Menționez de la bun început că acest articol a fost recuperat de pe Eragon Vibes, o pagină demult închisă pentru care scriam și existentă doar pe arhiva internetului, Internet Archive. Articolul original a fost postat pe data de 3 aprilie 2015 și a fost scris integral de mine.
__________________________________________________________________________________________________
Cu toate că acest concert a avut loc acum două săptămâni, nu-l putem trece cu vederea. A fost un eveniment rar întâlnit în orașul Bacău. Nicu Covaci nu mai susținuse un concert de ceva vreme prin orașul Bacău. A avut parte de un concert cu o sală extrem de plină; au fost vreo 250 de persoane, poate chiar mai multe. Aceștia au stat la mese pe durata concertului, dar se vedea cât de compacte și apropiate erau.
Spre surprinderea multora, în deschidere a cântat trupa The Iron Cross, una dintre cele mai tinere trupe din România la ora actuală. Aceasta a fost trupa lui Andrei Mihnea Cerbu, un tânăr chitarist ce-a participat în trecut la concursuri precum “Românii Au Talent“. Acesta este nelipsit de la evenimentele moto-rock și nu numai. Trupa The Iron Cross sună extrem de interesant, fără doar și poate, dar cred că impactul cel mai mare este faptul că toți membrii sunt puștani, în alte cuvinte. Aceștia au cântat aproximativ 40 de minute, poate chiar mai mult, și au uimit publicul prezent, fără doar și poate.
Undeva după ora 22:00, a urcat pe scenă Nicu Covaci alături de Roxana Zanga și Dzidek Marcinkiewicz. Alături de ei s-a aflat și Andrei Mihnea Cerbu, și-au început concertul cu un intro extrem de instrumental, dar din care s-a putut distinge celebra piesă folclorică “Ciocârlia“. Imediat după aceasta, a urcat și Moni Bordeianu pe scenă, și-au început cu piesa “Vremuri“.
Pe afișul oficial al evenimentului, erau menționate trupe mari din anii ’60 precum The Doors sau The Beatles. N-au lipsit piese de la The Beatles precum “All my loving“, “Octopus’ Garden” sau “Mr. Tambourine Man“. După aceste piese, a urcat pe scenă Costin Adam, noul solist al trupei Phoenix. Acesta a cântat piese precum “Amintire cu haiduci“, “Strunga” sau “Nunta“. La ultima piesă menționată, publicul aflat la mese s-a ridicat în picioare. A fost incredibil momentul. Cum au auzit primele riff-uri de la “Nunta“, cu toții erau în picioare. Trupa a luat o pauză undeva în apropierea orei 23:00. De-a lungul serii, trupa a avut de vânzare cărțile lui Nicu Covaci (“PHOENIX. Însă eu, o pasăre…” și “PHOENIX. Giudecata înțelepților“) la prețul de 70 de lei, și albumul “Vino, Țepeș!” la prețul de 50 de lei.
Trupa a revenit pe scenă după vreo 20 de minute. La începutul acestei “a doua parte”, pe scenă s-au aflat Nicu Covaci, Dzidek Marcinkiewicz și toboșarul trupei The Iron Cross, trupa ce-a cântat în deschidere. Aceștia au cântat cover-uri de la ZZ Top câteva minute bune, la un moment dat urcându-se la tobe Moni Bordeianu. A fost un jam session în mare parte improvizat, dar perfect pentru inducerea publicului în atmosfera concertului. Au urmat după, cele mai bune piese ale serii; dintre acestea putem reaminti “În umbra marelui URSS“, “Mamă, mamă“. Finalul a aparținut solo-urilor instrumentelor fiecăruia: Dzidek Marcinkiewicz a avut solo de bass și clapă. Trebuie menționat faptul că acesta a cântat la două instrumente de-a lungul serii, iar în unele părți, cânta la ambele. Roxana Zanga a avut un solo impresionant de tobe. Era improvizație totală, dar făcută cu cap, și-n ritmul concertului. Publicul era uluit. Nicu Covaci și Andrei Mihnea Cerbu au avut solo-uri de chitară extrem de impresionante.
Printre ultimele piese ale serii s-a aflat “Mugur de fluier“, băieții aflați pe scena fiind aplaudați în unanimitate de public. Imediat după, aceștia au oferit autografe, Nicu Covaci fiind cel mai solicitat. Acesta s-a așezat la o masă din apropierea scenei, și-a semnat aproape orice, începând de la cărți și terminând la vinil-uri.
A fost unul dintre cele mai bune concerte din Pub S4. A fost și un artist pe măsură, dar și publicul a fost excepțional la acest concert. Culmea, că multi erau trecuți de prima tinerețe, dar, n-a contat acest lucru. E admirabil cum după 50 de ani pe scenă, Nicu Covaci și Moni Bordeianu încă se mențin la nivelul unui muzician ce-și respectă fanii. Nicu Covaci se va mai întoarce pe viitor în Bacău, a rămas vizibil impresionat de public.
Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina de Facebook a blogului.