5 Aprilie – Cea mai tristă zi pentru muzica grunge

Poza de mai sus aparține unui articol publicat de pagina Loudwire, o sursă principală de inspirație pentru acest articol.

Muzica a fost, este și va rămâne mereu principalul meu aliat din viața mea de zi cu zi, oricât de clișeic și prost ar suna asta. Nu consider că mă pot categorisi într-un anumit gen muzical. Încerc să-mi mențin o minte deschisă din punctul acesta de vedere, și, să nu judec un gen muzical înainte de ascultare. Majoritatea îmi displac, unele pot să zic că le consider un adevărat gunoi, dar, nu e tot timpul cazul. Muzica grunge e unul dintre exemplele plăcute. Am rămas neplăcut surprins să aflu că doi soliști din două trupe legendare, din punctul meu de vedere, au rămas fără solist în aceiași zi, dar la o distanță de 8 ani.

Din punct de vedere muzical, genul grunge este un subgen al rock-ului alternativ. Comparativ cu rock-ul alternativ obișnuit, acesta are foarte multe elemente agresive, împrumutate din muzica punk sau heavy metal, cu sunete de chitară distorsionate peste măsură. Sunt inclusiv elemente ceva mai lente, grunge-ul având inclusiv elemente din muzica indie sau acustică. La începutul anilor ’90, muzica evolua, în special muzica rock. În țările nordice, muzica devenea extremă, în adevăratul sens al cuvântului. Din punct de vedere al mișcării underground, black metal-ul acapara acest segment. Dar mainstream-ul mondial rămânea în continuare cu glam metal-ul anilor ’80, ca și gen principal și difuzat în stil „heavy rotation” la posturile de radio sau TV ale timpurilor respective. Putem pune și trupele de heavy metal în aceiași categorie, doar că acapara un alt segment din piața muzicală a timpului. Totul s-a întâmplat până când a aparut Nirvana și efectiv a distorsionat total fața muzicală mondială. Trupa era originara din Aberdeen, Washington, de pe coasta vestică americană, exact în zona unde s-a și conturat muzica grunge. Majoritatea trupelor vin din state vestice americane precum California sau Washington. A fost o trupă ce a existat doar 7 ani, lansând doar 3 albume de studio, unul fiind considerat un album de referință al muzicii mondiale și-n zilele noastre. Toate albumele de la Nirvana sunt speciale, dar „Nevermind” e un album emblematic. Toată lumea știe imaginea bebelușului aflat sub apă de pe copertă și piese legendare precum „Smells Like Teen Spirit„, „Lithium„, „In Bloom” sau „Come As You Are„. Trupa ar fi putut exista mult mai mulți ani, dacă nu ar fi fost ziua de 5 Aprilie 1994. Solistul trupei, Kurt Cobain, murea în acea zi. Acesta s-a sinucis. Mai exact, s-a împușcat în cap. Sinuciderea sa a rămas un subiect controversat și-n zilele noastre, existând tot felul de teorii ale conspirației că nu ar fi fost o sinucidere. Un lucru e cert: Nirvana nu a mai existat din ziua respectivă. Kurt Cobain avea doar 27 de ani, fiind unul dintre cei mai cunoscuți membri ai „Clubului 27”. Pentru cei ce nu știu, „Clubul 27” este o denumirea generică dată unor celebrități care mor la vârsta de 27 de ani. Cauzele morților pot fi diverse, iar acest „club” nu conține doar muzicieni, ci și pictori, actori sau chiar atleți de performanță.

Opt ani mai târziu, mai exact pe 5 aprilie 2002, Layne Staley murea. Acesta a fost solistul trupei Alice In Chains, o altă trupă din același stat american din care vine și Nirvana: Washington. Culmea, face parte cumva din aceiași mișcare grunge a anilor ’90, originară în zona respectivă. Comparativ cu Nirvana, Alice In Chains a pornit inițial ca o trupă de glam metal, dar, adevăratul succes l-a descoperit abia când a început să devina meargă pe zona grunge. „Man in the Box” a fost primul succes al trupei, și, cel mai mare hit lansat vreodată de Alice In Chains. A devenit sinonimă cu numele trupei.

Moartea lui Layne Staley s-a cauzat unei supradoze de droguri. Mai exact, s-au găsit la autopsie în corpul lui o combinație de cocaină și heroină, cunoscuta generic ca „speedball”. Comparativ cu Nirvana, Alice In Chains a continuat să existe, din 2005 având un nou solist. Trupa există și-n zilele noastre, dar, perioada cu Layne Staley a rămas în continuare cea mai emblematică și recunoscută din istoria trupei.

Trebuie totuși menționată și această moarte, mai puțin cunoscută. Ceva mai recent, mai exact pe 5 aprilie 2019, Shawn Smith a murit. Acesta a fost solistul trupei BRAD, o formație de rock alternativ/grunge, cu influențe neo-psihedelice. Culmea, tot din Seattle este originară. Ea a apărut ceva mai târziu în comparație cu Nirvana și Alice In Chains, fiind activă din 1992 până-n prezent.

Shawn Smith a fost un muzician versatil. A fost solist și organist în mai multe trupe, cele mai memorabile fiind BRAD, Pigeonhed, Satchel și The Twilight Singers. Acestea erau și de stiluri muzicale diferite, fiind atât de rock alternativ, funk, cât și de muzică electronică. Cauza morții sale s-a datorat unei hipertensiuni combinate cu o ruptură de la nivelul aortei. La momentul morții sale, acesta lucra la un nou album al trupei BRAD. Acesta nu s-a lansat nici până-n zilele noastre.

Sunt unele zile care sunt marcate de istorie. S-au întâmplat multe evenimente, dar, niciunul parcă nu a coincis într-un mod atât de bizar cum a fost moartea celor 3 în aceiași zi, dar în ani diferiți. Am mai făcut în trecut astfel de postări, iar mesajul rămâne același: ascultați muzica trupelor menționate, e cel mai bun mod în care putem să ne reamintim de aceste personalități și legende dispărute.

Lasă un răspuns