Concert Magica & Outstorm în club Rocknrolla, Iași – Păreri la rece (video)

Sâmbăta trecută a avut loc concertul trupei Magica. Aceasta a revenit în orașul Iași după 10 ani. E greu de crezut dar ultimul lor concert a avut loc în 2008 în cadrul festivalului Rock’N’Iași. În zona Moldovei mai susținuse concerte în ultimii 10 ani, dar niciunul prin zona orașului Iași.

Locația aleasă pentru concert a fost clubul Rocknrolla din Iași. Clubul este amplasat într-o zona aflată la 10 minute de centrul orașului, în zona unui bloc turn pe care scrie mare UMF „G.T Popa” Iași. Acest club are și o terasă, iar aceasta părea destul de plină. Pe la ora 20:00, trupa Outstorm făcea ultimele probe de sunet, dar clubul nu era închis. Putea intra oricine în Rocknrolla să stea, nu era închis pentru că trupele făceau probele de sunet. După ora 21:00, lumea a început să sosească la concert. Aparent, lumea de pe terasă nu veniseră la concert, era pur și simplu la o bere, nimic altceva. E trist faptul că era mai multa lume pe terasă decât a fost în clubul propriu-zis în timpul concertelor. Pe toată durata serii nu cred că au fost mai mult de 30-40 de oameni în interiorul clubului.

Dupa ora 22:00, Outstorm a urcat pe scena în față la câteva persoane. Acestea doar au stat și au ascultat trupa, nu s-a manifestat în vreun fel sau altul în timpul concertului. Erau atât de puțini oameni încât puteai analiza tot ce făcea fiecare în parte. Clubul Rocknrolla avea două intrări, una principala și una ce ducea la terasă și se afla poziționată chiar în spatele scenei. Toboșarul trupelor stătea exact în dreptul intrării. Pe toată durata serii s-au rătăcit inclusiv două pisici ce intraseră în club și nu mai puteau ieși. Nu aveai cum să nu le remarci la ce spațiu era datorita absenței unui număr considerabil de persoane. Octav, toboșarul trupei Outstorm chiar vorbea la un moment dat cu băieții de pe scenă spunându-le „că-i fain, frate, zici că suntem la repetiții, putem vorbi între noi„. Era adevărat, pe toată durata concertului lor publicul s-a manifestat doar la pauza dintre piese când aplaudau.

În schimb, Outstorm nu a lăsat acest lucru să le afecteze prestația. Băieții au cântat vreo 45-50 de minute ca și cum ar fi fost sala plină, auzindu-se în tot acest timp piese precum „We Are Hardcore„, „Storm„, „Crazy” sau  compoziții ceva mai recente precum „Identitate„. Trupa a avut câteva probleme legate de sunet, în special microfonii. Sunetul, de altfel. a fost problematic; se auzea cumva în ecou datorită spațiului liber din incinta clubului. Știu că e repetitiv faptul că am menționat că erau puține persoane, dar, dacă ar fi fost un public mai numeros, s-ar fi auzit altfel. Comparativ cu concertele lor din trecut, se poate vedea o evoluție din partea trupei. Piesele sunau altfel, ceva mai finisate, iar sunetul, a evoluat, fiind mai prezentă clapa în piesele ceva mai noi. A cântat la un moment dat și un cover după piesa „Another brick in the wall” de la Pink Floyd. Nu a fost o preluare tipică, băieții de la Outstorm punându-și propria amprentă personală asupra piesei. Era exact piesa de la Pink Floyd cântata pe ritmuri de rock alternativ de la Outstorm, iar acest lucru nu avea cum să nu-ți capteze atenția. Sunt multe preluări trase la indigo în lumea asta; în momentul în care o trupă face un cover încercând să modifice ceva la piesa respectivă, arată că experimentează lucruri noi și căuta „ceva” ce s-ar putea regăsi într-o piesa viitoare. Coincidenta face că acest cover, postat în urma cu ceva timp, fuseseră lansat înainte de „Electric Mind„, una dintre cele mai bune compoziții ale trupei până-n momentul actual. De altfel, terminase și concertul din seara de 9 Iunie 2018 cu această piesă.

Outstorm terminase concertul undeva în jurul orei 23:00. N-a durat mult că deja își făcuseră apariția trupa Magica. Aceasta în schimb, a avut ceva probleme. A durat vreo 20-25 de minute toate retușurile făcute la sunet. Comparativ cu cei de la Outstorm, Magica a avut un public mai numeros. După cum spuneam mai devreme, nu au fost mai mult de 30-40 de oameni în toată sala pe toată durata serii. În schimb, nu erau mulți oameni ce se aflau la al doilea concert al trupei, dar totuși, existau anumite persoane în public ce văzuseră Magica și în alte orașe ale țării. Chiar și Ana, solista trupei, punctase atenția asupra unei persoane aflate în fața scenei. Ea spusese de fani că erau „verzi”, adică aveau fețe noi, mai puțin o fată ce se afla în fața scenei. Era o tipă cu părul verde, era ușor de remarcat, dar care fuseseră tocmai până la Constanța pentru un concert de-al trupei în urmă cu câteva luni. Unii oameni văzuseră Magica la ultimul lor concert din Iași, din cadrul festivalului Rock’N’Iași din 2008. Nu a fost un public tocmai tânăr, cel mai mic om din toată sala avea garantat peste 20 de ani.

Prima piesa a serii a fost „King Of The World„. Pentru o trupă inactivă și cu concerte ceva mai rare în ultimii ani, suna incredibil de bine. Magica a fost prezentă în formula de 4 membri, cu Ana la voce, Bogdan la chitară, Theo la tobe și Baronu’ la bass. Înafară de Ana, toți membrii fac parte din Lupu’ Cel Rău, o altă trupă autohtonă de power metal. Magica este recunoscută pentru faptul că piesele lor au incluse și un sunete de clapă. În trecut (posibil și în prezent să aibă) a fost mereu prezent un membru ce se afla la clapă. În seara de 9 Iunie 2018, nu a fost cazul, dar sunetul a fost acoperit de sample-uri puse pe laptop de Theo, toboșarul trupei. Acest lucru s-a putut remarca începând cu a doua piesă, „All the waters have the colour of drowning„. Sunetul de clapa se putea remarca prin faptul că nu era unul produs live, dar în schimb, instrumentele se puteau remarca prin faptul ca erau 100% live. E puțin ciudat să auzi cea mai cunoscută piesă a trupei atât de repede, dar, se înțelege acest lucru, este o compoziție lentă, dreamy, cu versuri ce spun o poveste tristă. Se lasă de înțeles poziționarea ei în playlist-ul concertului.

A urmat piesa „Inluminata„, dar nu înainte de a fi câteva probleme tehnice la chitara lui Bogdan. În tot acest timp de „pauză”, basistul spunea bancuri. Dar nu erau orice fel de bancuri, erau cu și despre muzicieni. Exemplele erau diverse, de la bancuri cu soliști, fani înfocați, până la basiști. În tot acest timp, Theo, toboșarul trupei, făcea sunetul de „ba-dum-tss” la tobe. Bancurile respective chiar au fost apreciate de cei prezenți pentru ca erau extreme de bune. De altfel, basistul avea o anumită conexiune mai aparte cu publicul, știa să se facă pe plac într-un mod rapid. Chiar înaintea unei piese le-a stârnit râsul celor prezenți pentru că urma „o piesă cu mult bass„. Au fost multe exemple de genul acesta.

La un moment dat, Ana a zis că urmează două piese în română. Una a fost „Dacă„, iar alta trebuia să fie „Vrăjitoarea cea rea„. Dar ultima piesă menționată are doua versiuni, una mult mai cunoscută în piesa „Entangled„. E aceiași piesa, doar că „Vrăjitoarea cea rea” este în limba română și acustica, iar „Entangled” este în limba engleză și electrică.

În clubul Rocknrolla s-a auzit piesa „Entangled„, iar la finalul piesei, Bogdan l-a „felicitat” pe Theo pentru ca spărseseră o tobă (un premier să fiu mai exact). Octav, toboșarul din Outstorm a sărit repede în ajutor să le schimbe toba cu una de-a lui, iar până la final nu a mai fost vreun incident la tobe. În schimb, Bogdan a avut o problemă după cover-ul piesei „Ever Dream” de la Nightwish. Acesta rupseseră două corzi de la chitară și a fost o pauza mai prelungită. După acest incident, Magica a mai cântat aproximativ 20 de minute, ultima piesă a concertului fiind „Bittersweet Nightshade„. Publicul prezent a strigat inclusiv „bis”, trupa îndeplinindu-le dorința și terminând concertul undeva după ora 00:30. După concert, membrii trupei au stat la poze, autografe sau au stat de vorbă cu cei doritori de acest lucru.

Lăsând la o parte defecțiunile tehnice ce au persistat pe durata concertului, Magica s-a simțit bine pe scena din Rocknrolla. Ana chiar a spus la un moment dat publicului „sunteți putini, dar faini„. Poziționarea în sine a concertului a fost una ce a putut cauza absența atât de numeroasă a publicului. Iași este un oraș studențesc, iar data de 9 Iunie 2018 s-a aflat chiar în plină sesiune. Cum spuneam mai devreme, publicul nu era chiar tânăr, erau mai mult „veterani” ai unor astfel de concerte. Totodată, în același weekend, a avut loc cu o zi înainte concertul trupei Luna Amară, iar, de cele mai multe ori, când ai două concerte, iar una dintre trupe este mai populara decât cealaltă, poate fi în detrimentul uneia cu siguranța. Magica se va mai întoarce în Iași, poate că nu prea curând, dar cu siguranță nu peste 10 ani.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina oficială de Facebook a blogului.

One thought on “Concert Magica & Outstorm în club Rocknrolla, Iași – Păreri la rece (video)

Lasă un răspuns