Concert Bucovina & Halmyris în Pub S4, Bacău – Păreri la rece (video)

Acest articol a fost recuperat de pe site-ul Eragon Vibes/OneVibe. Articolul original a fost scris de mine pe data de 31 Decembrie 2014. Ca sa fiu sigur că nu se va pierde, repostez recenzia respectivă pe acest blog.

Ca la fiecare început de iarnă, Pub S4 a invitat pentru al treilea an consecutiv trupa Bucovina, în ultima lună a anului, decembrie. Deja trecuse ora 21:00, iar Pub S4 adăpostea vreo 200 de fani ai trupei. A fost la intrare și un loc de merchandise, în care puteați găsi cd-uri cu Halmyris și Bucovina (5 lei/40 lei), pene personalizate cu Bucovina la 10 lei, un patch cu „Oprirea Biserificării Munților Bucegi” (cel puțin asta deduci dintr-un patch cu „Babele” și o biserică în flăcări pe fundal) la 15 lei, și tricouri și hanorace cu Bucovina cu prețuri cuprinse între 50 și 160 de lei.

Undeva după ora 22:00, au urcat pe scena ieșenii de la Halmyris. Aceștia sunt câștigătorii concursului metal de la „Rock’N’Iași” 2014, și s-a înțeles de ce după primele minute. Nici nu începuse bine să cânte, iar publicul deja era la picioarele acestora. Cred că e cea mai închegată trupă metal, nou formată la noi din țară. Nu cred c-au greșit o nota tot concertul, toate piesele păreau ca și cum ar fi fost în varianta de studio, nicidecum live. Sonorizarea a fost destul de bună, și ăsta a fost un factor decisiv în deciderea sunetului trupei.

Prima surpriză majora a serii din partea trupei Halmyris a fost combinarea pieselor „Treacherous Gods” de la Ensiferum și „Raining Blood” de la Slayer. Au reusit în câteva minute să combine două piese destul de grele, atât ca și gen cât și ca instrumental, iar publicul începea de atunci să ridice praful din Pub S4 prin mosh-pit-urile interminabile la un moment dat.

Halmyris au cântat tot EP-ul „Omens of Domination„, piesele fiind cântate în ordinea lor de pe album, pe toată durata concertului lor. Surpriza maxima a fost când băieții au început să cânte „Trollhammaren” de la Finntroll. Publicul a recunoscut instant piesa, și s-a manifestat cum a știut mai bine. A fost interesant faptul că băieții deja cântau de o ora. Nimeni nu-și dădea seama cum naiba trecuse o ora. Se tot auzeau prin club vorbe de genul „ce buni îs Halmyris, să-mi bag ****„. Halmyris a fost printre singurele trupe din deschiderea concertelor din aceasta toamnă din Pub S4, care a primit cerere pentru „bis” din partea publicului. Băieții au livrat acel bis, ei mulțumind foarte mult pentru suport.

Undeva după 23:15, Bucovina a urcat pe scenă. Nu puteai ignora numărul imens de tricouri cu trupa din fața scenei. Cred că una din 5 persoane avea tricou cu Bucovina în acea seara. Design-urile sunt foarte faine, nu poți omite acest lucru, unele sunt prea artistice pentru o trupă folk-metal. Prima piesă a serii a fost „Luna peste vârfuri„, urmată de „Sunt munți și păduri„. Au cântat toate piesele de pe EP-ul „Duh„, iar publicul știa toate piesele de pe el, ceea ce-i foarte fain. A fost hilar momentul când publicul a început să cânte pe la jumătatea concertului prima strofă din „Mestecăniș”, o piese de pe EP-ul „Duh”, iar Crivăț, unul dintre vocali a replicat „Nu încă”. Bucovina are un fanbase extrem de divers și dedicat totodată, începând de la puștani de 14-15-16 ani, terminând cu persoane în vârstă, multe dintre ele trecute de prima tinerețe, chiar a doua.

De pe albumul „Ceasul aducerii aminte„, au cântat toate piesele înafară de „Valea plângerii„. Cele mai aclamate piese au fost „Luna peste vârfuri” și „Stașnic neamul meu„. Exact ca la Halmyris, deja trecuse ceva timp, și nu-ți puteai da seama cum trecuse așa repede timpul. E destul de halucinant dacă stai să te gândești că trupa are doar 3 materiale discografice, și ei deja cântase 2 dintre ele. Ultima piesă a concertului propriu-zis a fost „Râul Vremii„, o piesa de pe albumul „Sub Stele„.

Publicul a strigat în mod frenetic „bis, bis, bis„. iar trupa într-un fel se aștepta la lucrul ăsta, și-au urcat înapoi pe scenă. Au cântat pentru început piesa „Sub Piatra Doamnei„, iar apoi a urmat una dintre cele mai așteptate piese ale serii, „Mestecăniș„. A urmat imediat după, „Spune tu, vânt„, singura piesă de la Bucovina ce are un videoclip oficial, Crivăț, unul dintre vocalii trupei, menționând acest lucru. Prima strofă, a fost cântată aproape integral de public. Se înțelegeau perfect, nu se greșise niciun vers.

Ultima piesă a serii a fost piesa cu care Bucovina a început concertul, „Luna peste vârfuri„. Crivăț a spus următorul lucru înainte de această piesă:

Băieți, luați-vă fata lângă voi, sau căutați o fată; fetelor, valabil același lucru, și iubițivă-n **** mea„.

Concertul s-a terminat după 2 ore neîntrerupte decât de pauza dintre piese. Băieții au stat după concert la autografe și poze cu fanii prezenți, fiind recunoscători fiecăruia în parte pentru prezență.

A fost ultimul concert al trupelor Bucovina și Halmyris din anul 2014. La fel ca și în cazul clubului Pub S4, a fost ultimul concert din acest an. Cu cât trec anii, cu atât îți dai seama că într-un oraș mort ca Bacău, mai există mișcare, uneori mai tânără decât trebuie, dar important e că există. În cazul trupei Bucovina, fanii n-au vârstă, la fel ca și muzica lor. Sunt piese care se vor auzi cu plăcere și-n alți ani. Bacăul a încheiat anul 2014 cu un eveniment ce merită să fie repetat în anii ce urmează.

Lasă un răspuns