Concert Faust & Phunk B & J Saw în Pub S4, Bacău – Păreri la rece (video)

Acum aproape o lună, în clubul Pub S4 avea loc primul concert a lui Faust din orașul Bacău. Acesta n-a venit singur, a venit cu o parte din familia Paranoia13 în persoanele lui Phunk B și J Saw, la platane aflându-se Mafanique, un producător muzical cu care a colaborat la câteva piese aflate pe albumul “Peste Pământ“, cel de-al doilea material discografic al artistului. Vorbind de albume, trebuie menționat faptul că toată seara au putut fi disponibile pe o masă din Pub S4 albumele lui Faust, “Peste Pământ” și “Tărâmul Nicăieri”, dar și albumul lui Phunk B, “Noptembrie 13“, prețul acestora fiind între 20-25 de lei. Din păcate, în acea seară, au fost la concert în jur de 30-40 de persoane. E trist că scena underground rap nu are un succes așa de mare în orașul Bacău. Cu toții suntem siguri că s-ar găsi îndeajuns de mulți oameni încât să umple un club precum Pub S4, dar, cum zicea chiar Faust într-o piesă, “Ești mare fan de rap dar nu-i normal, s-ajungi așa greu la concerte, parcă-n ghete ți-ai turnat mortar“. S-ar fi înțeles probabil dacă biletul era scump, dar era 15 lei, în condițiile în care concertele din Bacău din ultima vreme sar lejer de 20 de lei.

Lăsând la o parte părțile negative văzute chiar în primele momente de cum intrai în Pub S4, acei 30-40 de oameni erau uniți, cumva toată lumea se cunoștea cu toată lumea, vorbea, făcea poze, era vie și faină în simplitatea ei. Unii fani chiar se cunoșteau cu Phunk B de la concertul trecut din Bacău al artistului (aprilie 2015), ei vorbind cu acesta chiar dinainte să urce pe scenă. Undeva în apropierea miezului nopții, pe scenă au urcat doi MC din Comănești. Acești MC erau Vrajitoru’ și Simptom, și au cântat aproximativ 10 minute piese precum “Vorbe aruncate” sau freestyle-uri proprii. A fost interesant momentul, neanunțat dinaintea concertului dar care a prins la publicul prezent. Trebuie menționat faptul că printre acei oameni puțini prezenți la concert, o mare parte din ei erau din Comănești. Cumva se înțelege de ce urcase pe scenă dinaintea concertului, Vrăjitoru’ cunoscându-se cu Phunk B, dar, putea fi anunțat momentul pe pagina oficială a evenimentului, fără a avea reacții din partea fanilor la modul “Ce se-ntâmplă pe scenă?”.

Concertul lui Faust și Phunk B a început după miezul nopții. Alături de aceștia s-au aflat J Saw și Manafique la platane. Din varii motive, Dspekt nu și-a mai făcut prezența în seara de 18 martie 2016. Printre primele piese ale serii, s-a putut regăsi piesa “Ce se-ntâmplă?” a lui J Saw, o piesă nouă, ce fusese lansată cu o zi înaintea acestui eveniment. Piesa a fost primită cu mare căldură de publicul prezent, aceștia strigând în cor refrenul “Ce se-ntâmplă?“. Primele piese ale serii au fost în principal compoziții de-a lui Phunk B precum “Nu pot să tac“, la un moment dat acesta băgând un acapella cu versuri din piese ce se vor afla pe un viitor album al artistului. Printre primele piese ale lui Faust s-au putut regăsi “Arbitru“, una dintre cele mai noi compoziții ale sale. Una dintre primele piese foarte cunoscute ale serii a fost “Strictul Necesar“, piesa care, din păcate, a dat diss fanilor ce n-au venit la acest concert. Cum am menționat la începutul acestui articol, această piesă are un vers care-ți rămâne în cap, indiferent dacă ești atent la concert sau nu (“Ești mare fan de rap dar nu-i normal, s-ajungi așa greu la concerte, parcă-n ghete ți-ai turnat mortar“).

A fost un concert echilibrat când vine vorba de piese, Faust și Phunk B reușind să echilibreze cumva numărul de piese cântate de fiecare. Se auzea o piesă Faust, precum “Cu degetul pe hartă“, iar apoi se auzeau piese Phunk B precum “Buff, Rugged Raw” sau “Râul Șoaptelor“. A fost genul acela de concert care avea o atmosfera mult prea underground în aer. Lăsând la o parte faptul că artiștii sunt cunoscuți și consacrați pe scena underground românească, beat-urile pieselor te duceau de multe ori cu gândul la un ghetou întunecat unde te poate aștepta pericolul oricând. O astfel de piesa este “Topor” a lui Phunk B, una dintre cele mai apreciate piese din acea seară.

Spre finalul concertului, Faust a băgat un acapella extrem de lung dar foarte bine structurat ca versuri. Elementul acapella a predominat de foarte multe ori acest concert, nu au existat prea multe momente de pauză, momentele din timpul concertelor fiind cumva contopite de la început până la sfârșitul acestuia. Una dintre ultimele piese ale serii a fost “Frustrarea unui mafiot“, o piesă de-a lui Phunk B realizată în colaborare cu Junk și Chimie. N-a durat mult, că deja pe scenă se aflau câțiva MC locali ce au făcut un open mic total improvizat pe un beat aleatoriu. Au fost foarte multe momente aleatorii precum acest open mic, momente neanunțate din timp și improvizate în adevăratul sens al cuvântului. Ce-i drept, întrebase cineva pe pagina evenimentului dacă se va face un open mic la acest concert, dar, nu răspunsese nimeni, câțiva dăduse like. Cam așa a fost și acest concert, lumea a preferat să stea acasă și să dea “like” la eveniment în loc să participe la acesta. În schimb, Phunk B, J Saw, Faust și Manafique s-au conectat extrem de fain cu puținii fani prezenți, aceștia mulțumindu-le la fiecare-n parte pentru că au venit la acest concert. A fost o atmosferă mult prea amicală între artiști și publicul prezent dornic de autografe sau poze. Se găsește din ce în ce mai rar acest lucru, mai ales la un concert underground rap.

Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina de facebook a acestui blog.

4 thoughts on “Concert Faust & Phunk B & J Saw în Pub S4, Bacău – Păreri la rece (video)

Leave a Reply