Concert Kazi Ploae & Zgomot în Underground Pub, Iași – Păreri la rece (video)

Pe data de 10 Martie 2017, în Underground Pub din Iași a avut loc concertul lui Kazi Ploae. A fost un eveniment anticipat, biletele fiind puse în vânzare din timp la prețul de 25 de lei.

Concertul din Underground Pub a fost primul concert al artistului din anul 2017. Ultima dată când Kazi urcase pe scenă a fost pe data de 18 noiembrie 2016 în clubul Heavens Hell din Constanța. După ora 22:00, „spirala” din fața intrării din Underground era plină de oameni. Ironia făcea că în acea seară să fie o ploaie torențială afară, reușind să se infiltreze prin tavanul de sticlă de la spirală. Era literalmente „ploaie înainte de Ploae”. Totodată, în barul The Gate de lângă Underground, avea loc un concert black metal semnat Syn Ze Sase Tri și Downfall. Era fascinant când vedeai metaliști contopiți într-o mulțime plină de tricouri cu Kazi Ploae; era „ciocnirea” dintre două lumi ce nu puteai să nu o remarci. Totuși, nu fusese multă lume în acea seară, Underground-ul nu-și atinsese capacitatea maximă, dar erau pe ușor peste 200 de oameni. Un alt lucru de remarcat era faptul că pe scenă se aflau câțiva MC locali ce cântau. Nu era anunțat nicăieri faptul că va cânta cineva în deschidere, dar, totuși, au fost artiști în deschidere. Aceștia erau Afty (cunoscut și sub numele de Aftimescu), Rotaru, la platane aflându-se Nuțu, solistul trupei Brigada Lăpușneanu din Iași. Au cântat vreo 30 de minute, punând publicul în mișcare ce s-a manifestat pe toată durata prestației lor. A fost inclusiv un moment în care artiștii au instigat publicul să scandeze după ei, replica tipică „eu zic asta, tu zici aia”. Au fost urale diverse, „când eu zic „Under”, tu spui „ground”” sau „Kazi Ploae”, dar cea mai neașteptată a fost „când eu zic „Alex”, tu strigi „Marius„, făcând clar referire la Alex Marius, unul dintre promoterii evenimentului.

N-a durat mult, că deja era trecut de ora 23:00, iar Kazi Ploae urcase deja pe scenă. Primele sale cuvinte au fost „Mereu mi-am dorit să fac asta, chiar dacă-s în Iași: Bună Seara, Constanța!„. Publicul l-a primit cu mare căldură. Acesta nu era singur, Zgomot fiind prezent alături de el, ocupându-se de negativele acestuia și completându-l când era necesar. Era îmbrăcat cu o cămașă neagră și cu ochelari de soare, accesorii la care a renunțat pe durata concertului. Printre primele piese ale serii a fost și „Don’t„, publicul urlând cât putea de tare „Kazi Ploae s-a întors„. „Uno„, o piesă lansată recent, o cântase la începutul concertului. A durat vreo 2-3 piese până s-a acomodat Kazi cu scena, fiind făcute unele setări la lumini și la sunet. La un moment dat, înainte de piesa „Vineri 13„, era liniște totală. Un oarecare din public, a făcut „PRAAAAA„, exact cum face Dragonu în concertele sale. Kazi a fost scurt și la obiect: „Nu ești la concertul ăla„. Publicul o luase razna în momentul respectiv, era exact ca la un rap battle, iar Kazi Ploae scosese cel mai tare diss posibil. Momentul ăla a fost genial că a fost foarte sec atunci când a zis lucrul ăsta. Culmea, după acel moment, Kazi chiar era în lumea lui, luminile trecuseră de la albul orbitor al reflectoarelor la o atmosferă trippy, cu multe nuanțe albastre pe fundal, iar piesa „Vineri 13” completa perfect peisajul. Înaintea piesei „Inextricabil„, artistul a zis succint „asta-i pentru Horia„. Cu toții se așteptau să urmeze „Inextricabil„, este cunoscut faptul că piesa respectiva lui îi era dedicată. Diferența a fost beat-ul. La nici o săptămână după acest concert, piesa era relansată cu un alt beat, cel auzit și-n seara de 10 Martie în Underground. E ciudat cum beat-ul unei piese poate schimba total sentimentul oferit de acea piesă, chiar dacă versurile rămân neschimbate. Așa suna și „Inextricabil 2017„, o piesă devenită mai contemplativă decât varianta originală de pe albumul „Gorgone„.

Un moment neașteptat a fost atunci când Kazi Ploae a luat o tavă plină de shot-uri cu Jager (cel mai probabil) și le-a împărțit celor prezenți. Publicul s-ar fi așteptat ca să fie alcool pe scenă, dar nicidecum ca alcoolul de pe scenă să vina la ei, iar Kazi fiind cel ce le făcea cinste. În câteva secunde, tava era goală, cei prezenți îmbulzindu-se cumva spre tava respectivă.

A urmat o parte cu piese cunoscute precum „Manele noi„, „Stai jos„, „Psh” sau „Prepuț„. Fanii, ca la orice concert Kazi Ploae, Dragonu sau Chimie, mereu vor dori să audă piese din perioada Specii. Odată cu auzirea beat-ului de la „Nichifor Solitaru„, totul s-a schimbat total. A urmat o parte extrem de aclamată de cei prezenți. Voiau, ce-i drept, un concert Kazi Ploae, dar parcă tot mai mult voiau piese de la Specii. Aceste piese erau cântate alături de Zgomot, potrivindu-se perfect pe piesele respective. A urmat „Îndepărtare„, publicul cântând primele versuri, inclusiv partea cu „Numele meu e Kazimir cu K, îmi plac drogurile„. A urmat inclusiv o parte dedicată strict pieselor realizate în colaborare cu Silent Strike, dintre care putem reaminti „Nimic nu e o concluzie” sau „Egorap„. Finalul concertului a aparținut pieselor mai cunoscute realizate de artist sau fiind din anumite colaborări, precum „Cristi Mic și Cristi Mare„, „Șoareci și fantome” sau „Ceață la Pufești„. S-a auzit inclusiv „Marea Băietzeală„, Kazi dând un diss lui Planet H. Acesta a zis după piesa „mulțumesc Gojira și boului ala, pardon, n-am zis asta„. Ultimele piese ale concertului au fost „Imperiul Lianelor” și „Diviziunea Tentei„. A urmat inclusiv un moment de „bis”, „Vise triste” fiind piesa ce termina în mod oficial concertul. S-a terminat undeva după miezul nopții, Kazi Ploae și cu zgomot stând după concert la o sesiune de poze și autografe cu fanii dornici de acest lucru. Cu unii dintre ei, a stat minute bune la discuție, era neașteptat de prietenos cu toată lumea.

A fost un concert memorabil, plin de piese vechi și noi, cu ploaie înainte de eveniment, cu diss-uri, cu momente acapella și cu un concert black metal la barul vecin. Mai lipseau break dance-ul și graffiti-ul și ar fi fost toate elementele culturii underground în aceiași seară. A fost inclusiv o masa de merchandise, singurele produse fiind tricouri cu sigla Kazi Ploae și „Kazi Ploae – Nu fi idiot”, la prețul de 50 de lei.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina de Facebook a blogului.

Lasă un răspuns