Concert Nouă Ani Lumină & Driftwood în Pub S4, Bacău – Păreri la rece (video)

Luna aprilie a anului 2016 a marcat ultima lună de evenimente din vechiul club Pub S4 din Bacău. Printre aceste ultime evenimente s-a putut regăsi și concertul trupelor Nouă Ani Lumină și Driftwood. A fost primul și probabil singurul concert al trupei Nouă Ani Lumină din Bacău cel puțin pentru o bună perioadă de timp. Cu o săptămână înainte, apăruse prin oraș ceva afișe cu evenimentul, iar la cât de puține erau au mai fost rupte de aghiotanții ce lipesc postere cu Fuego și rup toate posterele de pe peretele respectiv. Lăsând acest lucru la o parte, acest concert a fost marcat de ceea ce se vedea de-o bună perioada de timp încoace în Pub S4: o lipsă totala de interes din partea oamenilor ce ar trebui să susțină astfel de manifestații.

Concertul din 9 aprilie 2016 din Pub S4 a început după orele 22:00, clubul adăpostind undeva între 30 și 40 de persoane. Prima trupă ce a urcat pe scenă a fost Driftwood. Publicul pe durata prestației lor a stat la mese, aplaudând la finalul pieselor. A fost o discrepanță destul de mare dintre piesele energice ale trupei Driftwood și modul stagnant de manifestare al publicului. A treia piesa a serii a fost “Fight“, moment în care s-a rupt una dintre corzile chitaristului din Driftwood și trupa a luat o mică pauză de 5 minute. În tot acest timp, Sandra, solista trupei Driftwood, încerca să întrețină atmosfera spunând bancuri, fără prea mare succes. Driftwood a încercat să fie cât mai profesioniști pe scenă și au livrat piesele cu o atitudine extrem de energică, la fel cum le sunt piesele de altfel. S-au putut auzi și câteva cover-uri atipice precum “Castle In The Snow” de la Kadebostany sau „Cântă cucu-n Bucovina” a lui Grigore Leșe. La ultima piesă menționată, publicul era ușor uluit, nu se așteptau să facă un astfel de cover. Dacă o trupă ca Bucovina au reușit să facă această piesă să sune foarte dur, Driftwood a reușit să-i dea un sunet mai comercial, mai pe placul tuturor. Se vede că trupa încearcă lucruri noi, dar, ar trebui să reacționeze și publicul totodată. Până la finalul concertului, s-au putut auzi și alte piese precum “No Chance“, “Runaway” sau “Unfair“, versiune piesei “I Like To Move It” de la Reel 2 Real. Câțiva fani au cerut “bis, bis“, iar trupa a terminat concertul cu piesa ce l-a început: “Going Down“.

După ora 23:20, a început concertul trupei Nouă Ani Lumină. Din primele momente ale concertului puteai să auzi distorsiunile instrumentelor completate de vocea lui Bogdan, solistul trupei Nouă Ani Lumină. Prima piesă a serii a avut unul dintre cele mai sugestive titluri: “Impuls Sonor“.  Numai după un titlu banal puteai să-ți dai seama cât de mult ține trupa la concertul lor. Fanii băcăuani nu au crezut același lucru, mare parte dintre oamenii veniți plecând în timpul concertului. Pe lângă faptul că-ți dădeau impresia că au venit doar pentru Driftwood, îți lăsau un gust amar, mai ales că Nouă Ani Lumină nu e genul de trupă care merită doar 10 persoane. Datorita acestui lucru s-a format un ușor ecou, nu afecta sonorizarea trupei, dar se simțea sunetul ca și cum ar fi fost mai tare. A doua piesă  a serii a fost “Rută nocturnă“, o piesă cunoscută de-a trupei. Emanuel, basistul trupei Nouă Ani Lumină cânta la bass fără să-l atingă cu o mână. Acesta avea un dispozitiv wireless sub forma unui inel, ce-l făcea să pară că are puteri kinestezice și controlează mișcările bass-ului doar cu mâna. Era destul de ciudat să vezi cum stătea cu mâna la jumătate de metru de instrument și a durat ceva timp până să-ți dai seama “Ce Dumnezeu face?!”.

Pe la jumătatea concertului s-au putut auzi piese precum “Lucrez la un vis“, “Să facem saltul” sau “În derivă“. Toate piesele trupei te ducea cu gândul la filme precum “The Martian”, sau orice alt film cu temă spațială. Cât despre muzică în sine, e o combinație inedită între rock alternativ și multe elemente din shoegaze. Îți aminteau într-un mod ciudat de trupe mari de profil ca Slowdive sau de The Verve în perioada albumului “A Storm In Heaven“. Trupe de genul nu există în România la ora actuală, și-au format propria identitate. Atât de mult s-au stabilit în tema “cosmică” încât toate piesele te duc cu gândul la cosmos doar după titlu. A urmat piesa “Cor Extraterestru“, o piesă în care singurele “versuri” erau anumite vocalize acompaniate de un sunet total diferit față de ce auzi în muzica actuală. Nu poți să descrii sunetul la cât de captivant putea fi; chiar dacă nu ai fi fost fan al trupei, tot îți rămânea în cap la cât de bine putea să sune. Pe lângă acest lucru, lumina era atât de bine plasată în unele momente în timpul acestui concert încât putea crea atmosfera aia “extraterestră”. Concertul trupei a durat aproximativ o oră, spre finalul concertului auzindu-se piese precum “Poză Pe Marte” sau “Transneptunian“. Trupa a coborât de pe scenă în aplauzele puținilor fani rămași în Pub S4. Nu exagerez, dar cred că rămăsese vreo 10 oameni.

A fost exact ceea ce a caracterizat ultimele concerte din Pub S4: trupe bune și foarte faine și o lipsă totală de interes din fața publicului. Totuși, băieții din Nouă Ani Lumină au stat de vorbă cu fanii, mulțumindu-le că au venit la concert. Unii fani au spus că muzica lor e “muzica viitorului”. Nu știu dacă e chiar muzica viitorului, nu e tocmai nou stilul muzical abordat de aceștia, dar dacă vor continua să aibă propria amprentă muzicală în piese, va fi o trupă diferită la rândul ei.

Poze de la acest eveniment puteți găsi pe pagina de Facebook a blogului. O altă părere a fost scrisă cu mult timp înaintea acestei recenzii de blogul Adevar De La Un Om Fals. Acesta a participat la rândul lui la concert și a fost unul dintre acei 10 oameni rămași.

2 thoughts on “Concert Nouă Ani Lumină & Driftwood în Pub S4, Bacău – Păreri la rece (video)

Leave a Reply