Concert acustic Stanker în clubul Rocknrolla din Iași – Păreri la rece (video)

În urmă cu 2 săptămâni, a avut loc primul concert acustic al trupei Stanker. Totodată, pentru mulți din cei prezenți, a fost primul eveniment după ridicarea stărilor de urgență impuse datorită pandemiei de la nivel mondial.

Ziua de 20 iunie 2020 a fost una agitată din punct de vedere meteorologic. În săptămâna respectivă, plouase în Iași aproape în fiecare zi. Evenimentul era pe cale să fie anulat datorita acestui lucru. Terasa din clubul Rocknrolla este efectiv pe acoperișul clubului. Există și o terasă acoperită, în partea dreaptă față de intrarea principală în club. Însă, vremea a ținut cu trupa, iar concertul s-a desfășurat pe terasa de pe acoperiș, cum era stabilit inițial. De la bun început s-a știut ora exactă de începere a concertului, datorita măsurilor de siguranță impuse. Concertul în sine a început la ora 20:00, dar lumea se adunaseră deja până la ora respectivă. Odată ce ajungeai pe terasa unde se ținea concertul, înțelegeai de ce ora stabilită era 20:00. Terasa în sine, avea doar câteva mese acoperite, iar scena unde s-a aflat Stanker era total descoperită. Tavanul scenei era literalmente cerul, iar scena avea câteva lumini pe margine, exact cât să vezi trupa după lăsarea serii. S-a respectat inclusiv distanțarea socială, mesele erau cumva distanțate, dar, au fost situații în care erau mai mult de 4 oameni la aceiași masă. Majoritatea erau grupuri de prieteni, nu erau situații în care stăteau străini cu străini. Nu vreau să exagerez, dar, cred că erau vreo 50-60 de oameni asezați la mese. Era plin spațiul respectiv, unii oameni au stat inclusiv pe margine. Fie stăteau pe scaune de bar distanțate sau pur și simplu stăteau în picioare.
Înainte de toate, Stanker este o trupă de alternative metal cu influențe puternice de stoner, care este familiară scenei de muzică rock și metal din orașul Iași. Majoritatea concertelor susținute au fost la nivel local, iar scena din Rocknrolla este una extrem de familiară pentru trupă. A susținut concerte extrem de diverse în Iași, cântând în majoritatea locațiilor metal din acest oraș. Indiferent dacă erau puțini oameni prezenți sau sala plină, mereu a oferit tot ce-a avut mai bun pe scenă. Și, fără să-i știi, te prinde total muzica lor abordată. Stanker îți amintește foarte mult de primele trupe rock cu influențe alternative din România. Muzica abordată te duce foarte mult cu gândul la trupe precum Timpuri Noi sau Sarmalele Reci; aș zice chiar Z.O.B. în unele piese. E puternic influențată de muzica românească, toate piesele lor fiind de altfel în română. E cumva o raritate în zilele noastre ca trupele relativ noi din România să cânte doar în limba română.

Concertul a început la ora 20:00, iar înainte s-au făcut probele de sunet pe piesa „Tanța” de la Timpuri Noi. Intrarea a fost liberă, s-a intrat doar pe bază de rezervare. Nu a fost un concert total acustic, singurele instrumente 100% acustice fiind chitările lui Sabin și a lui Vlad, chitaristul, respectiv solistul trupei. Aș zice că a fost maniera semi-acustică, tobele și basul fiind electrice. În concertele lor obișnuite, Stanker are piesele catchy, vulcanice, numai bune de mărirea adrenalinei specifice unui concert rock. La concertul acustic, trupa a reușit să reducă total intensitatea pieselor, făcându-le din piese energice niște piese melancolice, cumva „dreamy” în anumite porțiuni. Concertul a fost structurat în 2 părți, în prima parte auzindu-se piese precum „Fluturi„, „Clara” sau „Fiori„. S-au auzit inclusiv cover-uri de la Timpuri Noi. În prima parte a concertului, a fost cântată piesa „Tanța„, cu care făcuseră probele de sunet.
Concertul, pe lângă faptul că a fost primul de tip acustic al celor din Stanker, a avut și un alt scop. A fost lansat EP-ul „Trai Greu Metal”, primul material discografic al trupei. Sabin, chitaristul trupei Stanker, a ținut să amintească faptul că sunt CD-uri de vânzare într-un număr limitat. Așa a și fost, au fost doar 45 de exemplare făcute. Totodată, a ținut să amintească faptul că albumul va fi disponibil cât de curând și pe platformele online de streaming. Prima parte a concertului s-a terminat prin jurul orei 21:15. A fost o pauză de vreo 10-15 minute, timp în care s-au cumpărat albume și s-au dat inclusiv autografe. Atmosfera era prea familiara pentru Vlad, solistul trupei. Atât în pauză, cât și înaintea începerii concertului propriu-zis, a salutat foarte multă lume, cumva mulțumindu-le pentru prezență.
A doua parte a concertului a avut un alt cover de la Timpuri Noi. Piesa „Perfect” a fost cântată alături de oamenii prezenți de la mese. Stanker a cântat toate piesele de pe albumul lor, „Trai Greu Metal”. Până la finalul concertului, s-au putut auzi piese precum „Mă Înconjori” sau „Cătușele„. „Legat de cer” a fost piesa ce a încheiat concertul. S-a strigat inclusiv „bis„. Stanker a cantat ca și „bis” piesa „Clarvăzători„, cea mai nouă producție a trupei, fiind în primă audiție în seara de 20 iunie. „Fluturi„, pe lângă faptul că a fost prima piesa din concert, a fost și ultima piesă de „bis”. Evenimentul s-a terminat undeva după ora 22:00, trupa fiind aplaudată de toți cei prezenți. Lumea a continuat să stea pe terasa din Rocknrolla și după concert, inclusiv membrii trupei.

Având în vedere că a fost primul concert acustic al trupei, putem spune că a fost unul chiar reușit. Totuși, Stanker se potrivește mai bine într-o manieră electrică, e cumva mediul lor natural de desfășurare. Sunt puține locații în Iași ce susțin concerte în această perioadă bizară prin care trecem cu toții, iar clubul Rocknrolla are marele avantaj că are terasă. A rămas momentan singurul loc din Iași unde se țin concerte rock/metal. Cu toții ne dorim să se redeschidă locațiile interioare pentru desfășurarea evenimentelor în general, nu doar a concertelor. Terasele au farmecul lor, concertele ce se desfășoară în această perioadă au la rândul lor ceva special, dar, odată ce te obisnuiești cu concertele normale, fără restricții de siguranță sau alte norme de acest gen, îți vine cumva greu să te adaptezi în primă fază. Pentru un prim concert post-stare de urgență, Stanker chiar a făcut o treabă bună, sentimentul fiind reciproc și din partea publicului.

Trupa a filmat inclusiv o bună parte din concert ce se poate regăsi pe YouTube. Poze de la acest eveniment găsiți pe pagina de Facebook oficială a blogului. Alte poze se mai găsesc inclusiv pe pagina trupei Stanker.

3 thoughts on “Concert acustic Stanker în clubul Rocknrolla din Iași – Păreri la rece (video)

Lasă un răspuns