Concert El Negro „Tribut Bob Marley” în Berăria Valhalla, Bacău – Păreri la rece (video)

Pe 10 februarie 2017, în Berăria Valhalla din Bacău a avut concertul trupei El Negro. Aceasta a revenit după un an distanță de la ultimul lor concert în orașul Bacău. Exact ca la concertul lor din 2016, a fost unul tribut adus lui Bob Marley, figura muzicala care a schimbat total fața muzicii reggae mondiale cunoscute în ziua de azi. Singura diferență comparativ cu concertul lor din 2016 a fost faptul că nu a fost un concert „live dj set”, a fost unul cu o trupă live.

După ora 22:00, Berăria Valhalla începea să fie din ce în ce mai plină. Muzica de fundal nu a fost reggae, pe fundal se auzeau piese precum „Fresh” de la Kool & The Gang sau „Word Up” de la Gun. A fost foarte multă muzică pop sau rock înainte de începerea concertului. Concertul propriu-zis a început după ora 23:00, printre primele piese ale serii regăsindu-se „Roots, Rock, Reggae” de la Bob Marley. A fost o ușoara discrepanță între public și trupa El Negro. Bogdan Negroiu, solistul trupei, era plin de energie, se putea vedea de la o poștă acest lucru, dar publicul a fost liniștit la primele piese. A zis de multe ori „ceva mai multa mișcare„, dar, a durat ceva până când publicul a început să simtă cu adevărat muzica reggae cântată live. El Negro venise pregătită în acea seară cu un concert de zile mari, de-a lungul serii fiind prezenți puțin peste 80 de persoane. Piesele au fost alternate în seara respectivă, auzindu-se în mare parte o alternanță între o piesă semnată de Bob Marley și două piese semnate El Negro. Printre aceste prime piese din repertoriul trupei putem aminti „Dansăm pe iarbă„, una dintre cele mai recente piese ale trupei, lansata în vara anului 2016. Ritmul pieselor lente a continuat cu piesa „Liniștea” sau „I wanna love you” de la Bob Marley. Starea liniștită a fost mult amplificată de sunetul de melodica, un instrument specific compozițiilor muzicii reggae și folosit de Bogdan Negroiu în acea seara. Pe lângă asta, avea două microfoane pentru voce, unul setat normal, în care puteai auzi vocea, iar altul era pe „revert”, vocea auzindu-se în ecou.

Prima piesă la care publicul a reacționat a fost „Să desenăm blocurile gri„. Piesa originală este cântată în colaborare cu Mr. Levy, instrumentalul live sunând mai diferit comparativ cu varianta acesteia de studio. Dacă veți auzi vreodată piesa asta live, puteți sesiza că este mult mai energică atunci când este cântată de un live band. Se putea remarca și în acea seară că piesele devin din ce în ce mai energice, pe fundal auzindu-se piese precum „Stand by” sau „Lasă-mă” din repertoriul trupei sau „Could you be loved” sau „I Shot The Sheriff” de la Bob Marley. La un moment dat, s-a auzit ritmul melodiei „Welcome To Jamrock” de la Damian Marley. Începutul piesei chiar era de la acea piesă, dar s-a dovedit a fi alta semnată de El Negro, dar adaptata pe ritmurile din „Welcome To Jamrock„. Aceasta se numește sugestiv „Welcome To Green Repub„, fiind mai mult o adaptare a trupei El Negro decât un cover. Strofele sunt în română, doar refrenul este cântat în engleza și nu are nicio legătură cu piesa originală.

Publicul reacționa, dansa în fața scenei, se conectase El Negro într-un final cu acesta, iar în toată nebunia ce o tot crea trupa s-a auzit piesa „Cântec pentru sănătatea ierbii„, adaptată în cel mai neconvențional mod posibil. Putem spune că suna mult mai bine decât piesa originală cântată de UNU’. Finalul concertului a fost cuprins de multe ritmuri energice, Bogdan spunând că vrea să vadă „o horă de ska moldovenesc„. Nu a fost neapărat o horă, dar a fost extrem de activ publicul spre finalul acestui concert. Ultima piesa oficială din concert a fost una cântată în premieră. El Negro a cântat o piesă nouă, ce nu avea titlu în momentul concertului. Bogdan a spus că este o piesă compusă alături de One Lion din Timișoara, unul dintre cei mai apreciați cântăreți reggae din underground-ul românesc.

Publicul a strigat „bis, bis„, El Negro revenind pe scena micuță din Berăria Valhalla după câteva momente de pauză. Ultimele două piese cântate au fost „Mi-e dor de tine” și „Ploaia„, fără doar și poate printre cele mai apreciate piese ale trupei. La „Ploaia” tot clubul știa piesa vers cu vers, a reușit să intre în folclorul muzical românesc și s-a răspândit extrem de bine, fiind vie și după atâția ani. Concertul s-a terminat undeva după miezul nopții, trupa rămânând la câteva poze și autografe cu cei dornici. Bogdan Negroiu a semnat inclusiv în „cartea de amintiri” a celor din Berăria Valhalla, fiind mulțumit de publicul prezent.

94

A fost unul dintre cele mai importante concerte al lunii februarie 2017 din Bacău, un loc tot mai rar pentru concerte de orice fel. Pentru El Negro a urmat un concert în Piatra Neamț pe data de 11 februarie  2017, concertele lor de tib „tribut Bob Marley” continuând și în săptămânile ce au urmat.

Poze de la eveniment găsiți pe pagina oficială de Facebook a blogului.

Lasă un răspuns