Concert Organic Noise Experiment în Pub S4, Bacău – Păreri la rece (video)

Acum 3 săptămâni, în clubul Pub S4 din Bacău a avut loc concertul trupei Organic Noise Experiment. Trupa îl are ca solist pe Marius „Bubu” Luca, fost component al trupelor Metropol și Metrock. Fiind emigrant în Canada, acesta a creat trupa concept Organic Noise Experiment alături de Louis Doré la tobe și Shawn Haines la chitară. Primul lucru de remarcat din Pub S4 în seara de 11 martie 2016 era un stand imens de merchandise. Puteai găsi absolut orice, începând de la tricouri și terminând cu afișe oficiale cu trupa. În schimb, un alt lucru ce-l puteai remarca era publicul. Au fost pe toată durata serii în jur de 25-30 de persoane. Dezolant peisajul, având în vedere că trupa e venită tocmai din Canada. Totuși, acest concert a făcut parte dintr-un turneu al trupei în Romania, printre orașele din acest turneu enumerându-se și Bacăul. Concertul propriu-zis a început după ora 21:30.

Din primele secunde puteai remarca absența unui sunetist. Nu a fost din cauză că staff-ul din Pub S4 nu avea în acea seara niciun sunetist disponibil, a fost din cauza trupei. Aceștia aveau mixer-ul de sunet pe scenă, ei coordonau setările sunetului de pe toată durata concertului. Am putea spune ca trupa Organic Noise Experiment a cerut celor din Pub S4 doar o sursă de curent, în rest, ei se ocupau de toate, inclusiv de lumini, aceștia având instalate fel de fel de proiectoare pe scenă.

Marius Luca a prezentat trupa celor puțini prezenți în Pub S4. A zis că „publicul este trupa, ei sunt doar muzica„. Un lucru atât de mărunt spus dar cu un impact atât de mare. Puteai simți experiența și vechimea solistului pe scenă, știa să prezinte trupa în așa fel încât cei prezenți să fie atenți. Cât despre muzică, absolut nimic de reproșat. Sunetul trupei Organic Noise Experiment amintește foarte mult de trupele rock românești din anii ’80 precum Compact sau Metrock, trupe ce au avut tangență cu Marius Luca. De altfel, au și cântat piese precum „Efectul Secundar” de la Metrock sau „Rock’N’Roll„, o piesă cu o amprentă puternică a trupei Compact. Membrii trupei erau foarte relaxați pe scenă și stăpâneau propriile lor instrumente. A fost uluitor chitaristul. Shawn Haines, chitaristul trupei este un tip destul de solid, genul de om ce nu l-ai vedea niciodată cântând un instrument, mai ales complex din punct de vedere tehnic. Acesta a avut la un moment dat un solo de chitară impecabil, cu distorsii și riff-uri complexe, fiind aplaudat de publicul prezent. Îi plăcea să iasă în evidență, drept dovadă, la fiecare piesă în care avea un solo de chitară, mergea în fața scenei să arate publicului prezent de ce este în stare.

Concertul a avut două părți, fiecare parte durând aproximativ o oră. În acea mică pauză dintre părți, probabil mulți se așteptau ca trupa să-și tragă sufletul, să se relaxeze puțin, dar nu a fost cazul. Aceștia vorbeau cu oamenii prezenți, vorbeau, glumeau cu ei și beau bere cu aceștia. Au făcut poze cu marea majoritate a oamenilor. A fost un moment foarte fain cu niște fani și trupa. Marea majoritate a publicului prezent trecea lejer de prima tinerețe, iar unii dintre fani se comportau precum fanii tineri, vorbeau cu trupa și-i ridicau cumva în slăvi, amintind de concertele anilor ’80. A fost exact expresia „Never Too Old To Rock” aplicată în viața reală. E fain că mai există astfel de oameni și nu au uitat de muzica tinereții lor, îți lasă pur și simplu un zâmbet tâmp pe față.

A doua parte a început cu prezentarea albumului „Simple Songs„, prima piesă cântată fiind „Simple Song„. S-au putut auzi piesele trupei Organic Noise Experiment în aceasta parte, precum „Same Old Scene” sau „Castelul de nisip„, dar și piese preluate precum „Regăsit” de la Metrock. Finalul acestei părți a aparținut solo-urilor. Fiecare membru a avut un solo destul de lung, toate adunate depășind lejer 20 de minute. Fiecare solo a fost aplaudat la scenă deschisă de publicul prezent. Concertul trupei s-a terminat după aproximativ două ore, piesa lor de „bis” fiind „It’s A Long Way To The Top” de la AC/DC.

Un concert semnat de Organic Noise Experiment, este literalmente un experiment de zgomot produs din sunetul organic al unor instrumente simple. Tot respectul pentru trupă, pe lângă faptul că au reușit să cânte impecabil piese ce-ți amintea de anii ’80 și de trupe precum Compact sau Metrock, aceștia au reușit să facă un show pe cinste, ce merita un public mult mai numeros. Trupa nu a arătat afectată de publicul prezent, ceea ce-i un mare plus pentru ei.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina de facebook a acestui blog.

Lasă un răspuns