperișul clubului, dar, din cauza condițiilor meteo, a trebuit mutat în interior. Acest lucru a schimbat inclusiv atmosfera clubului, la propriu. Era un număr mare de persoane, majoritatea fiind apropiații trupei, iar capacitatea terasei este net superioară în comparație cu clubul în sine. Acest lucru a provocat să fie o atmosfera călduroasă, sufocantă chiar, din cauza numărului ridicat de persoane. În mod normal, dacă ar fi existat un oarecare acoperiș deasupra „scenei” de pe terasa din Rocknrolla, evenimentul ar fi avut loc lejer acolo. De ce am menționat „scenă” în ghilimele?! Pentru că, fizic vorbind, nu există. Atât pe terasă, cât și în interior, trupele cântă la nivelul podelei, nu există nici măcar o tentativă de scenă sau, măcar o treaptă care să înalțe formația deasupra solului.

Lumea începea să se adune în jurul orei 20:00 în club. Muzica de fundal începea să fie variată, auzindu-se piese precum „Numb/Encore” de la Linkin Park sau „The Trooper” de la Iron Maiden. Concertul a început în jurul orei 20:20. Primele piese au fost „Breaking The Law” de la Judas Priest și „Sharp Dressed Man” de la ZZ Top. Vizual vorbind, toți membrii trupei erau îmbrăcați relativ similar, predominant în negru. Nu era nimic „over the top” sau „metal”, la chitariști erau tricouri negre, simple. Toboșarul a avut o vestă neagră peste un tricou alb. În schimb, Eric, solistul trupei, avea o cămașă portocalie, hawaiiană. Mi-a distras atenția instant și, nu am fost singurul. Ținuta lui îmi amintea de traficanții de droguri din filmul „Scarface” sau, ceva mai familiar mie, de un wrestler numit Bray Wyatt. Era exact aceiași ținută, dar, mai mult mă ducea cu gândul la muzică puțin mai light, nicidecum la hard rock sau heavy metal.

Tot concertul Overload a avut doar cover-uri, trupa neavând la activ nicio producție proprie. E posibil să aibă, dar, vorbind de prestațiile live, nu are niciuna până-n prezent. Începutul concertului a fost din zona de muzică oldies, rock clasic, majoritatea fiind ușor de recunoscut, precum „Holy Diver” de la Dio. Overload a făcut totuși o trecere și la muzică mai recentă. Personal, piesa care m-a făcut să țopăi, la propriu, a fost cover-ul după „Holiday” de la Green Day. Eu și cu câțiva prieteni am început să ne împingem amical, declanșând primul mosh pit al serii. Trebuie menționat că publicul a fost majoritar tânăr, în zona 20-25 de ani, iar cover-urile ceva mai „recente”, să zicem, au prins cel mai bine. Una dintre cele mai cântate și aclamate momente a fost la piesa „Ziua Vrăjitoarelor” de la Cargo, la care majoritatea celor prezenți știau versurile pieselor și le cântau cot la cot cu solistul.

Cu cât se înainta în piese, cu atât și căldura devenea din ce în ce mai deranjantă. Totuși, Overload a reușit să alterneze piesele în așa fel încât să facă atmosfera suportabilă, auzindu-se piese precum „The Unforgiven III” de la Metallica sau „War Pigs” de la Black Sabbath. După ultima piesă menționată, s-a luat o pauză, lucru extrem de apreciat de cei prezenți, care s-au îndreptat spre ieșire. Diferența de temperatură era monstruos de mare, în afara clubului fiind mai frig ca înăuntru. Să nu mai spunem că în club se simțea umezeala aia tipică de transpirație cauzată de cei prezenți la concert.

Pauza a fost aproximativ între orele 21:00 – 21:30. Printre primele piese din a doua parte (sau chiar prima, dacă nu mă înșel) a fost „Too Bad” de la Rival Sons. Am uitat să menționez că piesele chiar s-au mulat bine pe vocea lui Eric. Ar putea fi una bună, mai ales pentru zona hard rock/heavy metal. Cumva se explică de ce piesele aveau în compun cam același timbru vocal al soliștilor. Totuși, pe mine m-a surprins plăcut cover-ul după „I Walk Alone„. Până să scriu această „părere la rece”, chiar am crezut că este varianta reinterpretată de la Tarja Turunen, lansată original în anul 2007. Instrumentalul mă inducea în eroare, pentru că nu-l auzisem vreodată până în ziua de 16 iunie 2023, dar versurile mi-au reamintit capodopera asta de piesă. Îmi amintește și-mi va aminti mereu de clasa a XI-a, perioada în care o descoperisem pentru prima dată. Dar, aparent, există alt cover, de la Jorn, lansat în 2009, vocea fiind masculină. Mi se pare foarte tare că a ieșit atât de bine un cover după o voce feminină. Și nu vorbim de oricine, vorbim de o soprană, prima solistă a formației Nightwish. Ascultând toate cele 3 variante ale piesei, ale Tarjei Turunen, Jorn, respectiv de la Overload, pot spune că există diferențe între ele. Originalul n-ai cum să-l reproduci, iar cover-ul lui Jorn este bine conturat, și, mai mult ca sigur, Eric s-a inspirat după cover-ul lui Jorn, nicidecum al Tarjei.

Pentru mine, finalul a fost cel mai așteptat. Făcând poze în timpul concertului, remarcasem o piesă în playlist-ul plasat pe podea/scenă care era spre finalul acestuia. A urmat „Basul și cu toba mare” de la Vița De Vie. Eu deja eram pregătit să fac mosh pit cu câțiva prieteni și, asta s-a și întâmplat. Totuși, a trebuit acest moment ca să-mi dau seama de diferențe între varianta originală în comparație cu cover-ul în sine. Varianta de la Vița De Vie are mai multă „putere” la refren. Instrumentele se aud mult mai puternic pe refren decât orice altceva, în schimb, la Overload, nu a fost cazul., Instrumental suna ok, dar, nu avea aceiași intensitate. Plus de asta, Eric încurcase versurile la a doua strofă, ceea ce mi-a tăiat cheful de piesă, să fiu sincer. Mai mult ca sigur a fost oboseala, pentru ca am mai auzit în trecut piesa, tot de la Overload și nu se întâmplase acest lucru. După aceasta piesă, a urmat „Bulls On Parade” de la Rage Against The Machine, care, nu prea părea cunoscută de cei prezenți. Sincer, cred că pe viitor s-ar putea inversa piesele, să fie „Bulls On Parade” înainte de „Basul și cu toba mare„, impactul asupra publicului ar fi mai mare.

S-a strigat inclusiv „bis, bis„, urmând un cover după „Nunta” de la Phoenix. Overload a mai avut probleme de sunet în timpul concertului, care s-au putut ignora, pentru că erau nesesizabile, dar, la „Nunta” parcă au fost prea evidente. Au fost contopite aceste probleme chiar la nivelul membrilor trupei, având senzația la un moment dat că se ratase sincronizarea instrumentiștilor trupei.

Concertul s-a terminat în jurul orei 22:30, trupa făcând inclusiv poze cu cei prezenți. A fost un concert bun, per ansamblu, dar, din punctul meu de vedere, exact finalul l-a umbrit. A fost interesant un concert doar de cover-uri din zona hard rock/heavy metal, dar, mi-ar plăcea ca Overload să înceapă să își facă și propriile compoziții. Zona de hard rock și heavy metal e în general săracă în România, nu prea există voci total clean care să cânte un concert cap-coadă. Totodată, mi se pare că s-au cam grăbit să anunțe un alt concert, care va fi tot în Rocknrolla, pe 7 iulie 2023. E posibil ca publicul local să fie suprasaturat de Overload, ceea ce nu prea mi se pare ok, mai ales că nu e un concert săptămânal ce are loc în Rocknrolla. Dacă vor să se axeze strict pe cover-uri, am putea asista la o nouă versiune de „Sukar Nation în Taverna”, adică genul de trupă ce cântă săptămânal în acelasi loc doar cover-uri. Dar, dacă vor să meargă pe o zonă mai serioasă, ar trebui să înceapă să aibă compoziții proprii și să cânte mai rar în aceiași locație sau oraș, mai ales dacă e un concert singular și nu e diferit față de cel de acum 3 săptămâni.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina oficială de Facebook a blogului.

Lasă un răspuns