8 Decembrie – Ziua care a schimbat total lumea muzicii

Salutare, dragi hoinari printre litere. După cum observați aproape zilnic, blogul acesta, pe lângă părerile mele rătăcite, conține foarte multe informații despre muzică. Apar foarte des postări cu piese recent lansate, concerte ce urmează, concerte ce au fost și lista poate continua. Sunt un om influențat extrem de mult de muzică, de aceea nu consider că sunt adeptul unui anumit gen muzical. Știu doar că muzica trebuie să existe în rutina mea zilnică.

Datorită paginilor de socializare, primesc zilnic informații ce nu le-aș fi primit în urmă cu 10 ani, de exemplu. Sunt foarte multe pagini muzicale, foarte multe știri și, automat, foarte multă muzică. Totodată, sunt foarte multe postări de tip „În ziua asta a fost…„. Ziua asta marchează 38 de ani de la moartea lui John Lennon, fără doar și poate una dintre cele mai prolifice imagini ale muzicii mondiale. Este cunoscut pentru toată activitatea sa din The Beatles, dar nici cariera sa solo nu e chiar de neglijat. „Imagine” este piesa folosită foarte des la manifestațiile ce promovează pacea mondială. Nu putem neglija activitatea ce l-a consacrat, dar, pe bune, mereu când ne gândim la John Lennon, „Imagine” ne vine de fiecare dată în cap, apoi, din păcate, ne amintim de relația sa cu Yoko Ono, considerată de mulți motivul principal pentru destrămarea trupei The Beatles. În orice caz, a avut parte de o moarte total neașteptată. Pe 8 Decembrie 1980, a fost împușcat în spate de 4 ori de Mark David Chapman. A fost subită toată faza, el se plimba cu Yoko Ono pe stradă și a fost împușcat în spate de la o distanță foarte mică. Ceea ce e bizar este că în aceiași seară, cu câteva ore înainte, John Lennon dăduse un autograf pe albumul „Double Fantasy” aceluiași Mark David Chapman. Sunt astfel de momente în care efectiv nu ai nicio idee care ar fi fost motivul pentru care ai omorî un om precum John Lennon, un militant important pentru pacea mondială, mai ales după ce i-ai luat autograful în aceiași seara. Fapta n-a scăpat nepedepsită, Chapman aflându-se la pușcărie inclusiv în zilele noastre. Recent, în August 2018, i s-a refuzat pentru a zecea oară eliberarea condiționată.

O altă moarte comemorată în aceasta zi este cea a lui Dimebag Darrell. Este consacrat pentru activitatea sa din Pantera, dar în momentul morții sale, trupa deja se destrămase. În anul 2003, datorită divergențelor dintre Phil Anselmo și frații Abbott, Pantera și-a încetat activitatea. Ca să aveți o imagine de perspectivă. Phil Anselmo era solistul, iar frații Abbott erau Vinnie Paul, respectiv Dimebag Darrell, toboșarul și chitaristul trupei Pantera. Erau, de altfel, 3 părți esențiale în trupă. După destrămare, frații Abbott au fondat trupa Damageplan. Stilul era similar cu cel al trupei Pantera, singurul album din istoria sa fiind lansat în 2004. În același an, dar pe 8 Decembrie, a avut loc ultimul show Damageplan. După un minut de la începerea show-ului, Nathan Gale, un fost pușcaș marin în vârsta de 25 de ani s-a urcat pe scenă și l-a împușcat mortal de 5 ori pe Dimebag Darrell. Din păcate, nu a fost singura victimă a serii respective, alți 5 oameni murind datorita lui Nathan Gale. N-a durat mult că a sosit poliția la fața locului și Gale a fost împușcat mortal la rândul său. Nu a fost vreun motiv clar pentru care a fost împușcat Dimebag Darrell, dar asasinul suferea de schizofrenie paranoidă. Unii prieteni de-a lui Gale au declarat în unele interviuri că fostul pușcaș marin susținea că a scris cântece pe care Pantera le-ar fi furat. Nu vreau să-mi închipui ce perle am mai fi auzit dacă nu ar fi fost împușcat în seara respectivă. În orice caz, lumea încă îi simte lipsa lui Dimebag, dintre toți membrii Pantera cred că a fost cel mai iubit. Există inclusiv tricouri comemorative, iar unii oameni chiar și l-au tatuat pe Dimebag. Lăsând moartea și conflictele sale la o parte, a fost un chitarist de excepție. A fost și este considerat în continuare unul dintre cei mai reprezentativi chitariști ai metal-ului mondial, și nu numai, a avut o relație bună și cu fanii săi, fiind mereu amintit ca un om inimos ce nu fugea de aceștia.

Probabil că sunt mai multi artiști ce au murit în ziua asta și sunt eu mult prea ignorant ca să-i iau în considerare. Totodată, sunt astfel de momente în care efectiv nu vreau să mă chinui să mă gândesc, sau, să înțeleg pentru ce ai omorî un artist care este pașnic în viața reală și nu te-a afectat cu nimic. E o diferență între a fi fan al unui artist și a fi fanatic după acesta. În ambele morți menționate în acest articol, au fost fanatici. În orice caz, nu încetați să ascultați muzica influențată sau semnata de John Lennon sau Dimebag Darrell. Nu aveți ce pierde.

One thought on “8 Decembrie – Ziua care a schimbat total lumea muzicii

Lasă un răspuns