Cele mai noi piese ale trupei Hiraeth

Zona metalcore din regiunea Moldovei are foarte puține prezențe. Totuși, de vreo 6 ani, una dintre cele mai constante trupe a fost Hiraeth din Iași. Aceasta a fost mereu activa, în special în concertele live. Evenimentele au fost sistate o perioadă datorită pandemiei. În acest an, a lansat două noi producții, intitulate “Black Heart” și „Der Himmel Braucht Dich Noch Nicht„, fiind de altfel și primele producții în noua componență.

Hiraeth este una dintre cele mai active prezențe de pe scena muzicală ieșeană. A fost înființată în octombrie 2015. Inițial, era o trupă de melodic death metal, dar, odată cu schimbarea de componență a avut loc și o schimbare a stilului muzical abordat. La ora actuală, trupa cântă melodic metalcore. Debutul scenic l-a avut în noiembrie 2016, atunci când a cântat în barul The Gate din Iași alături de trupa Serpent Stream. Concertele trupei în marea lor majoritate au fost la nivel local în orașul Iași, în locații precum clubul Underground, The Gate sau club Rocknrolla din Iași, împărțind aceiași scenă cu formații precum E-an-na, Harmasar sau Halmyris. A cântat inclusiv în cadrul festivalului Rock’N’Iași, în edițiile ce au avut loc în anii 2017, respectiv 2018, cântând în aceiași zi cu trupe precum Subliminal Damage, Serpent Stream, Tenebres, The Sixpounder sau Stoned Jesus. Începand cu ianuarie 2019, trupa l-a adăugat ca solist permanent pe Dragoș Ciobanu, fost membru al trupelor Before The Reign și Seven Hills. Acesta, alături de Andrei State, au reprezentat partea vocală a trupei Hiraeth. În noua formulă, a avut 3 concerte în orașele Iași și Chișinău, toate în deschiderea trupei Rotting Christ. Totodată, trupa și-a făcut prezența inclusiv în cadrul festivalului Rockstadt Extreme Fest 2019, fiind una dintre cele mai importante prestații semnate Hiraeth până la ora actuală. În anul 2020, Dragos Ciobanu, Andrei Bojoga și Alex Popescu nu mai fac parte din componența trupei. Aceștia, în schimb, sunt prezenți în trupa The Slow Decay, care tot în zona metalcore se află. Până la ora actuală, Hiraeth are doar un material discografic, în forma EP-ului „Souls„, ce conține piese precum „Before The Crossroads„, „Rivers” sau „Tomb of Souls„.

Pe 18 februarie 2021, Hiraeth a lansat “Black Heart“. Nu a avut parte de vreun videoclip oficial, doar de o grafică sugestivă realizată de Bianca Vlad. Este totodată și prima piesă înregistrată în noua formulă de 4 oameni, doar 3 instrumente fiind prezente de-a lungul melodiei. Exact cum spune chiar descrierea piesei, “este o producție în care se poate regăsi cu ușurință fiecare dintre noi“. Analizând în detaliu versurile, personal îmi dă senzația că descrie într-un mod extrem de sumbru respirațiile și bătăile anatomice ale inimii propriu-zise. Cel puțin asta înțeleg din versurile “The countdown just restarts“, respectiv “And now I’m suffocating/Back off, it’s aggravating“. Acele versuri chiar ne duce cu gândul la ideea de “restart” al inimii cu fiecare inspirație și respirație pe care o avem.

Piesa a fost înregistrată la Kool Kat Studio cu ajutorul lui Socez, de mix și master ocupându-se Daniel Szandai.

Pe 29 iunie 2021, a fost lansata piesa “Der Himmel Braucht Dich Noch Nicht“. Titlul piesei s-ar traduce în limba română “Raiul înca n-are nevoie de tine“. Cu aceasta producție, s-a anunțat în mod oficial că trupa lucrează la un nou album care se va intitula “Lotus”. Aparent, noua formulă a schimbat și traiectoria muzicala a trupei. Este în continuare plasată în zona metalcore, dar una extremă în comparație cu piesele lansate anterior, în vechea formulă.

Conform descrierii piesei, “aceasta reprezintă un mesaj pentru fiecare dintre noi, oamenii acestei lumi, prin care suntem îndemnați să rămânem puternici și să depășim orice obstacol care ne este aruncat în fecare zi. Indiferent cât de greu ar fi ceva cu care ne confruntam zilnic, doar noi avem puterea să-l depășim.” Doar din această descriere ne putem da seama de “optimismul” titlului. E pus exact la modul “mor mai târziu, n-am timp de așa ceva momentan”. Piesa este dură, instrumentalul piesei descrie perfect o stare de depresie din care chiar vrem dinadins să ieșim. E interesant faptul că piesa este atât în limba germană, cât și în engleză. Se poate interpreta în foarte multe moduri bilingvismul versurilor. Personal, interpretez ca și cum ar fi mai multe persoane aflate în interiorul aceluiași om în acea stare despresivă descrisă și din care ne chinuim să ieșim. S-ar mai putea interpreta ca și cum ar fi mai mulți demoni în interiorul ființei noastre și noi încercăm să-i dominăm sau să-i terminăm propriu-zis. Plus de asta, are o rezonanța mult mai aparte în limba germana titlul piesei decât ar avea iî limba engleză sau limba română. Cel puțin în limba engleză chiar îmi dă senzația că a mai fost folosit titlul respectiv de alte trupe în alte piese. Pe partea de producție, s-a menținut aceiași echipă ca la “Black Heart“, doar că la aceasta piesă Bogdan Condur s-a ocupat de partea de mix și master.

E interesantă noua abordare muzicală a trupei. Chiar sunt curios de albumul “Lotus” cum va suna când va fi lansat. Îmi plac temele lirice întunecate, mai ales când au sens și sunt redate într-un mod inedit. Hiraeth a reușit să facă acest lucru și să-mi capteze atenția în adevăratul sens al cuvântului, făcându-mă să aștept și alte producții noi.

Pentru mai multe detalii legate de viitoarele piese sau concerte, vizitați pagina oficială a trupei.

One thought on “Cele mai noi piese ale trupei Hiraeth

Leave a Reply