Concert GOD, Tableau Mort și Hiraeth în Underground Pub din Iași

Vineri, 4 noiembrie 2022, Underground Pub din Iași vă invită la concertul trupelor GOD, Tableau Mort și Hiraeth. Este primul eveniment în care toate aceste trupe vor împărți aceiași scenă. Tableau Mort se va afla în premieră în orașul Iași, în timp ce trupele ieșene, GOD și Hiraeth, se reîntorc. Ultimul concert semnal GOD din orașul Iași a avut loc tot în clubul Underground, pe 1 martie 2020. Hiraeth în schimb, se întoarce după o pauză de 3 ani. Pentru trupă, a fost și o perioada de schimbare de componență dar și de direcție muzicală.

GOD se declară a fi „barbarian metal”. Realistic vorbind, aceasta este o trupă de folk metal, cu influențe de pagan și gothic metal. Trupa a luat naștere în Iași, prin anul 1993, inițial chemându-se V.O.M.A, iar stilul abordat era death/grind. N-a durat mult, iar aceștia și-au schimbat denumirea în GOD, lansând în ’94, ’95’ și ’96 trei demo-uri, ultimul fiind cel mai apreciat. Timpul a trecut și GOD a devenit o trupă destul de apreciată în muzica underground românească. În cei aproape 30 de ani de existență, a lansat 4 albume integrale de studio, ultimul fiind “Forefathers: A Spiritual Heritage” ce a apărut în anul 2019. Muzica trupei e inspirată în mod deosebit din istoria poporului român, în special din mitologia dacă. Și-a făcut prezența pe cele mai importante scene de profil autohtone precum Rockstadt Extreme Fest, Celtic Transilvania, Bucovina Rock Castle sau Rock’N’Iași. Inclusiv în afara țării a susținut concerte, reprezentând de altfel România la concursul organizat în cadrul festivalului Wacken: Open Air din Germania în anul 2013. Este recunoscută pentru melodii precum „Greuceanul„, „Vodă, Lăpușneanul„, „Hydromel” sau „Licoarea zeilor„.

Tableau Mort este o trupa de black metal de pe scena underground britanică. S-a înființat în anul 2017 de muzicieni de origine română, cunoscuți pentru activitatea lor în trupe precum Sin, Indian Fall sau Leprosy Abcess, cărora li s-au alăturat în 2019 basistul de origine poloneza Marek Basisa și solistul britanic James Johnson. Tableau Mort aduce o abordare inedită în zona black metal-ului, îmbinând forța și negura acestui gen muzical, cu tonalități disonante și elemente specifice altor genuri muzicale, completate de țipete și de pasaje vocale intense menite să adâncească bazele macabre ale compozițiilor. Până în prezent, trupa a lansat 2 albume de studio și 3 single-uri, cel mai recent album fiind “Visio In Somniis“, apărut în luna mai 2022 la casa de discuri Cult of Parthenope. În 2021, Tableau Mort a înregistrat un cover al piesei “End of the Beginning” pentru compilația “A Tribute to Black Sabbath” realizată de Antichrist Magazine.
După lansarea albumului de debut, valul de recenzii pozitive a adus la scurt timp și primele ocazii de a susține concerte în cele mai importante locații underground din Marea Britanie, și de a urca pe scena unor festivaluri de profil, precum Deadsoul Festival, Eradication Festival sau Hammerfest. Este recunoscută pentru piese precum “Vision In Somniis“, “Candle In The Darkness” sau “Idolatry“.

Hiraeth este o trupa originară din orașul Iasi. A fost înființată în octombrie 2015. Inițial, era o trupă de melodic death metal, dar, odată cu schimbarea de componență a avut loc și o schimbare a stilului muzical abordat. A cântat o bună perioadă de timp genul melodic metalcore. Debutul scenic l-a avut în noiembrie 2016, atunci când a cântat în barul The Gate din Iași alături de trupa Serpent Stream. Concertele trupei în marea lor majoritate au fost la nivel local în orașul Iași, în locații precum clubul Underground, The Gate sau club Rocknrolla din Iași, împărțind aceiași scenă cu formații precum E-an-na, Harmasar sau Halmyris. A cântat inclusiv în cadrul festivalului Rock’N’Iași, în edițiile ce au avut loc în anii 2017, respectiv 2018, cântând în aceiași zi cu trupe precum Subliminal Damage, Serpent Stream, Tenebres, The Sixpounder sau Stoned Jesus. Începând cu ianuarie 2019, trupa l-a adăugat ca solist permanent pe Dragoș Ciobanu, fost membru al trupelor Before The Reign și Seven Hills. Acesta, alături de Andrei State, au reprezentat partea vocală a trupei Hiraeth. În noua formulă, a avut 3 concerte în orașele Iași și Chișinău, toate în deschiderea trupei Rotting Christ. Totodată, trupa și-a făcut prezența inclusiv în cadrul festivalului Rockstadt Extreme Fest 2019, fiind una dintre cele mai importante prestații semnate Hiraeth până la ora actuală. În anul 2020, 3 dintre membrii trupei, mai exact Dragos Ciobanu, Andrei Bojoga și Alex Popescu au părăsit trupa. Până la ora actuală, Hiraeth are doar un material discografic, în forma EP-ului „Souls„, ce conține piese precum „Before The Crossroads„, „Rivers” sau „Tomb of Souls„. În anul 2021, a revenit într-o formulă nouă și s-a schimbat și traiectoria muzicală a trupei. Este în continuare plasată în zona metalcore, dar una extremă în comparație cu piesele lansate anterior, în vechea formulă. În același an a lansat piese noi precumBlack Heart” sau “Der Himmel Braucht Dich Noch Nicht.

Accesul la evenimentul din Underground Pub va începe după 18:30. Programul exact al concertelor este următorul:

  • 19:15 – 19:45 – Hiraeth
  • 20:00 – 21:00 – Tableau Mort
  • 21:15 – 22:30 – GOD

Biletele se găsesc doar la intrare la prețul de 60 de lei. Evenimentul a fost intens promovat inclusiv la televiziunile locale. Pentru mai multe detalii, intrați pe pagina oficială a evenimentului.

Leave a Reply