Sunt unele trupe ce-ți rămân în cap, pur și simplu. Sunt cazuri în care ele rămân acolo din cele mai greșite motive, fie din cauza controverselor spuse de unii membrii sau din alte motive ce nu țin de muzica. Peste tot în lume exista astfel de cazuri, au fost, sunt și vor fi în continuare. Chiar și la noi în țară există astfel de situații. Totuși, într-o eră în care există o multitudine de exemple negative, exista si trupe ca Bucovina.
Sincer să fiu, nu sunt cel mai mare fan al trupei Bucovina. Nu-mi displac, dar nici nu pot spune că sunt în primul rând la concertele lor, dar asta nu înseamnă că nu respect oamenii din spatele unor piese precum „Spune tu, Vânt” sau „Mestecăniș„. Este o trupă ce a făcut „majoratul” recent și a atins frumoasa vârsta de 18 ani de existență. Să auzi că încă mai există trupe ce depășesc 18 ani de existență în România nu poate decât să te bucure. Începem cumva să ne clădim propria identitate muzicală. Nu neg că nu exista și până acum acest lucru, dar Bucovina a reprezentat una dintre primele trupe de folk metal autohtone. Este fără doar și poate cel mai recunoscută prezență folk metal din zona Moldovei, fiind înființată în anul 2000. Primul concert al trupei a avut loc în același an, în luna Octombrie în orașul Suceava. Nu a fost deloc ușor pentru formație la început, primele concerte având foarte puțini oameni prezenți. În schimb, timpul a trecut, munca și perseverența membrilor s-a dovedit roditoare în cele din urmă și au început să câștige fani și să aibă sălile arhipline în zilele noastre. Are doar 4 albume lansate la activ, trei albume și un EP. În prezent, urmează să lanseze albumul „Septentrion„. Sunt puține materiale discografice lansate pentru o trupă existenta de 18 ani, dar, exact cum au zis chiar membrii trupei la un moment dat, lansează albume mai rar dar cu o semnificație mult mai puternică. Mereu s-a dorit promovarea regiunii Bucovina, piesele trupei neavând conotații politice sau sociale. Versurile pieselor au avut mereu conotații geografice specifice zonei bucovinene, cu multe elemente ce te duc cu gândul mai mult la un basm. Chiar dacă este o trupă de folk metal, poti simți de multe ori o atmosferă mistică. Fiecare piesă semnata Bucovina este cumva unică în felul ei de a fi, e imposibil să nu-ți rămână în cap dacă îi vezi live. Iar când zic că „poți să-i vezi live”, chiar știu ce zic, de cele mai multe ori te trezești că mergi la un festival și Bucovina e unul dintre capii de afiș. Poți spune că te întâlnești cu Bucovina din greșeală pe la fest-uri, dar un lucru îl remarci de fiecare dată: spațiul unde se ține concertul mereu este plin. Și nu poți spune că este doar un anumit public prezent, sunt oameni de toate vârstele, începând de la adolescenți și terminând cu persoane trecute lejer de vârsta a doua.
Au fost și momente neplăcute în istoria trupei, precum pierderea lui Adrian Rugină. Acesta a fost un prieten foarte apropiat al trupei, sunetistul lor la unele concerte, dispărut dintre noi în noaptea fatidică de 30 Octombrie 2015. Crivăț, solistul trupei Bucovina și-a tatuat numele său pe antebraț și mereu este menționat într-un fel sau altul în concertele trupei. De altfel, piesa „Șoim în văzduh” este dedicată lui. Adrian Rugina a fost de multe ori sunetist la festivalul Rock’N’Iași, un festival în care băieții din Bucovina sunt mai mereu prezenți. Dacă te uiți pe istoria line-up-ului anual de la Rock’N’Iași, Bucovina este aproape tot timpul prezentă. A ajutat mult la promovarea festivalului, nu doar prin prezența sa de pe scenă. Ei fac parte din organizarea propriu-zisă, de multe ori ocupându-se de sonorizare sau chestiuni ce țin de logistica festivalului. Pe lângă faptul că muzica lor a prins la public, și felul lor de a fi s-a răspândit într-un mod pozitiv. Când spui „Bucovina”, nu te gândești doar la muzică, te gândești la oameni profesioniști în ceea ce fac, mereu stau după concerte cu fanii lor și sunt cazuri în care sar în ajutorul altor trupe. A fost un caz în ediția de anul acesta de la Rockstadt Extreme Fest în care trupa Enslaved a pierdut instrumentele ce erau transportate cu avionul. Băieții din Bucovina au reacționat pe moment și i-au lăsat pe cei din Enslaved să le folosească instrumentele. Sunt genul ăla de oameni buni ce încă există în lumea asta.
Nu vreau să ridic în slăvi trupa Bucovina, nu ăsta e scopul articolului acesta, dar nu pot trece peste faptul că a făcut 18 ani de existență și a avut un impact major asupra muzicii metal românești. Bucovina are acel „ceva” ce nu te face să-i urăști sau să-i displaci într-un fel sau altul. Cei ce au văzut măcar odată live trupa, știu mereu că ultimele piese sunt „Spune tu, Vânt” și „Mestecăniș„, iar cei ce au avut ocazia să vadă de mai multe ori trupa live, știu pe ușor 75% din playlist-ul trupei. Dar experiența ce o ai în momentul în care vezi live Bucovina, te face să te întorci de fiecare dată sau, mă rog, să nu omiți concertul în momentul în care ei sunt în line-up-ul festivalului. Ai atât momente de patriotism total în piese precum „Străja” sau „Mestecăniș„, ai momente contemplative în piese precum „Spune tu, Vânt„, chiar și momente extreme în piese precum „Sub Piatra Doamnei„, unde se face mereu wall of death. Putem spune că este o trupa completa, ce te induce în mai multe stări în timpul aceluiași eveniment.
„La Multi Ani!” Bucovina, succes cu lansarea noului album ce se va numi „Septentrion” și, ne vedem cu altă ocazie.